Πέμπτη 17 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Αντιδράσεις για ένωση Μπαχρέιν - Σ. Αραβίας

MANAMA.--

Στο υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου του Μπαχρέιν κλήθηκε, χτες, ο Ιρανός διπλωματικός επιτετραμμένος προκειμένου να του παραδοθεί επιστολή διαμαρτυρίας για την ιρανική αντίδραση στις συζητήσεις περί ένωσης της Σαουδικής Αραβίας με το βασίλειο που άρχισαν στους κόλπους του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, ως πρώτο βήμα προς την υλοποίηση οικονομικής, πολιτικής ένωσης μεταξύ όλων των μελών του. Σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Μεχρ», 190 από τους 290 Ιρανούς βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αλί Λαριτζάνι, εξέφρασαν ανοιχτά την αντίθεσή τους σε μια προοπτική ένωσης του Μπαχρέιν με τη Σ. Αραβία, ενώ κατά ορισμένες πληροφορίες έντυπο που πρόσκειται στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, πρότεινε ότι θα πρέπει να εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο προσάρτησης από το Ιράν του Μπαχρέιν, προκειμένου να αποτραπεί η ένωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μπαχρέιν χαρακτήρισε «απαράδεκτη ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας» τις ιρανικές αντιδράσεις. Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, όπου συμμετέχουν οι μοναρχίες του Κόλπου - Ομάν, Μπαχρέιν, Κατάρ, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σ. Αραβία - χαρακτήρισε «πλήγμα στην ανεξαρτησία και στην κυριαρχία του Μπαχρέιν» τις ιρανικές αντιδράσεις, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «εχθρική στάση κακών προθέσεων» και ότι προκαλεί «ανησυχία και ένταση στην περιοχή».

Εντός Μπαχρέιν, ο σιιτικός πληθυσμός, που αποτελεί την πλειοψηφία και στους κόλπους του οποίου διατηρεί στενούς δεσμούς το Ιράν, πραγματοποίησε διαδηλώσεις ενάντια στα σχέδια ένωσης με τη Σ. Αραβία, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο αποσκοπεί και στην αλλαγή του πληθυσμιακού χάρτη της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ