Τετάρτη 23 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Διαψεύδει τα δημοσιεύματα για εγκατάσταση κομάντος από το Ισραήλ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Πληροφορίες που ισχυρίζονται ότι το Ισραήλ έχει εκφράσει την απαίτηση να εγκαταστήσει 20.000 ισραηλινούς κομάντος στην Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να προστατεύουν τον αγωγό φυσικού αερίου και τον τερματικό σταθμό που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο νησί, δημοσίευσε το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολού», προκαλώντας σειρά αντιδράσεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αίτημα του Ισραήλ εκφράστηκε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Λευκωσία το Φλεβάρη, οπότε και προτάθηκε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, να κατασκευάσει το Ισραήλ τον υποθαλάσσιο αγωγό και τον τερματικό σταθμό και να χρηματοδοτήσει τα έργα αυτά αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με αντάλλαγμα άδεια εγκατάστασης 10.000 εργατών από το Ισραήλ που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή και 20.000 κομάντος για την «ασφάλεια του έργου».

Το δημοσίευμα διαψεύστηκε από το Ισραήλ, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, στην οποία αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες πληροφορίες στερούνται βάσης και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Οι πληροφορίες διαψεύστηκαν κατηγορηματικά και από την κυπριακή κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, ο πρέσβης της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Νίκος Αιμιλίου, κατήγγειλε με επιστολή του στο γγ του ΟΗΕ, την Τουρκία, για τις νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και των διεθνών κανόνων εναέριας κυκλοφορίας που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα 1 - 31 Μαρτίου 2012. Στην επιστολή του ο Κύπριος πρέσβης ζητά τον τερματισμό των παραβιάσεων, ενώ τονίζει ότι οι τουρκικές ενέργειες προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία υπό το φως των πρόσφατων στρατιωτικών απειλών της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου, που σχετίζονται με δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για τις απειλές της Τουρκίας περί προσάρτησης των κατεχομένων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ