Παρασκευή 1 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΥ ΝΙΑΡΧΟΥ»
Στρέφει το «βλέμμα» του και στις δημοτικές βιβλιοθήκες

Τον γενικό διευθυντή του «Κέντρου Πολιτισμού - Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος», δηλαδή του οργανισμού που συστήθηκε στο πλαίσιο του ιδρύματος για την κατασκευή και λειτουργία στο «φιλέτο» του Φαληρικού Δέλτα των νέων κτιρίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, γεγονός που συνιστά ιδιωτικοποίηση κρατικών φορέων καλλιτεχνικής δημιουργίας και δημόσιων ελεύθερων χώρων, όπως εξαρχής κατήγγειλε το ΚΚΕ, ανακοίνωσε χτες το ίδρυμα.

Πρόκειται για τον Γ. Τροχόπουλο, μέχρι σήμερα διευθυντή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, «διεθνώς αναγνωρισμένη αυθεντία σε θέματα βιβλιοθηκών», σύμφωνα με τη διοίκηση του ιδρύματος. Με σπουδές νομικής ανέλαβε τη βιβλιοθήκη της γενέτειράς του το 1990, ενώ παράλληλα ήταν συντονιστής πολλών προγραμμάτων της ΕΕ, μεταξύ άλλων και για την ανάπτυξη ψηφιακών βιβλιοθηκών. Η επιτυχής - πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα - λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βέροιας είναι ένας πιθανός λόγος που το Ιδρυμα Νιάρχου την επέλεξε (2011) για έδρα του προγράμματός του με τίτλο «Future Library». Πρόκειται για πρόγραμμα διερεύνησης των αναγκών και λειτουργικής βελτίωσης των δημοτικών και δημόσιων βιβλιοθηκών, με δηλωμένο στόχο «να βοηθήσει τις βιβλιοθήκες να αναλάβουν τον ρόλο αστικών κέντρων στις κοινότητές τους».

Ουσιαστικά, πρόκειται για «σύμπραξη» του κεφαλαίου με το αστικό κράτος, με αιχμή την τοπική διοίκηση, στο πλαίσιο που έθεσε ήδη η ΕΕ για τον αγοραίο προσανατολισμό της - απαραίτητης βέβαια - ψηφιοποίησης των έργων, του λόγου και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε αυτή τη φάση ανάπτυξης της ψηφιοποίησης, το κεφάλαιο και τα «πολιτιστικά» του ιδρύματα εμφανίζονται ως ...«Ρομπέν των Δασών» των δημοτικών και δημόσιων βιβλιοθηκών, οι οποίες έχουν τρομερά προβλήματα, με ευθύνη του κράτους και των τοπικών διοικήσεων, εκμεταλλευόμενοι το ιδεολόγημα της «πολιτιστικής χορηγίας».

Το ίδρυμα σημειώνει ότι το «Κέντρο Πολιτισμού» βρίσκεται σε «κρίσιμο στάδιο, καθώς έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής κατασκευαστικής εταιρείας και οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένονται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2012, ενώ οι εργασίες εκσκαφών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη». Η ολοκλήρωσή του προγραμματίζεται στα τέλη του 2015.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για παραχώρηση δημόσιας γης και κρατικών πολιτιστικών φορέων σε ιδιωτικό φορέα για 100 χρόνια, με κάθε υπέρβαση του προϋπολογισμού να καλύπτεται από το Ελληνικό Δημόσιο και με όρους υποτέλειας, όπως: Ο ιδιώτης απαλλάσσεται από κάθε φύσης φόρους, θα έχει δικαίωμα στο διηνεκές να χρησιμοποιεί τους χώρους και το πάρκο για να πραγματοποιεί κάθε είδους δραστηριότητες, χωρίς να παίρνει άδεια από πουθενά, η Εθνική Λυρική Σκηνή καλείται να καταβάλλει βαρύ ενοίκιο και να λειτουργεί με το διαρκή φόβο ενδεχόμενης έξωσης, αν δεν ικανοποιούνται οι οικονομικές απαιτήσεις του «Κέντρου Πολιτισμού» κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ