Ξεκινάνε σήμερα οι εργασίες στο Μεξικό
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--
Με κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, με επίκεντρο την Ευρωζώνη, ξεκινά σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της «Ομάδας 20» - G20, στο μεξικανικό θέρετρο Λος Κάμπος. Σύνοδος που αναμένεται εν πολλοίς να εξελιχθεί σε πεδίο ανταγωνισμών και ταυτόχρονα σε παζάρι για νέους συμβιβασμούς.
Υπό αυτό το πρίσμα, ιδιαίτερες πιέσεις θα ασκηθούν από τις αναδυόμενες καπιταλιστικές δυνάμεις, όπως η Ινδία, η Κίνα η Ρωσία και η Βραζιλία για άμεσο ανασχηματισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε ο «συσχετισμός να είναι πιο αντιπροσωπευτικός» και να αποτυπώνει τις ανακατατάξεις στον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό χάρτη, τις οποίες επέτεινε και η κρίση.
Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ κινούνται δημόσια σε «χαμηλούς τόνους» και σε αυτό το μήκος κινήθηκαν και οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων την παραμονή της Συνόδου. Αρκέστηκαν να δηλώσουν μόνο ότι ο πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται ότι θα πιέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιλύσουν την κρίση, όμως η Ουάσιγκτον δεν αναμένει να υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος πριν από το τέλος του μήνα.
Δείχνοντας την ανησυχία τους για την εξέλιξη της κρίσης στην Ευρωζώνη και τον αντίκτυπο στην παγκοσμιοποιημένη καπιταλιστική οικονομία, περίπου δύο μήνες πριν, οι υπουργοί οικονομικών της G20 αποφάσισαν να στηρίξουν τις «προσπάθειες διάσωσης της Ευρωζώνης και κυρίως αυτών που είναι πολύ μεγάλοι για να καταρρεύσουν», όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Απόφαση που προσπαθεί πάση θυσία να υπερασπίσει ο οικοδεσπότης της Συνόδου, πρόεδρος του Μεξικού, Φελίπε Καλδερόν, που την παραμονή της έναρξης της Συνόδου, έκανε έκκληση για μεγαλύτερη στήριξη, οικονομική, του ΔΝΤ.
Ειδικής μνείας χρήζει η επιλογή των «προσκλήσεων» χωρών που δεν είναι μέλη, ώστε να παρακολουθήσουν τη Σύνοδο: Ισπανία, Κολομβία, Χιλή και Περού.
Απαντώντας στις πιέσεις των ΗΠΑ και άλλων να μεγαλώσει την οικονομική συνεισφορά της στη διαχείριση της κρίσης, η Γερμανία, διά στόματος της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, έκανε λόγο για «περισσότερη Ευρώπη», μιλώντας ακόμη και για «πολιτική ένωση» που σημαίνει, όπως είπε την περασμένη βδομάδα, «ότι πρέπει βήμα - βήμα να παραχωρήσουμε αρμοδιότητες στην Ευρώπη και να της εκχωρήσουμε ελεγκτικές δυνατότητες». Πρόκειται για τα γνωστά σχέδια που οδηγούν σε πιο συντονισμένη επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους και αναμένεται να συζητηθούν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Σημαντική είναι, τέλος, και η ατζέντα των επιχειρηματιών, εταιρειών και μάνατζερ των 20 χωρών, του «Business 20 - Β20», όπως λέγεται. Μερικές από τις εταιρείες κολοσσούς που συμμετέχουν στην Β20, είναι η Monsanto, Coca-Cola, Wal-Mart, Unilever, Nestle κά.