Τετάρτη 23 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Προς συμφωνία επανέναρξης επιθεωρήσεων

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

«Λεπτομέρειες» μόνο απομένουν για να υπογραφεί μια συμφωνία ανάμεσα στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) και την ιρανική ηγεσία. Αυτό δήλωσε, επιστρέφοντας από την ιρανική πρωτεύουσα, ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Γιουκίγια Αμάνο, υποστηρίζοντας ότι κατά τις συνομιλίες που είχε με τον επικεφαλής διαπραγματευτή για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, Σαγιάντ Τζαλίλι, επιτεύχθηκε μια συμφωνία «επί της αρχής» ως προς τους μηχανισμούς μέσα από τους οποίους οι επιθεωρητές θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, σε σχετικά έγγραφα και σε επιστήμονες που εμπλέκονται με το πρόγραμμα.

Ο Αμάνο εκτίμησε ότι το τελικό κείμενο θα υπογραφτεί στο άμεσο μέλλον, χωρίς, όμως, να διευκρινίσει το πότε. Από την άλλη, ικανοποιημένη δήλωσε και η ιρανική πλευρά, η οποία είναι προφανές ότι θα αξιοποιήσει το νέο αυτό στοιχείο κατά τη σημερινή συνάντησή της με την ομάδα των «6» (τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία - και τη Γερμανία) στη Βαγδάτη, όπου θα συζητηθούν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και η απαίτηση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να σταματήσει το Ιράν τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Ο Αμερικανός πρέσβης στη ΔΕΑΕ, Ρόμπερτ Γουντ, δήλωσε ότι οπωσδήποτε η συμφωνία που φαίνεται ότι είναι θέμα χρόνου να υπογραφτεί μεταξύ ΔΕΑΕ - Τεχεράνης «αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά θα πρέπει η ιρανική πλευρά να την υλοποιήσει έτσι ώστε η ΔΕΑΕ να αποφανθεί οριστικά για την ειρηνική φύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Το ενδεχόμενο αυτό αλλά και οι δηλώσεις Αμάνο έχουν προκαλέσει ανησυχία στο Ισραήλ, όπου ο πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, επανέλαβε ότι «το Ιράν θέλει να καταστρέψει το Ισραήλ γι' αυτό κατασκευάζει πυρηνικά όπλα» και κάλεσε την ομάδα των «6» «να μην υπαναχωρήσει σε τίποτε από όσα ζητά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ