Σάββατο 28 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΝΕΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ, ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Εξι μήνες μαθητεία, μια ζωή φτώχεια και ανεργία

Πρόγραμμα επαγγελματικής εμπειρίας με τίτλο «Μαθητεία για Αποφοίτους» ξεκινά το υπουργείο Παιδείας. Το πρόγραμμα είναι ενταγμένο στην εκστρατεία της ΕΕ για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων «πρακτικής άσκησης» και «μαθητείας» στις επιχειρήσεις. Με την επίκληση των υψηλότατων ποσοστών της ανεργίας στους νέους και στο όνομα της διευκόλυνσης της πρόσβασης στην αγορά εργασίας, προσφέρουν τους νέους ως πάμφθηνη, αν όχι τελείως τζάμπα, εργατική δύναμη στους εργοδότες.

Η μαθητεία που μέχρι σήμερα αφορούσε τους σπουδαστές των Επαγγελματικών Σχολών, τώρα επεκτείνεται και στους αποφοίτους. Μάλιστα, το υπουργείο διευκρινίζει ότι οι απόφοιτοι της Τεχνικής Εκπαίδευσης έχουν τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα, όμως σε επόμενη φάση το πρόγραμμα θα διευρυνθεί και σε αποφοίτους άλλων εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Οι απόφοιτοι θα εργαστούν στις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα δημιουργώντας θέσεις μαθητείας. Η διάρκεια της μαθητείας θα είναι εξάμηνη, με εργασία πενθήμερη και βάρδια εξάωρη. Βέβαια, ακόμα και το ωράριο αυτό τίθεται εξαρχής σε διαπραγμάτευση. Οπως μπορεί κανείς να διαβάσει στην ιστοσελίδα του προγράμματος, το ωράριο μπορεί να επιμηκυνθεί σε «εξαιρετικές περιστάσεις όπου για μαθησιακούς λόγους ο υπότροφος επιλέγει σε συγκεκριμένη μέρα να παρατείνει το χρόνο παραμονής του στην επιχείρηση»...

Οι νέοι και οι νέες που θα δουλέψουν στις θέσεις μαθητείας δεν θα παίρνουν μισθό αλλά μια υποτροφία από το υπουργείο Παιδείας, το ύψος της οποίας θα καθορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Μέχρι σήμερα η σύμβαση μαθητείας αμείβεται στο 70% του κατώτερου μισθού, ενώ ο μισθός του μαθητευόμενου κουτσουρεύτηκε κι άλλο από τα μέτρα που μείωσαν 35% τους μισθούς των νέων κάτω των 25 ετών. Οι εργοδότες δεν απαλλάσσονται μόνο από το μισθό αλλά και από το ασφάλιστρο, αφού το υπουργείο αναλαμβάνει να ασφαλίσει το μαθητευόμενο στο ΙΚΑ μόνο για την περίπτωση ατυχήματος.

Επιπλέον, υπάρχουν και προϋποθέσεις που μπορούν να στερήσουν από τους μαθητευόμενους ακόμα και το όποιο μικροποσό της υποτροφίας. Απλήρωτος θα μείνει, για παράδειγμα, ο μαθητευόμενος αν δεν συμπληρώσει τουλάχιστον 2 μήνες στη μαθητεία και αποχωρήσει νωρίτερα. Επίσης, για να καταβληθεί το πλήρες ποσό της υποτροφίας πρέπει να συμπληρώνονται 20 μέρες μαθητείας κάθε μήνα. Μεροδούλι - μεροφάι, χωρίς ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με την ανεργία να τους περιμένει στη γωνία: αυτό υπόσχεται στη νεολαία η καπιταλιστική ανάπτυξη και τα κόμματα που τη στηρίζουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαράδεκτο πρόγραμμα μαθητείας για νέους επιστήμονες με ευτελισμό των δικαιωμάτων τους(2016-04-07 00:00:00.0)
Εξι μήνες μαθητεία, μια ζωή φτώχεια και ανεργία(2012-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ