Αναζητούν «λύσεις» με συμφύσεις «δημοσιονομικής και τραπεζικής ενοποίησης», στη στρατηγική της ΕΕ - 2020
Βαρέλι χωρίς πάτο αποδείχνονται καθημερινά και στην πράξη οι ζωτικές ανάγκες της πλουτοκρατίας και των μονοπωλίων, που σε φάση οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης δεν είναι σε θέση να κάνουν ούτε μισό βήμα χωρίς τη δανειακή σύμβαση που συμφώνησε για λογαριασμό τους η προηγούμενη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ).
Με το δάχτυλο στη σκανδάλη, με την εκτόξευση απειλών ότι ο «λαός κινδυνεύει να χάσει ό,τι με πολύ κόπο και θυσίες κέρδισε τα τελευταία πενήντα χρόνια» επανήλθε χτες η Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Ο επικεφαλής της και Πρόεδρος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, Β. Ράπανος μιλώντας στη χτεσινή γενική συνέλευση των τραπεζιτών ισχυρίστηκε πως η «μόνη δυνατότητα για χρηματοδότηση της ανάκαμψης» περνάει μέσα από το τραπεζικό σύστημα, στα «πλαίσια των ευρωπαϊκών και διεθνών κανόνων».
Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, για τις οποίες κόπτεται και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, προσδιορίζουν ταυτόχρονα και το εύρος των μέτρων αντιλαϊκής κλιμάκωσης που πρόκειται να κλιμακώσουν αμέσως μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα και από τους ενδεχόμενους «συμβιβασμούς», πάντα στο πλαίσιο της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Πρόκειται για «συμβιβασμούς» που δεν αφορούν την ουσία αλλά το χρονικό εύρος για την επίτευξη των στόχων της «δημοσιονομικής υποτίμησης», για το «μείγμα» της εγκληματικής πολιτικής που θα εφαρμόσουν στη συνέχεια.
Με αυτήν την πολιτική, όπως άλλωστε την ευαγγελίζονται όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου της υποταγής, ταυτίζεται και η Γιούρομπανκ. Η τράπεζα του ομίλου Λάτση, σε χτεσινό ραπόρτο, επισημαίνει χαρακτηριστικά πως οι «αναπτυξιακές πρωτοβουλίες μπορούν να καταστήσουν πιο εφικτές τις διαρθρωτικές αλλαγές τόσο από πολιτική όσο και από κοινωνική σκοπιά». Κάνουν λόγο για «πιο ισορροπημένη πολιτική προσαρμογής που να περιέχει πρωτοβουλίες για άμεση ανάπτυξη», βλέποντας πως «μια λύση στην ευρωπαϊκή κρίση χρειάζεται ένα συμβιβασμό μεταξύ των χωρών του κέντρου και των χωρών της περιφέρειας», στην πραγματικότητα με τη διαμόρφωση νέων κρατικομονοπωλιακών συμφύσεων όπως με «κάποια μορφή δημοσιονομικής και τραπεζικής ενοποίησης» και με «αυξημένη οικονομική διακυβέρνηση», δηλαδή με βάση τη στρατηγική ΕΕ - 2020, την πολιτική που έρχεται να διαλύσει λαϊκά δικαιώματα και για την ανάκτηση πόντων ανταγωνιστικότητας από τα κοιναγορίτικα μονοπώλια.
Στον επόμενο μήνα, περί τα μέσα Ιουλίου, προγραμματίζεται η έναρξη λειτουργίας κοιναγορίτικου «μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας» σε αναβάθμιση του σημερινού «Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας». Για τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ορισμένα σενάρια εξετάζουν την παρακράτηση του ποσού από τα δάνεια της τρόικας, συγκεκριμένα από την προηγούμενη δόση που εκταμιεύθηκε κουτσουρεμένη κατά 1 δισ. ευρώ (4,2 δισ. αντί 5,2 δισ. ευρώ). Οι παράγοντες της ΕΕ έβαζαν (Μάης 2012) ως προϋπόθεση της εκταμίευσης τη «συμφωνία για το τι θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο και την επόμενη χρονιά».
Στην απόσπαση των θυγατρικών τραπεζών σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Αλβανία, από την Εμπορική Τράπεζα Ελλάδας και τη μεταφορά του συνόλου των μετοχών τους στη μητρική τράπεζα προχώρησε χτες το γαλλικό μονοπώλιο της Credit Agricol. Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνουν ότι «πρόκειται για εσωτερική μεταβίβαση στα πλαίσια του ομίλου» που θα «βελτιστοποιήσει την κεφαλαιακή διαχείριση στις συγκεκριμένες θυγατρικές τράπεζες». Ισχυρίζονται ακόμη ότι με τη «συμφωνία η Εμπορική Τράπεζα θα εξορθολογίσει την εταιρική της δομή».