Δευτέρα 18 Ιούνη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Κλείνουν 300 εργοστάσια

ΝΤΑΚΑ.--

Αναστολή της λειτουργίας τους επ' αόριστον, αποφάσισαν 300 εργοστάσια ιματισμού στη βιομηχανική περιοχή της Ασούλια στο Μπαγκλαντές, αφήνοντας χιλιάδες εργαζόμενους χωρίς δουλειά. Η διοίκηση των εργοστασίων στην Ασούλια, όπου εργάζονται περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι, επικαλείται για το κλείσιμό τους τις κινητοποιήσεις των εργατών, οι οποίοι διεκδικούσαν αυξήσεις στους μισθούς τους και βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Το Μπαγκλαντές θεωρείται παράδεισος πολυεθνικών κολοσσών στον τομέα του ιματισμού, που επιλέγουν τη συγκεκριμένη χώρα για την παραγωγή των ρούχων τους, λόγω του εξαιρετικά μειωμένου κόστους εργασίας. Αρκετές φορές σε εργοστάσια μεγάλων εταιρειών, οι εργαζόμενοι έχουν βρει τραγικό θάνατο γιατί δουλεύουν δεμένοι με αλυσίδες, ώστε να μην υπάρχουν απώλειες στην παραγωγή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργάτες των συγκεκριμένων εργοστασίων πήραν την τελευταία τους αύξηση πριν δύο χρόνια, μετά από σειρά κινητοποιήσεων. Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και την περασμένη βδομάδα, με πέντε μέρες διαδηλώσεων, στις οποίες οι εργάτες απαιτούσαν αυξήσεις στους μισθούς τους, καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται, παρασύροντας τις τιμές βασικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιβιώσουν. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων σημειώθηκαν βίαια επεισόδια, με αποτέλεσμα αρκετοί εργάτες να τραυματιστούν, καθώς η αστυνομία χρησιμοποίησε εναντίον τους πλαστικές σφαίρες και χημικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προϊόντα ιματισμού καλύπτουν το 80% των εξαγωγικών κερδών της οικονομίας του Μπαγκλαντές και μηνιαίος μισθός, μετά τις απεργίες δύο χρόνια πριν διπλασιάστηκε φτάνοντας τα 36 δολάρια. Στις απαιτήσεις των εργαζομένων είναι αυξήσεις της τάξης του 50%, ενώ τα εργοστάσια ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε κλίμα «φόβου και ανομίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ