Κυριακή 10 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι θέσεις του ΚΚΕ

Η εφαρμοζόμενη φορολογική πολιτική είναι μονόδρομος για τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους. Ενας μονόδρομος που το μόνο που προσφέρει στα λαϊκά νοικοκυριά είναι δεινά, φτώχεια και χρεοκοπία, προκειμένου να ξεπεράσουν οι κεφαλαιοκράτες την κρίση και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους. Η διέξοδος για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα βρίσκεται στην πάλη για το αναποδογύρισμα του φορολογικού συστήματος, την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Οχι ότι σε συνθήκες κυριαρχίας του κεφαλαίου είναι δυνατόν να γίνει κάτι ριζικά διαφορετικό, αλλά, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να εξασφαλιστεί, σε κάποιο βαθμό, μια σχετική ανακούφιση για τα χειμαζόμενα λαϊκά νοικοκυριά. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι προτάσεις που διατυπώνει το ΚΚΕ, για αντιμετώπιση της φοροληστείας του λαού:

  • Αφορολόγητο στη λαϊκή οικογένεια έως 40.000 ευρώ, όπου πρέπει να υπολογίζονται επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και να φορολογηθεί με 45% το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Να καταργηθούν τα αφορολόγητα αποθεματικά και οι λεγόμενες αναπτυξιακές φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο και το ειδικό φορολογικό καθεστώς που ισχύει για τους εφοπλιστές.
  • Αμεση φορολογική επιβάρυνση - εισφορά των μονοπωλιακών ομίλων για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
  • Να αυξηθεί η φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
  • Να καταργηθούν τα αντικειμενικά κριτήρια που ισχύουν στη φορολογία, και η αντίληψή τους μάλιστα στηρίζεται σε μία τιμή, η οποία σήμερα είναι εξωπραγματική, οι ειδικοί δημοτικοί φόροι και τα χαράτσια.
  • Για τους αυτοαπασχολούμενους, πρέπει να αναγνωριστούν τα λογιστικά βιβλία ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, μηχανήματα και στο πετρέλαιο κίνησης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ