Πέμπτη 14 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012
Η αντιλαϊκή σκυτάλη στη διάδοχη κυβέρνηση

Στα 1.450 ευρώ, κατά μέσο όρο, ο πρόσθετος φόρος από την εκκαθάριση των δηλώσεων (εισόδημα, χαράτσια «αλληλεγγύης και επιτηδεύματος»)

Στα 2,4 δισ. ευρώ καταγράφονται στο 5μηνο φέτος τα εμφανιζόμενα πρωτογενή ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού, αυτά δηλαδή που έχουν διαμορφωθεί χωρίς την πληρωμή των τόκων για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους. Στο ίδια διάστημα (Γενάρης-Μάης 2012) πλήρωσαν για τόκους στους μεγαλοδανειστές το αστρονομικό ποσό των 8,5 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το γενικό έλλειμμα να απογειωθεί στα 10,9 δισ. ευρώ και αυτό παρά τη διάλυση των δαπανών που έχουν να κάνουν με τις στοιχειώδεις ανάγκες του λαού.

Οι πραγματικότητες που διαμορφώνουν καθορίζονται από τη συνεχιζόμενη όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, που σύμφωνα ακόμη και με τις «αισιόδοξες» εκτιμήσεις των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών έχει να διανύσει μπόλικο δρόμο. Τα διαχειριστικά αδιέξοδα, διαπιστώνονται και στις αλλεπάλληλες συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου με τα στελέχη του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Η «ελπίδα» τους για ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων που συνεχίζουν προς τα κάτω μεταφέρεται στο διάδοχο κυβερνητικό σχήμα, αυτό που θα διαμορφώσουν στο μετεκλογικό σκηνικό και που ανάμεσα σε άλλα, πέρα και από τα νέα μέτρα που «αναγκαστικά» θα κλιμακώσουν έχει να διαχειριστεί και τα σημερινά χαράτσια, αυτά που πέφτουν βροχή από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται φέτος και που αφορούν στα λαϊκά εισοδήματα του 2011.

Επιπλέον, φόρους συνολικού ύψους 405 εκατομμυρίων ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι πρώτοι 280.000 φορολογούμενοι που θα παραλάβουν τις επόμενες μέρες χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος, της λεγόμενης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και τέλους επιτηδεύματος (για αυτοαπασχολούμενους, μικροεπαγγελματίες). Καθένας από τους φορολογούμενους αυτούς πρέπει να πληρώσει το συνολικό ποσό είτε εφάπαξ, μέχρι τις 29 Ιούνη, είτε σε 3 δόσεις, την πρώτη από τις οποίες μέχρι τις 29 Ιούνη. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχουν διαμορφώσει είναι το γεγονός ο πρόσθετος φόρος, κατά μέσο όρο, φτάνει φέτος στα 1.450 ευρώ!

Το διάδοχο κυβερνητικό σχήμα να στείλει και τα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατοικία, αυτά που μέχρι τώρα έστελναν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Το «αναμορφωμένο» ενιαίο τέλος ακινήτων που ετοιμάζουν εγκυμονεί τα ακόμη χειρότερα για το λαϊκό εισόδημα.

Σε συμβολικά, αμελητέα επίπεδα διαμορφώνεται φέτος οι φόροι στις ισχυρές επιχειρήσεις και επιχειρηματικούς ομίλους, που εμφανίζουν «ζημιές» στους ισολογισμούς τους, εξέλιξη που θα επίσης σκοπεύουν να αξιοποιήσουν με τη λήψη νέων μέτρων για την ενίσχυση των μονοπωλίων, όπως επίσης και με την παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στο λαό.

Παράταση για «μπλοκάκια»

Στα 500 ευρώ το χαράτσι για το τέλος επιτηδεύματος που φορτώνουν σε αυτοαπασχολούμενους, μικρούς ΕΒΕ ακόμη και σε εργαζόμενους που αναγκάζονται να δουλεύουν με «μπλοκάκι» να εμφανίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση μέχρι 16 Ιούλη στους επαγγελματίες με μηδενικούς τζίρους προκειμένου να προσέλθουν στις Εφορίες, να «προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά», να «αποδείξουν τη διακοπή του επαγγέλματος σε προγενέστερο χρόνο», προκειμένου να ...«απαλλαγούν» από το τέλος επιτηδεύματος.

Ούτε οι συγκεκριμένοι δε γλιτώνουν από τα διάφορα χαράτσια. Αν, για παράδειγμα, δηλώσουν διακοπή εργασιών με τωρινή ημερομηνία θα πληρώσουν ολόκληρο τα χαράτσι (500 ευρώ) για το 2011. Σε περίπτωση αναδρομικής δήλωσης παύσης εργασιών πέφτουν πρόστιμα που ξεκινούν από τα 40 ευρώ, χώρια τα άλλα πρόστιμα που μπορεί και να προκύψουν μετά τους ελέγχους, όπως για μη υποβολή μηδενικής δήλωσης ΦΠΑ κ.ά...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ