Τρίτη 10 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
«Επί ποδός» για να μην εφαρμοστεί η κατάπτυστη ΣΣΕ

Ολα τα μέτρα για να μετατραπεί σε «κουρελόχαρτο» η κατάπτυστη συμφωνία -που ονόμασαν κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας- μεταξύ της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΟΣΝΙΕ και των μεγάλων κλινικαρχών, αποφάσισαν να πάρουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο μέσα από την έκτακτη γενική συνέλευση που οργάνωσαν την περασμένη Κυριακή τα κλαδικά σωματεία στην ιδιωτική Υγεία και Πρόνοια της Αθήνας και του Πειραιά.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάπτυστη σύμβαση προβλέπει: τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων πάνω από 15%. Αύξηση του ωραρίου εργασίας στα μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια από 5.30 σε 8 ώρες την ημέρα, κατάργηση επιδομάτων όπως νοσοκομειακό, γάμου, τροφοκατοικίας, οθόνης, χειρουργείου κλπ. Μείωση των μισθών στους νέους που θα προσληφθούν. Κατάργηση των ειδικών αδειών (ΜΕΘ - ΜΤΝ - χειρουργεία).

Ομόφωνα οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην γενική συνέλευση και μετά από πρόταση των διοικήσεων των δυο κλαδικών σωματείων αποφάσισαν ότι η σύμβαση αυτή δεν τους αντιπροσωπεύει και με αυτή την έννοια πρέπει να καταγγελθεί με όλους τους τρόπους. Να κατατεθεί μομφή και να παραιτηθεί το προεδρείο της ΟΣΝΙΕ. Να μην επιτρέψουν να υπογραφεί καμία ατομική σύμβαση. Να γίνουν παρεμβάσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για να μην εφαρμοστεί αυτή η κατάπτυστη σύμβαση που σφαγιάζει δικαιώματα και μισθούς.

Ειδικά, στο τελευταίο ζήτημα από σχεδόν όλες τις τοποθετήσεις μπήκε επιτακτικά η ανάγκη της ενημέρωσης στους χώρους, της συζήτησης με τους εργαζόμενους και της οργάνωσής τους ώστε σε κανένα χώρο να μην επιχειρήσει εργοδότης να εφαρμόσει αυτή τη σύμβαση. Αυτή η προσπάθεια, όπως τονίστηκε από αρκετούς εργαζόμενους, πρέπει να ξεδιπλωθεί με μεγαλύτερη ένταση αυτές τις μέρες. Οπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «ακόμα και όροφο τον όροφο από το υπόγειο στον 6ο και από τον 6ο στο υπόγειο». Να σπάσει η λογική του μικρότερου κακού και να αναδειχθεί το αναντικατάστατο όπλο, αυτό της δύναμης της ταξικής ενότητας.

Οπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Λ. Μεθωνιού από τη Γραμματεία ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, αυτή η μάχη πρέπει να δοθεί με αυταπάρνηση. Οπως είπε, η προσπάθεια αυτή, δεν αφορά μόνο τις διοικήσεων των σωματείων, αλλά τον κάθε έναν ξεχωριστά. Με ατομική ευθύνη ο κάθε ένας στο χώρο δουλειάς του πρέπει να ενημερώσει, να προκαλέσει γενική συνέλευση στο χώρο του, όπου θα παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις κόντρα και ενάντια σε όσα οι μεγαλοκλινικάρχες μαζί με την ηγεσία της ΟΣΝΙΕ αποφάσισαν. Πρέπει να σταθερά, σημείωσε, να είναι στον προσανατολισμό του κάθε ένα η μαζική οργάνωση των εργαζομένων και η ενεργός συμμετοχή τους στα κλαδικά συνδικάτα ώστε να μπουν τα θεμέλια για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο συνδικαλιστικό επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ