Σάββατο 28 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΝΕΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ, ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΨΗΦΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΗ
Απάντηση στη σκλαβιά της μαθητείας

Νέοι σε ηλικία, αλλά «μεγάλοι» σε κοινωνική πείρα είναι οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες στις σχολές της μαθητείας. Κι αυτό, γιατί δεν είναι μόνο μαθητές, αλλά ταυτόχρονα και εργαζόμενοι, που δουλεύουν μάλιστα σε συνθήκες εργασιακής γαλέρας. Η πείρα που διαθέτει η νεολαία στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) πρέπει να γίνει το πρίσμα, μέσα από το οποίο θα δουν και τις εκλογές: Να τις αντιμετωπίσουν σαν μια μάχη ανάμεσα σε αντίθετα συμφέροντα. Από τη μια, βρίσκονται οι ίδιοι ως παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών και εργαζόμενοι και, από την άλλη, αυτοί που τους εκμεταλλεύονται. Από τη μια, τα κόμματα που εκφράζουν τα συμφέροντα των αφεντικών τους και, από την άλλη, το ΚΚΕ, στο πλευρό του οποίου πρέπει να δώσουν τη μάχη, για να βγει ο λαός ενισχυμένος και να δυναμώσει την πάλη για να επιβάλει το δίκιο του.

Κοινή αφετηρία για τους περισσότερους νέους στη μαθητεία αποτελεί η ανάγκη να βγουν από νωρίς στο μεροκάματο, να συνδυάσουν το σχολείο με τη δουλειά, ακόμα και πριν συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια, ώστε να συμβάλουν στο εισόδημα της οικογένειάς τους. Βρίσκονται αντιμέτωποι με την ταξική εκμετάλλευση, αλλά και με τον εμπαιγμό ότι η μαθητεία μπορεί να δώσει λύση στην ανεργία των νέων: Το ΠΑΣΟΚ εξαγγέλλει προεκλογικά περισσότερες θέσεις «πρακτικής άσκησης», η ΕΕ διοργανώνει εκστρατεία, με στόχο τη γενίκευση της μαθητείας, το υπουργείο Παιδείας σπεύδει να αναλάβει πρωτοβουλίες στα πλαίσιά της. Ολα τα κόμματα που ευθυγραμμίζονται με την πολιτική αυτή, που δεν αμφισβητούν το μονόδρομο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, προβάλλουν τη μαθητεία σαν μέτρο θετικό για τη νεολαία. Στόχο έχουν να μετατρέψουν τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης σε σύγχρονους δούλους.

Η πραγματικότητα μιλάει από μόνη της: Στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες δουλεύουν για 18 ευρώ τη μέρα. Στις ΕΠΑΣ που βρίσκονται στην ευθύνη του υπουργείου Τουρισμού, η πρακτική των σπουδαστών στις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις φέτος το καλοκαίρι θα αμειφθεί με 307 ευρώ το μήνα. Από τη μαθητεία κερδισμένο βγαίνει το κεφάλαιο που εξασφαλίζει πάμφθηνη και επιδοτούμενη εργασία. Για παράδειγμα, όσον αφορά τους σπουδαστές στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ τα 12 από τα 18 ευρώ του μεροκάματου τα καταβάλλει ο ΟΑΕΔ ως επιδότηση στους εργοδότες τους. Διέξοδο από τον εφιάλτη της φτώχειας και της ανεργίας δεν μπορεί να δώσει στη νεολαία η μαθητεία. Η υποτιθέμενη διευκόλυνση στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας αποδεικνύεται ψέμα, γιατί η δουλειά των μαθητευόμενων έχει ημερομηνία λήξης. Υπάρχουν αρκετοί νέοι που, αφού τελειώσουν μια ΕΠΑΣ, συνεχίζουν σε άλλη ειδικότητα, για να αναβάλουν ή να διακόψουν την ανεργία με μια ακόμα σύμβαση μαθητείας.

Δεν είναι όλα τα κόμματα το ίδιο όπως φωνάζουν με ένα στόμα και όλη τους τη δύναμη αυτοί που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν το συμβιβασμό, την ανοχή της νεολαίας, την παραίτησή της από τον αγώνα ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση. Το ΚΚΕ διαφέρει ριζικά και ουσιαστικά, γιατί παλεύει ενάντια στο σύστημα της μισθωτής σκλαβιάς, για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας που θα παρέχει σε όλους τους νέους δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή. Με αφετηρία την εκλογική μάχη, η νεολαία της μαθητείας έχει κάθε συμφέρον να μάθει την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Να τη στηρίξει με την ψήφο της, αλλά και να πάρει θέση στην πάλη για να πάρει αυτή σάρκα και οστά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ