Δευτέρα 18 Ιούνη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Διαδήλωση κατά της εξαθλίωσης και της εκμετάλλευσης

Από την μεγάλη διαδήλωση στη Λισαβόνα
Από την μεγάλη διαδήλωση στη Λισαβόνα
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Χιλιάδες λαού διαδήλωσαν και πάλι το Σάββατο στους δρόμους της Λισαβόνας ενάντια στο Σύμφωνο Επιθετικότητας (σύμφωνο Σταθερότητας κατά την κυβέρνηση και το κεφάλαιο) που ενισχύει την εκμετάλλευση και την εξαθλίωση του συνόλου του λαού.

Μία βδομάδα μετά την πραγματοποίηση παρόμοιας διαδήλωσης στο Πόρτο, χιλιάδες άνθρωποι, νέοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών «CGTP» ενάντια στα σκληρά μέτρα λιτότητας και στη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, που εφαρμόζει η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας και η τρόικα. Η μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, που υιοθετήθηκε στις αρχές του Μάη από το κοινοβούλιο, διευκολύνει τις απολύσεις και αυξάνει τις ώρες εργασίας, ενώ στη συνέχεια μειώνει τις ημέρες άδειας και τις εορτάσιμες ημέρες, με πρόσχημα την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων», όπως απαιτεί το κεφάλαιο.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν μαζικά τα μέλη και οι οπαδοί του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Τζερόνιμο ντε Σόουζα δήλωσε πως πρόκειται για μια μεγάλη διαδήλωση που εκφράζει την οργή, την διαμαρτυρία όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και των συνταξιούχων, των στρατιωτικών, των δυνάμεων ασφαλείας, των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών και όσους επηρεάζει αρνητικά αυτή η πολιτική. Σημειώνεται πως το Πορτογαλικό ΚΚ ανακοίνωσε την Παρασκευή την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, η ψηφοφορία για την οποία θα διεξαχθεί στις 25 Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ