Παρασκευή 15 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προστάτες των μεγαλοεπιχειρηματιών

Γρηγοριάδης Κώστας

«Αλήτες, ρουφιάνοι, πολιτικοί» και «να καεί η Βουλή». Αυτά και άλλα παρόμοια συνθήματα κυριάρχησαν στην προεκλογική συγκέντρωση της «Χρυσής Αυγής» στη Θεσσαλονίκη. Καμία έκπληξη. Αλλωστε, τέτοιες δυνάμεις βρήκαν στέγη και καθαγιάστηκαν στα «κινήματα» των «πλατειών» και των «αγανακτισμένων» όπου με το τσουβάλιασμα και την καταδίκη όλων ανεξαίρετα των πολιτικών δυνάμεων φυγαδεύτηκαν οι ένοχοι για την εξαθλίωση της ζωής των λαϊκών οικογενειών. Δυνάμωσε η προσπάθεια να πειστούν οι εργαζόμενοι ότι το πρόβλημά τους είναι γενικά η πολιτική και όχι ο ταξικός και φιλομονοπωλιακός χαρακτήρας της πολιτικής που υποστηρίζουν όλα τα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ.

Ο λαός πρέπει να υποψιαστεί από όσους, από τη μία, «καταγγέλλουν» τους πολιτικούς και από την άλλη καλούν οι ίδιοι σε στήριξη μίας πολιτικής που συντρίβει τις λαϊκές ανάγκες. Και λέμε συντρίβει γιατί η στήριξη της επιχειρηματικότητας (ανεξάρτητα από το αν μπροστά της μπαίνουν κάποιοι προσδιορισμοί όπως «υγιής», «εθνική», «πατριωτική» κλπ.) μ' αυτό ισοδυναμεί: με σφαγή των λαϊκών κατακτήσεων και αναγκών στο βωμό της «ανταγωνιστικότητας». Με τέτοιους όρους, με όρους αποκάλυψης των ταξικών συμφερόντων που κάθε πολιτική δύναμη στηρίζει, πρέπει να ξεμπροστιαστεί και ο ρόλος που έχει η «Χρυσή Αυγή». Γιατί η υπεράσπιση των μονοπωλίων, είτε γίνεται «φασιστικά» είτε γίνεται «δημοκρατικά» για τη ζωή του λαού ισοδυναμεί πάντα με βάσανα.

Οι αφίσες τούς μάραναν

Και πάνω που αναρωτιόμασταν πού χάθηκαν, να σου οι «Οικολόγοι - Πράσινοι» να δηλώνουν ότι προσβάλλεται η ...αισθητική τους απ' τις αφίσες. «Η προεκλογική εκστρατεία θυμίζει έντονα εικόνες "από τα παλιά" που τόσο έχουμε ανάγκη να αφήσουμε πίσω μας (...) Δυστυχώς για άλλη μια φορά οι πόλεις μας πνίγονται σε παράνομες υπαίθριες διαφημίσεις και αφισοκολλήσεις και σπατάλη χαρτιού χωρίς λόγο. Μας λυπεί που σε αυτό πρωτοστατούν κόμματα της Αριστεράς που θέλουν ταυτόχρονα να εμφανίζουν φιλο-περιβαλλοντικό προφίλ. Καλούμε όλα τα κόμματα να αποκαταστήσουν άμεσα και με δικά τους κόστη τους δημόσιους χώρους από τις αφίσες και τα πανό που έχουν τοποθετήσει», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους. Οπου μάλιστα προσθέτουν ότι οι ίδιοι δεν έπραξαν έτσι και επιπλέον «σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις μας, θα χρηματοδοτήσουμε συμβολικά κοινωνικές - περιβαλλοντικές δράσεις στις περιοχές όπου κάναμε περιοδείες με το μισθωμένο βαν ενώ θα αντισταθμίσουμε τις εκπομπές από τις αεροπορικές πτήσεις μας πληρώνοντας για την απόσυρση αντίστοιχων δικαιωμάτων ρύπανσης»!

Πρόκειται για ατόφια υποκρισία ενός κόμματος που στηρίζει με νύχια και με δόντια ένα σύστημα που εγκληματεί σε βάρος του περιβάλλοντος και εκτονώνει την περιβαλλοντική του ευαισθησία στην καταγγελία της αφίσας.

Γιατί μιλούν μόνο για «δημόσιο έλεγχο»;

Το «πάγωμα» των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ ζητά η ΓΣΕΕ, με χτεσινή ανακοίνωσή της, και ταυτόχρονα θέλει να «ξεκινήσει εποικοδομητικός διάλογος από μηδενική βάση, προκειμένου να επαναξιολογηθούν οι προοπτικές της επιχείρησης». Με αυτόν τον τρόπο και η ΓΣΕΕ, ουσιαστικά, αφήνει ορθάνοιχτη την πιθανότητα ξεπουλήματος της ΛΑΡΚΟ, αφού επιλέγει να ζητά διάλογο από «μηδενική βάση»...

Μάλιστα, συμπληρώνει τα αιτήματά της με την επισήμανση «το ιδιοκτησιακό καθεστώς να παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου», αλλά και «να εκσυγχρονιστεί και να ισχυροποιηθεί η εταιρεία». «Ελεγχος του Δημοσίου», όμως, μπορεί κάλλιστα να σημαίνει ότι απλά το Δημόσιο θα διατηρεί το λεγόμενο «μάνατζμεντ», ενώ την ίδια στιγμή ένα μεγάλο μέρος της ΛΑΡΚΟ μπορεί να δίνεται τμηματικά σε ιδιώτες. Δηλαδή, το Δημόσιο μπορεί απλά να έχει το ρόλο ενός... τροχονόμου στο φαγοπότι που θα στήσουν οι πολυεθνικές, για να πλουτίσουν από το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου του ελληνικού λαού. Λίγες φορές πίσω από τις προτάσεις για «εκσυγχρονισμό» και «ισχυροποίηση» δημόσιων εταιρειών πλασαρίστηκε το ξεπούλημά τους; Κατά τ' άλλα, όμως, η ΓΣΕΕ ζητά να «διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας». Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν πρέπει να ξεγελαστούν από όσους χρησιμοποιούν «φιλεργατικά» λόγια, μόνο και μόνο για να περάσουν απ' το «παράθυρο» όλα τα αντεργατικά σχέδια για το ξεπούλημα μιας στρατηγικής επιχείρησης. Να τους τιμωρήσουν και στη ζωή και στην κάλπη, ενισχύοντας το ΚΚΕ, που αγωνίζεται για ΛΑΡΚΟ 100% κρατική, με καθετοποίηση της παραγωγής, που θα έχει ως γνώμονα ανάπτυξης το συμφέρον του λαού και των εργαζομένων και όχι τα μονοπωλιακά κέρδη.

Ποια διακυβέρνηση;

Λίγα 24ωρα πριν την κάλπη ο κάθε εργαζόμενος μπορεί και πρέπει να ξανασκεφτεί, να αναρωτηθεί γιατί δεν ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες του. Τα άλλα κόμματα του υπόσχονται πως μέσα στην ΕΕ, με επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και της δανειακής, με την επερχόμενη χαλάρωση, όπως λένε, των μέτρων σε όλη την ΕΕ μπορεί να επέλθει ανακούφιση του λαού από τη βαρβαρότητα. Λένε ψέματα. Αυτοί που προσκυνάνε την ΕΕ και το κεφάλαιο δεν μπορούν, δε θέλουν να βγάλουν το λαό από την κρίση. Στοχεύουν να σώσουν το κεφάλαιο από την κρίση. Η ανάπτυξη που υπόσχονται είναι ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων που απαιτεί αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα. Οποια κυβέρνηση και αν προκύψει, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές, την ίδια ρότα θα ακολουθήσει. Ο λαός να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο λόγω της βαθιάς κρίσης, ώστε να αναλάβει ο ίδιος τη διεκδίκηση της υπεράσπισης της ζωής του. Αλλά ταυτόχρονα, να σκέφτεται την πρόταση διακυβέρνησης και εξουσίας του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ δεν παραμυθιάζει το λαό ότι μπορεί και η «πίτα να είναι γερή και το σκυλί χορτάτο», ότι δήθεν μπορούν να κερδίζουν και οι καπιταλιστές και οι εργάτες, όπως λένε με παραλλαγές όλες οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου. Μόνος δρόμος για να έχουν οι λαϊκοί άνθρωποι σταθερή δουλειά, εισόδημα που να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες τους, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία, δικαίωμα στην ξεκούραση, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, είναι να θέσουν την παραγωγή στην υπηρεσία τους, να πάρουν τα κλειδιά της οικονομίας στα δικά τους χέρια. Γι' αυτό η ολοκληρωμένη πρόταση του ΚΚΕ λέει: αποδέσμευση από την ΕΕ και όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, μονομερής διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής με εργατική λαϊκή εξουσία.

Για αυτή τη λαϊκή διακυβέρνηση παλεύει το ΚΚΕ, για αυτό σήμερα πρωτοστατεί στην πάλη για όλα τα λαϊκά προβλήματα, διεκδικεί και άμεσες λύσεις καλώντας το λαό να γίνει πρωταγωνιστής. Σε αυτή τη λαϊκή εξουσία θα είναι μπροστάρης το ΚΚΕ, και στις ευθύνες και στις θυσίες. Σε τι θα ωφεληθούν οι λαϊκοί άνθρωποι από αυτή τη λαϊκή εξουσία; Θα απελευθερωθούν οι αναξιοποίητες σήμερα παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας που σημαίνει δουλειά για όλους και πλούτος που επιστρέφει στην κοινωνία. Θα μπορεί να παραχθούν βιομηχανικά προϊόντα, και στην πλούσια γη της χώρας μας, τεράστια γκάμα αγροτικών προϊόντων, που μέσα από την οργάνωση των αγροτών σε καθετοποιημένους παραγωγικούς συνεταιρισμούς θα εξασφαλίζεται υγιεινή και φτηνή διατροφή. Να πώς θα μειωθούν οι εισαγωγές, που έχουν πλημμυρίσει την Ελλάδα λόγω της φιλομονοπωλιακής απελευθερωμένης αγοράς της ΕΕ.

Παραπέρα, οι εργαζόμενοι θα έχουν το κουμάντο στην παραγωγή απαλλαγμένοι από εκμεταλλευτές και καταχραστές του πλούτου, που μόνο αυτοί παράγουν. Οργανωμένοι οι εργάτες σε κάθε χώρο δουλειάς θα συμμετέχουν και θα ελέγχουν όλη τη διαδικασία παραγωγής και τη διεύθυνσή της. Οι αντιπρόσωποί τους που θα εκλέγονται σε όλα τα όργανα εξουσίας θα είναι άμεσα ελεγχόμενοι και ανακλητοί και δε θα έχουν κανένα υλικό προνόμιο για τη συμμετοχή τους στην λαϊκή εξουσία. Η ρεαλιστικότητα αυτής της πρότασής της αποδεικνύεται από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στη ζωή τους οι άνθρωποι του μόχθου αλλά και την καπιταλιστική κρίση. Γι' αυτό ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ισχυρός λαός που προετοιμάζεται να επιβάλει το δίκιο του.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Εγκλωβισμένοι στη λογική του «ευρωμονόδρομου»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΩΣ ΤΟΝ ΠΙΑΝΟΥΝ όμως τον ...παλμό του κόσμου αυτοί οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές! Μέγα σκάνδαλο - λέει ο αρχηγός τους στο Ευρωκοινοβούλιο Χ. Σβόμποντα - που ο Μ. Μπαρόζο δεν έχει επισκεφθεί την Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια!

Γιατί αν είχε έρθει πιστεύουν προφανώς ότι θα τον υποδεχόταν ο ελληνικός λαός σαν ευεργέτη, φίλο, ελευθερωτή ή κάτι σχετικό; 'Η μήπως θεωρούν ότι μας εμπνέουν οι ηγετικές του ικανότητες και τα ...οράματά του για «μείωση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας»;

Οπως και να 'χει, πάντως, δεν είχε κανένα λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκαταλείψει το γραφείο του στις Βρυξέλλες, όταν εδώ στην Ελλάδα έχει έτσι κι αλλιώς εκπροσώπους!

Μιλάμε φυσικά για τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις που δε φεύγουν ούτε ...πόντο από τις λογικές του «ευρωμονόδρομου». Και όπως όλα δείχνουν έτσι θα συνεχίσουν να κάνουν, όποια εκδοχή τους κι αν μας προκύψει.

ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΟ «μέλλον των παιδιών μας» ο Αντώνης Σαμαράς. Οπου σταθεί κι όπου βρεθεί τα ίδια λέει για να μας αποδείξει ότι πρέπει να ακολουθήσουμε πολιτικές σκληρής ευρω-λιτότητας.

Το ότι τα παιδιά εκτός από μέλλον έχουν ...και παρόν έχει μπει στον κόπο να του το εξηγήσει κανείς; Και το παρόν προηγείται του μέλλοντος από όσο γνωρίζουμε.

Εχουν κάτι κακές συνήθειες, τα παιδιά πάντα, όπως το να τρώνε, να ντύνονται, να πηγαίνουν σχολείο, να σπουδάζουν, να αθλούνται κι όταν μεγαλώσουν λίγο παραπάνω να θέλουν να βρουν και καμιά δουλειά.

Εκτός κι αν η ...αλλαγή αυτών των συνηθειών περιλαμβάνεται στις «διαρθρωτικές αλλαγές» που όπως μας λέει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να προωθηθούν άμεσα στη χώρα...


Γρηγοριάδης Κώστας

Κριτήριο ψήφου η υγεία του λαού

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Εξι δισεκατομμύρια. Οταν με ρωτήσετε για την Υγεία, στο μυαλό μου έρχονται αμέσως 6 δισεκατομμύρια. Εξι δισεκατομμύρια είναι το έλλειμμα το οποίο υπάρχει σήμερα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτά είναι χρήματα τα οποία είναι τα πιο ανελαστικά που πρέπει άμεσα να βρεθούν». Ακρως αποκαλυπτικός ο τρόπος που σκέφτεται ο πρόεδρος της ΝΔ για τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Υγεία, με τη στάση πληρωμών που ουσιαστικά υπάρχει απέναντι στα φάρμακα των ασθενών, το κλείσιμο των χειρουργείων, κ.ο.κ., όπως τον εξέφρασε κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου. Πάνω απ' όλα βάζει το «έλλειμμα των έξι δισ.», ομολογώντας στην ουσία ότι βάζει σε δεύτερη μοίρα την υγεία και τις ζωές των ανθρώπων. Επικαλείται το «έλλειμμα», που είναι γνωστό στους πάντες πώς προκλήθηκε, ακριβώς για να σηκώσει τα χέρια ψηλά και να αφήσει την ουσιαστική χρεοκοπία να εξελιχθεί και σε τυπική. Αυτός είναι ο λόγος που δεν κάνει καμία συγκεκριμένη πρόταση, ούτε αναλαμβάνει βέβαια καμία συγκεκριμένη δέσμευση ενόψει των εκλογών για το τι θα πράξει την επομένη αν βγει στην κυβέρνηση. Προτάσεις, όμως, για να βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας έχει καταθέσει έγκαιρα το ΚΚΕ: Αμεση και επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από το κράτος, προκειμένου να καλύψει τα χρέη και τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Να δοθούν πίσω τα χρήματα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που «κουρεύτηκαν» και να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων στον κλάδο της Υγείας και να καλύψει υγειονομικά όσους έχουν χάσει το δικαίωμα της ασφάλισης... Ομως, οι ηγεσίες της ΝΔ, όπως και του ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγουν επιμελώς οποιαδήποτε δέσμευση στην κατεύθυνση αυτή και αυτό δεν μπορεί να μην το λάβουν υπόψη τους οι εργαζόμενοι μπροστά στην κάλπη, ρίχνοντας «δαγκωτό» ΚΚΕ.

Θυμήθηκαν και τα... ρετιρέ

Το ξεπατίκωμα μεθόδων και πρακτικών του παλιού γνωστού ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται απ' τον ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, μετά το «επιχείρημα» της «καμένης γης» που καλλιεργεί το έδαφος για αθέτηση κι αυτών των ισχνών προεκλογικών υποσχέσεών τους, ο Δ. Παπαδημούλης μιλώντας στον ρ/σ «ΦΛΑΣ» ανέσυρε τα ...«ρετιρέ», δηλώνοντας: «Εχει φτιαχτεί για δεκαετίες, και όχι μόνο στα χρόνια του μνημονίου, ένα σύστημα στην Ελλάδα όπου τα "ρετιρέ", τα κοινωνικά, τα οικονομικά, τα πολιτικά, επιτρέπουν και ενθαρρύνουν τη μικρο-παράβαση και τη μικρο-διαφθορά»...

Σκοπίμως ασαφής τοποθέτηση, που επιτρέπει στον καθένα να χωρέσει στα «ρετιρέ» τον οποιονδήποτε, ακόμα και εργαζόμενους που λαμβάνουν έναν σχετικά καλύτερο μισθό και δεν έχουν βουλιάξει στην εξαθλίωση. Το γεγονός, άλλωστε, ότι απέναντι στο πραγματικό «ρετιρέ», στο μεγάλο κεφάλαιο, βιομηχανικό, εφοπλιστικό κ.λπ., ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται «με το σεις και με το σας», διαμηνύοντάς του ότι η πολιτική του θα υπηρετήσει τα συμφέροντά του, μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι άλλους έχει κατά νου ο βουλευτής του όταν αναφέρεται στα «ρετιρέ».

Ο λαός οφείλει να είναι παραπάνω από προσεκτικός γιατί στις πλάτες του παίζονται πολλά παιχνίδια και ακόμα περισσότερες είναι οι ανομολόγητες στοχεύσεις των επίδοξων κυβερνώντων. Για να μη βρεθεί μπροστά σε οδυνηρές εκπλήξεις οφείλει τώρα να βγάλει συμπεράσματα και απ' τη διγλωσσία και απ' την ασάφεια του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εμπαιγμός των φτωχών αγροτών

«Και ρωτώ: Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) είναι το αίμα για τον αγρότη. Εχουν γίνει συμφωνίες για το ότι το θέλουμε αυτό; Για να το θέλεις πρέπει να είσαι στην Ευρώπη... Ξέρουν πόσα δισεκατομμύρια σημαίνει για τον αγρότη ή θα αφήσουν την άλλη μέρα να γίνει αφανισμός του αγρότη, έτσι και βγούμε από το ευρώ; Ο πλήρης αφανισμός. Από το 2013 και μετά τελειώσαμε». Χρειάζεται περίσσιο θράσος να εμφανίζει κάποιος την ΚΑΠ ως «αίμα» και σωτηρία για τον αγρότη, όπως έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης, διαστρεβλώνοντας βάναυσα την πραγματικότητα που καταδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Οτι δηλαδή η ΚΑΠ, που στήριξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προς όφελος των σύγχρονων μεγαλοτσιφλικάδων, είναι ο «εξολοθρευτής» της φτωχής αγροτιάς και βασικός υπαίτιος για τη βίαιη προλεταριοποίηση και τον αφανισμό της. Εμπαίζει βάναυσα, λοιπόν, ο Αντ. Σαμαράς τη φτωχή αγροτιά όταν δηλώνει ανερυθρίαστα ότι «θέλω ο ελληνικός λαός να πίνει κρασί από το πατητήρι του και να τρώει ψωμί από τη σοδειά του». Αν υπάρχει κάποιο συμπέρασμα που πρέπει ήδη να έχουν βγάλει οι φτωχοί αγρότες είναι πως η προστασία της αγροτικής παραγωγής και του μικροπαραγωγού αγρότη είναι ασυμβίβαστη με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ. Δεν μπορεί επίσης να περάσει απαρατήρητο ότι η ΝΔ στις 18 προτάσεις του κυβερνητικού προγράμματος δεν αναφέρει κανένα συγκεκριμένο μέτρο για την προστασία του μικροπαραγωγού αγρότη, όπως, για παράδειγμα, ότι πρέπει να σταματήσουν οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, είτε γεωργικών, είτε κτηνοτροφικών, που παράγονται στην Ελλάδα. Τα ίδια σε γενικές γραμμές ισχύουν για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ και τη λαϊκή αντεπίθεση με στόχο την αποδέσμευση από την ΕΕ και λαϊκή εξουσία μπορούν να ελπίζουν οι φτωχοί αγρότες.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ισχυρό ΚΚΕ

Τα δύο κόμματα που διεκδικούν να κυβερνήσουν και τα άλλα που ορέγονται συμμετοχή στην κυβέρνηση συμπίπτουν σε ένα κρίσιμο στοιχείο: Στην προσήλωσή τους στην ΕΕ. Αυτή η δοσμένη αντιλαϊκή στρατηγική προδιαγράφει το περιεχόμενο της πολιτικής που θα ασκήσουν τα κόμματα που τη θεωρούν ιερή και απαραβίαστη. Απέναντι σε μια κυβέρνηση ΝΔ που θα σπείρει στο λαό το φόβο ή σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα σπείρει απογοήτευση, ο λαός μπορεί και πρέπει να αντιτάξει ένα ισχυρό ΚΚΕ ως το δικό του αντίβαρο, στήριγμα στα δύσκολα που έρχονται.

Ισχυρό ΚΚΕ γιατί είναι το κόμμα που προέβλεψε έγκαιρα όλες τις κρίσιμες και καθοριστικές για τη ζωή του λαού εξελίξεις και δικαιώθηκε. Γιατί είναι κόμμα με τεράστια πολιτική πείρα, που αξιοποιεί προς όφελος του λαού και του κινήματος, που έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα βγάζει πέρα και στην ανηφόρα και στην κατηφόρα. Κι όταν οι αγώνες φουντώνουν κι όταν υπάρχει υποχώρηση. Ενα κόμμα που ξέρει να αποφεύγει τις προβοκάτσιες, τους τυχοδιωκτισμούς. Που σηκώνει στην πλάτη του την ιστορική ευθύνη του απέναντι στην εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, δίχως να υπολογίζει θυσίες και κόστος.

Ισχυρό ΚΚΕ ώστε να πρωταγωνιστεί στους αυριανούς αγώνες για να μην τα χάσει όλα ο λαός. Ο,τι μπορεί να ματαιώσει, ό,τι μπορεί να κερδίσει, άμεσα. Γιατί επείγουν ζητήματα, όπως τρόφιμα, φάρμακα, συντάξεις, που πρέπει να αντιμετωπιστούν και δεν υπάρχουν εδώ περιθώρια αναμονής. Αγώνες που να αντιστοιχούν στα προβλήματα που υπάρχουν, να ανοίγουν δρόμους προς τα μπρος, με μαζική οργάνωση, πολιτικοποίηση της γραμμής του κινήματος, προς τη διέξοδο απ' την κρίση με προετοιμασία του λαού - ψυχολογική, ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική - να συγκρουστεί με τα μονοπώλια και την ΕΕ, συγκροτώντας ένα ισχυρό κοινωνικοπολιτικό μέτωπο.

Ισχυρό ΚΚΕ γιατί μόνο ένα τέτοιο ΚΚΕ, με μια ισχυρή Κοινοβουλευτική Ομάδα στην επόμενη Βουλή που θα μοιάζει με κινούμενη άμμο, μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά και αποτελεσματικά υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Ολα δείχνουν ότι η Βουλή αυτή θα είναι μια Βουλή μεγάλης αστάθειας και ρευστότητας, όπως ασταθείς θα είναι και οι κυβερνήσεις που θα δημιουργηθούν. Μέσα εκεί υπάρχει δυνατότητα έστω ένας νόμος να περάσει που θα υπηρετεί λαϊκά συμφέροντα ή ένα άρθρο σε έναν αντιλαϊκό νόμο να ανατραπεί. Μια ισχυρή Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, που θα είναι και η μόνη συμπαγής, μπορεί να αξιοποιήσει τη δυνατότητα αυτή. Να αξιοποιήσει και το μετερίζι της Βουλής όχι μόνο για την αποκάλυψη των προβλημάτων του λαού ή της αντιλαϊκότητας των νόμων, αλλά κι ως ένα μετερίζι όπου ο λαός, το λαϊκό κίνημα να έχει και ένα θετικό αντίκτυπο, όσο μπορεί να υπάρχει.

Το διάστημα που έρχεται σε κέντρο εξελίξεων πρέπει να αναδειχτεί ο ίδιος ο λαός και αυτές θα είναι τόσο πιο γρήγορες, τόσο πιο θετικές όσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ, θέτοντας στην υπηρεσία του λαού και την πείρα του και τη δύναμή του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ