Η ποίηση των «μπίτνικ» που σημάδεψε το νέο ρεύμα της αμερικανικής κουλτούρας, ρεύμα κριτικής και απόρριψης του «αμερικανικού ονείρου», ενέπνευσε το νέο δίσκο των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα, με τίτλο «Beat Poetry» (CD με βιβλίο). Ποιήματα των Αλεν Γκίνσμπεργκ, Γκρέγκορι Κόρσο, Γουίλιαμ Μπάροουζ, Τσαρλς Μπουκόφσκι, Μάικλ Μακλιούρ, και Χάρολντ Νορς, αποτέλεσαν ένα «λιμπρέτο», όπου οι αδελφοί Κατσιμίχα «έχτισαν» ένα ξεχωριστό, ατμοσφαιρικό έργο, που αναδεικνύει τη δύναμη της ποίησης. Πιάνο, κιθάρες, μπάσο, ντραμς, συνομιλούν με ζουρνάδες, σαξόφωνο, ιρλανδέζικη φλογέρα, ινδικό φλάουτο, κλαρίνο και το fluegehorn.
Το CD συνοδεύει πολυσέλιδο βιβλίο, με εκτενές σημείωμα των τραγουδοποιών για τη σχέση τους με την μπιτ ποίηση, κείμενα με αναλυτικές πληροφορίες για τους κυριότερους εκπροσώπους της και βιογραφικά τους, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τους στίχους των μελοποιημένων ποιημάτων, με επεξηγηματικά σχόλια.
«Θεωρήστε αυτό το δίσκο, σαν μια μουσική ταινία μικρού μήκους. Ενα μπερδεμένο όνειρο, όπου αναπόφευκτα, διαπλέκονται όλα. Παλιά τραγούδια, καινούρια τραγούδια και μουσικές, όλα μαζί, σαν μια ωδή του υποσυνείδητου, που πλέκει το παρελθόν και το παρόν όπως αυτό διαλέγει και αποφασίζει», αναφέρουν οι δημιουργοί. Το άλμπουμ, το αφιερώνουν «σ' αυτούς, που μέσα στη δίνη της δεκαετίας του ΄50, μέσα στην ευφορία της μεταπολεμικής έκρηξης του καπιταλισμού, είχαν την άγρυπνη συνείδηση να διακρίνουν την κτηνωδία και το μακελειό που θα ακολουθούσαν τις επόμενες δεκαετίες, μέχρι και σήμερα. Σ' αυτούς τους προφήτες, που σύρθηκαν στα δικαστήρια για τα βιβλία και τις ιδέες τους, τα "τοξικά απόβλητα" μιας κοινωνίας μαστουρωμένης από τον καταναλωτισμό, την πολεμοκαπηλία, το ρατσισμό και τον υπερπατριωτισμό. Αυτούς που κατασυκοφαντήθηκαν, πρώτα σαν επικίνδυνοι κι έπειτα σαν γραφικοί, που ζήσανε σαν κοσμοκαλόγεροι, κήρυκες του πεζοδρομίου, μέσα στη σκοτεινή εποχή του Χούβερ, του Μακάρθυ και της μπούρδας του "αμερικάνικου ονείρου"».
Μετάφραση - απόδοση κειμένων: Πάνος και Χάρης Κατσιμίχας. Εκδοση - διανομή: «Μετρονόμος».