Πέμπτη 14 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Προλαβαίνουμε και τώρα

Κάποιοι επιμένουν να παρουσιάζουν τις εξελίξεις στις χώρες - μέλη της ΕΕ με τα πόδια επάνω, διαστρέφοντας την πραγματικότητα και προκαλώντας λαθεμένα συμπεράσματα και προσδοκίες. Ιδιαίτερα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όλο και πιο έντονα τις τελευταίες μέρες, επαναλαμβάνουν την άποψη ότι τα διαχειριστικά αδιέξοδα που συναντά η ΕΕ και η προσφυγή και άλλων χωρών στο μηχανισμό στήριξης θα κάμψουν τις δυνάμεις εκείνες που επιμένουν να στηρίζουν τις αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές και άρα θα καμφθούν οι πολιτικές λιτότητας. Οι εξελίξεις αυτές, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, θα ανοίξουν, υποτίθεται, το δρόμο ώστε οι πιστωτές να σταματήσουν να πιέζουν για κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων, κι έτσι θα εξασφαλιστεί η πορεία προς την οικονομική ανάπτυξη.

Ωραίος ο μύθος που πλασάρει λίγες μέρες πριν τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το έχουν παρακάνει. Ξεφεύγουν όλο και περισσότερο, με κίνδυνο τα μεγάλα ψέματα που διακινούν σήμερα να μετατραπούν σε μαζική απογοήτευση, όταν οι εκπρόσωποί τους θα εκλιπαρούν για συμβιβασμό τους διάφορους παράγοντες της ΕΕ. Το πρόβλημα, βεβαίως, δεν είναι τα πολλά «αν» που σε περίπτωση που επαληθευτούν, μπορεί να συμβάλουν ή όχι στην αναχαίτιση της καπιταλιστικής κρίσης. Το πρόβλημα είναι ότι ολόκληρη η συλλογιστική τους δεν έχει την παραμικρή αντιστοίχιση με την πραγματικότητα. Κινείται στον αέρα και έχει εξαφανίσει όλα τα αντικειμενικά - νομοτελειακά στοιχεία που συνθέτουν την καπιταλιστική κρίση και τα επιμέρους χαρακτηριστικά των φάσεών της, από την εκδήλωση μέχρι και την ολοκλήρωσή της.

Το γεγονός και μόνο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει στη συνεργασία με τις δυνάμεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που προκλήθηκε από τη διαδικασία συσσώρευσης κεφαλαίων, αποκαλύπτει ότι οι ευρω-προσανατολισμοί και η λογική του μονόδρομου εξακολουθούν να δεσπόζουν στη λογική του κόμματος αυτού. Και επειδή ακριβώς αυτές οι επιλογές, αυτή η λογική, κυριαρχούν στον ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό και αφήνουν να εννοηθεί ότι η τελική μορφή κάθε πρότασης που διατυπώνουν προεκλογικά θα οριστικοποιηθεί μετά τις συνεννοήσεις και τους συμβιβασμούς που θα γίνουν για την υπογραφή των νέων δανειακών συμβάσεων. Ομως, οποιοδήποτε μέτρο, οποιαδήποτε πολιτική, οποιοδήποτε μείγμα μέτρων και πολιτικής εγκριθεί από την ΕΕ, θα είναι επιλογές με αποκλειστικό στόχο τη στήριξη του κεφαλαίου, σε ΕΕ και Ελλάδα. Πολύ περισσότερο που όπως κουραστικά επαναλαμβάνουν όλα τα στελέχη - ξένοι πολιτικοί που πριν λίγες βδομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει σύμβολο αντίστασης, κάθε κουβέντα για τα μέτρα του μνημονίου προϋποθέτει την απαρέγκλιτη υλοποίηση των αντιλαϊκών δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί. Ακόμη και η λεγόμενη χαλάρωση στην αποπληρωμή των δανείων, ως μέτρο που θα βοηθήσει την ανάπτυξη, θα είναι σε όφελος του κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, τα θύματα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής και της οικονομικής κρίσης, προλαβαίνουν και τώρα να συνειδητοποιήσουν ότι η συνεχής χειροτέρευση της δικής τους θέσης στην κοινωνία δε θα ανακοπεί μέσα από τη συνεργασία με την ΕΕ που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η πρακτική σημαίνει διαρκή λιτότητα. Ο λαός έχει ανάγκη να ορθώσει ανάστημα σε αυτή την πολιτική. Να βάλει αγωνιστικό φραγμό στα νέα μέτρα που έρχονται. Να συστρατευθεί με το ΚΚΕ για αντίσταση και αντεπίθεση. Γι' αυτό το πρώτο που πρέπει να εξασφαλίσουμε στις κάλπες είναι ένα ΚΚΕ όσο γίνεται πιο δυνατό, στη Βουλή και στο λαό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ