Πρωτοβουλίες της ΠΑΣΥ στη Θεσσαλία για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων αγροτών
Λάρισα, Κιλελέρ: Η καταστροφή, από τη χαλαζόπτωση είναι ολική |
Η θεομηνία στη Θεσσαλία - ανάλογα φαινόμενα είχαμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στη Φθιώτιδα, στην Πιερία, στον Εβρο κ.α. - κατέστρεψε τεράστιες γεωργικές εκτάσεις με βαμβάκι, καλαμπόκι, κριθάρι, βίκο, τεύτλα, σιτάρι, ντομάτες, πιπεριές, φασόλια, ρεβύθια, φακές, πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδα, αμπέλια, ελιές, μηλιές, αχλαδιές, κερασιές, βερικοκιές, ροδακινιές, δαμασκηνιές, αμυγδαλιές κ.ά., προκαλώντας καίριο πλήγμα στην αγροτική παραγωγή και πρόβλημα στον εφοδιασμό του λαού μας με τρόφιμα και της μεταποιητικής βιομηχανίας με πρώτες ύλες, σε μια περίοδο που η χώρα μας βρίσκεται ενώπιον του κινδύνου μιας άτακτης χρεοκοπίας.
Ταυτόχρονα, χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν από τη θεομηνία, θα μείνουν, φέτος, χωρίς το εισόδημα, σε μια εποχή που χτυπιούνται άγρια και από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που μειώνει τις τιμές παραγωγού, περικόπτει τις επιδοτήσεις και διογκώνει το κόστος παραγωγής και από την σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση που έχουν εξαπολύσει, από κοινού και σε συνεργασία, η τρόικα και οι ελληνικές κυβερνήσεις, που τους οδηγεί στη βαθιά φτώχεια και στην εξαθλίωση.
Την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, καθώς και καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους πληγέντες παραγωγούς ζήτησε από την κυβέρνηση το ΚΚΕ, στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ν. Μαραβέγια, η Διαμάντω Μανωλάκου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
Στο πλευρό των πληγέντων στέκονται οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των Θεσσαλικών νομών που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της ΠΑΣΥ και οι οποίες παίρνουν πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του προβλήματος και την οργάνωση της αγωνιστικής διεκδίκησης των αγροτικών αιτημάτων.
Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας οργανώνει και δεύτερη αγροτική σύσκεψη - η πρώτη έγινε το βράδυ της περασμένης Τρίτης - την ερχόμενη Τρίτη, 5 Ιούνη, στις 12 το μεσημέρι, στο παλιό Δημαρχείο Πλατυκάμπου, στην οποία προσκαλεί να πάρουν μέρος τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές, τους υποψήφιους βουλευτές και εκπροσώπους μαζικών φορέων, ζητώντας από όλους να δεσμευτούν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν και χρειάζεται για την ικανοποίηση των διεκδικήσεων που θέτει και είναι:
* Να γίνουν έγκαιρες και δίκαιες εκτιμήσεις των ζημιών και να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες για το σύνολο των καταστροφών.
* Να δοθεί χρηματικό επίδομα στους πληγέντες για να μπορέσουν να καλύψουν τις άμεσες και ζωτικές οικονομικές ανάγκες τους στο διάστημα μέχρι να πάρουν τις αποζημιώσεις.
* Να πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση και οι βαμβακοπαραγωγοί οι οποίοι, λόγω των ζημιών, δεν θα καλύψουν το παραγωγικό πλαφόν που έχει τεθεί.
* Να ενταχθούν οι πληγείσες περιοχές στο σύστημα εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας.
* Να αλλάξει ο αναχρονιστικός νόμος του ΕΛΓΑ που είναι πασιφανές ότι δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των αγροτών και των αλλαγών στις κλιματολογικές συνθήκες. ΕΛΓΑ, αποκλειστικά δημόσιος, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα καλύπτει την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, καθώς και το κεφάλαιο και θα αποζημιώνει στο 100% των ζημιών.
Ισχυρή χαλαζόπτωση προκάλεσε προχτές μεγάλες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες στο Νομό Αργολίδας. Η χαλαζόπτωση έπληξε μια μεγάλη σε έκταση περιοχή που εκτείνεται από τον πρώην Δήμο Μιδέας μέχρι το Δήμο νέας Τίρυνθας. Μεγάλες ζημιές έγιναν σε κηπευτικά και δενδρώδεις καλλιέργειες και βασικά στα βερίκοκα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΛΓΑ οι έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου προκάλεσαν ζημιές σε περισσότερα από 200.000 στρέμματα. Στη Θεσσαλία εκτιμάται ότι επλήγησαν περισσότερα από 150.000 στρέμματα, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα περισσότερα από 30.000 στρέμματα. Εκτιμάται επίσης ότι το μέγεθος των ζημιών θα είναι ακόμα μεγαλύτερο αφού μέσα στη βδομάδα συνεχίστηκαν οι βροχοπτώσεις και οι χαλαζοπτώσεις, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας έγιναν και θα γίνουν ζημιές από πλημμύρες. Οι καλλιέργειες που επλήγησαν περισσότερο τις προηγούμενες μέρες ήταν, βαμβάκι, σιτηρά, μηδική, κεράσια, οπωροφόρα, αμπέλια και κηπευτικά.