Σάββατο 30 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Ιδιωτικοποιήσεις με μέτρα ανάπτυξης του κεφαλαίου

Επιχειρηματικές κόντρες ενόψει αύξησης μετοχικών κεφαλαίων

Την κλιμάκωση του «προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής», πρωτοβουλίες «αναπτυξιακού σκοπού», δηλαδή κρατικές και διακρατικές ενισχύσεις για τους βιομηχάνους, την επιτάχυνση και των ιδιωτικοποιήσεων για την εκχώρηση ζωτικού χώρου στους μεγαλοεπιχειρηματίες είναι η αντιλαϊκή διέξοδος που αξιώνουν οι ντόπιοι τραπεζίτες. Ταυτόχρονα, αναφύονται και νέες κόντρες μεταξύ τους, γεγονός που φαίνεται ότι έχει να κάνει με τις επικείμενες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, για τη διεκδίκηση και απόσπαση νέων μεγαλομετόχων - «επενδυτών».

Στις χτεσινές ετήσιες γενικές συνελεύσεις των μετόχων, ο τραπεζίτης επικεφαλής του Ομίλου της Alpha Bank Γ. Κωστόπουλος αξίωσε την «επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων που θα φέρουν άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα», επίσης στην «επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής», την «ταχεία απορρόφηση πόρων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία». Είναι ολοφάνερο το γεγονός ότι μερίδες του κεφαλαίου (τραπεζίτες, βιομήχανοι κ.ά.) δεν είναι σε θέση να κάνουν ούτε μισό βήμα χωρίς τον κρατικό πακτωλό, στήριξη και προστασία. Ζητούμενο για τον τραπεζίτη είναι η «μέγιστη δυνατή συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων στην ανακεφαλαιοποίηση». Πρόκειται για τη συμβολή ιδιωτών - μεγαλοεπιχειρηματιών στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, που σε κάθε περίπτωση κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι θα καλυφθεί από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, τα οποία φορτώνουν στο λαό.

Στη γενική συνέλευση της Eurobank (Ομιλος Λάτση) ο τραπεζίτης Ν. Νανόπουλος «διαπίστωσε» και καθυστερήσεις στις «μεγάλες μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές», αυτές που θα «ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα». Ακριβώς στην ίδια αντιλαϊκή ρότα με τους «ανταγωνιστές» τους της Alpha Bank αξίωσε την «υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων με παράλληλη αξιοποίηση κοινοτικών πόρων», επίσης και ρυθμίσεις για τη «διασφάλιση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης». Πρόκειται για ρυθμίσεις που, όταν οι συνθήκες τους το επιτρέψουν, θα τους βοηθήσουν να ανακτήσουν σε προνομιακές τιμές τις μετοχές που σε αυτήν τη φάση θα περάσουν στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Δήλωσε ακόμη ότι η Eurobank έχει προσφύγει στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο, ζητώντας αποζημίωση από την Alpha Bank για την αθέτηση της συμφωνίας συγχώνευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ