Τετάρτη 6 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 52
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η αντιπαράθεση συνεχίζεται

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Αργεντινής και της Βρετανίας με επίκεντρο το ζήτημα της κυριαρχίας των νησιών Φόκλαντ (για τους Βρετανούς) - Μαλβίνες (για τους Αργεντίνους) - καλά κρατεί. Τη Δευτέρα, ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αργεντινής κάνει αποδεκτή «πλήρως» την «πρόσκληση της ΕΕ» για συνομιλίες ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όσον αφορά την προσφυγή της περί επιβολής μέτρων προστατευτισμού και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών εκ μέρους της Αργεντινής.

Το ΥΠΕΞ της Αργεντινής, σύμφωνα με το «Mercopress», απέρριψε τις καταγγελίες και σημειώνει ότι αντίθετα με τους ισχυρισμούς της, η ΕΕ είναι αυτή που επιβάλλει δασμούς υψηλότερους από το 100% της αξίας τους σε ορισμένα προϊόντα και ειδικά στα αγροτικά προϊόντα. Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ συνδέει την προσφυγή της ΕΕ με την υπόθεση των νήσων Φόκλαντ/Μαλβίνες τονίζοντας ότι «παρά την προθυμία» της Αργεντινής να προσέλθει στο διάλογο και να εξευρεθούν λύσεις, «κράτος μέλος της ΕΕ συστηματικά αγνοεί και παραβιάζει 39 αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών». Καλεί μάλιστα την «ΕΕ να σέβεται, πάντα, τις αποφάσεις διεθνών οργανισμών και όχι να τις χρησιμοποιεί μόνο ως όργανα άσκησης πίεσης και επιβολής».

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι θεωρεί την αναζήτηση κοιτασμάτων ανοικτά των Μαλβίνων, «παράνομη» κι ότι προχωρά σε νομικές προσφυγές ενάντια σε πέντε εταιρείες - τις «Desire Petroleum», «Falkland Oil and Gas», «Rockhopper Exploration», «Borders and Southern Petroleum» και «Argos Resources» - διότι συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους «χωρίς την άδειά» της και «μυστικά».

Η κυβέρνηση της Βρετανίας αντέδρασε σχεδόν αμέσως, ανακοινώνοντας ότι οι κάτοικοι των νήσων, της υπερπόντιας κτήσης της, έχουν το «απολύτως νόμιμο» δικαίωμα να προχωρήσουν στην αξιοποίηση των φυσικών τους πόρων και αντιθέτως η Αργεντινή είναι αυτή που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο διεξάγοντας μια εκστρατεία εκφοβισμού.

Πρόκειται για ένα ακόμη διπλωματικό «πόλεμο» που μαίνεται, ενώ έχουν συμπληρωθεί τρεις δεκαετίες από τον πόλεμο του 1982, μεταξύ των δύο χωρών. Τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα ενεργειακά κοιτάσματα στη θαλάσσια περιοχή πέριξ των νήσων φουντώνει τον ανταγωνισμό, καθώς και η αργεντίνικη αστική τάξη θέλει αναβάθμιση του ρόλου στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Φυσικά όσο τα μονοπώλια έχουν την εξουσία, η ενέργεια θα αξιοποιείται σε όφελός τους και όχι των λαών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ