Τετάρτη 11 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΚΕ
Τι κρύβει η επίθεση στους ναυτεργάτες

«Στο φουλ» δούλεψαν και χτες οι μηχανές του αποπροσανατολισμού και της χειραγώγησης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, για να χτυπηθεί με λάσπη και ψέματα ο αγώνας των ναυτεργατών. Τι έλεγαν χτες τα επιτελεία και οι μηχανισμοί που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στέκονται ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα;

Ελεγαν ξανά ότι η απεργία των ναυτεργατών είναι που χτυπά τον τουρισμό και τα νησιά, με χαρακτηριστικό το χτεσινό «Εθνος» που μιλούσε για «βόμβα βυθού» σε «τουρισμό - νησιά». Τι δεν έλεγαν; Οτι, σήμερα, ένα ζευγάρι με ένα παιδί και το αυτοκίνητο για να ταξιδέψει με τα καράβια των εφοπλιστών πρέπει να δώσει ακόμα και πάνω από 400 ευρώ σε οικονομική θέση και πως αυτός είναι ο κύριος λόγος που δεν ταξιδεύει. Οτι τα νησιά χτυπιούνται και απομονώνονται από την κατάργηση της υποχρεωτικής δεκάμηνης δρομολόγησης των πλοίων επειδή - στην πράξη - έχει ήδη ξεκινήσει η άρση του καμποτάζ και στην ακτοπλοΐα. Για να κρύψουν όμως πόσο σημαντικός είναι ο αγώνας των ναυτεργατών που αυτό ακριβώς το αίσχος αντιπαλεύουν, έφτασαν στο σημείο χτες να λένε ακόμα και ότι οι ναυτεργάτες ξεπουλήθηκαν στους εργοδότες. «...ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε στη zougla.gr ότι η αύξηση στις τιμές των καυσίμων, σε συνδυασμό με την περιορισμένη κίνηση στις ακτοπλοϊκές γραμμές, αλλά και τα λειτουργικά έξοδα που συνεπάγεται η ενεργοποίηση των πλοίων της γραμμής, συνετέλεσαν στη διαμόρφωση μιας τακτικής εκ μέρους των ακτοπλόων που συνίσταται στο δόγμα "καλύτερα τα καράβια να είναι δεμένα, παρά να ταξιδεύουν με μεγάλο κόστος, χαμηλή επιβατική κίνηση και πάγια λειτουργικά έξοδα". Η τακτική αυτή συμπίπτει, στιγμιαία έστω, με τις συνδικαλιστικές επιδιώξεις των μηχανισμών της ΝΔ και του ΚΚΕ (λιγότερο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ωστόσο συμμετέχει λόγω δυναμικής), με αποτέλεσμα την επιβολή της απεργίας», έλεγαν τα site. Δηλαδή, αφού ανακάλυψαν τις προηγούμενες μέρες ότι η απεργία χτυπά την οικονομία, χτες, ανακάλυπταν ότι οι επιδιώξεις των εφοπλιστών συμπίπτουν με αυτές των συνδικαλιστών του ΚΚΕ, όπως λένε. Ούτε λίγο ούτε πολύ λένε ότι εφοπλιστές και ΚΚΕ συνεργάστηκαν για να γίνει η απεργία. Το γράψαμε και χτες. Είναι αδίστακτοι. Ο λαός πρέπει να τους γυρίσει την πλάτη.

Συκοφαντούσαν τους ναυτεργάτες με το επιχείρημα ότι έχουν παχυλούς μισθούς, κρύβοντας και τα αμύθητα πλούτη και τα σκανδαλώδη προνόμια που τσεπώνουν οι εφοπλιστές. Γιατί κατέφευγαν στη λάσπη; Για να στείλουν συνολικά στους εργαζόμενους μήνυμα υποταγής, να επιβάλουν σε όλη την εργατική τάξη να ρίξει τον πήχη των απαιτήσεών της σε επίπεδα ψίχουλων. Χαρακτηριστική η ανάλυση αρθρογράφου σε εφημερίδα του συγκροτήματος Μπόμπολα: «Τη στιγμή που η ανεργία έχει ξεπεράσει το 20% και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ή υποαμείβονται ή υποχρεώνονται σε μερική απασχόληση, είναι τουλάχιστον πρόκληση να αναστατώνουν τη χώρα και να υπονομεύουν την οικονομία άνθρωποι που θα έπρεπε να μακαρίζουν την τύχη τους για το γεγονός ότι όχι μόνο αμείβονται για τη δουλειά τους, αλλά έχουν το προνόμιο να κάνουν και υπερωρίες». Αυτά έγραφαν με αφορμή την απεργία των ναυτεργατών χτυπώντας ύπουλα όχι μόνο τους ναυτεργάτες, αλλά κάθε εργαζόμενο, αφού στην ουσία λέει χωρίς περιστροφές ότι όσοι εργάζονται δεν πρέπει να διαμαρτύρονται, δεν πρέπει να αντιδρούν, δεν πρέπει να απεργούν και να κινητοποιούνται, αλλά να λένε και ...ευχαριστώ επειδή έχουν δουλειά! Δηλαδή τι έκαναν; Καλούσαν τους εργάτες, παρά την ανελέητη επίθεση, τη μείωση μισθών, την κατάργηση συμβάσεων, την καθιέρωση ελαστικών σχέσεων εργασίας, την καταπάτηση κάθε δικαιώματος, να σκύβουν ακόμη περισσότερο το κεφάλι, να γίνουν ...χαρούμενοι σκλάβοι, στην υπηρεσία των μονοπωλίων. Θα λέγαμε άξιος ο μισθός του, αλλά μπορεί και να μην έχει ανάγκη ένα τέτοιο ...προνόμιο!

Κρύβονταν πίσω από την ανωνυμία για να αναπαράγουν τα χρεοκοπημένα επιχειρήματα υπέρ του ότι το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ ευθύνονται για την κατάσταση στην οικονομία, στα νησιά κ.λπ. Οπως έκαναν χτες όσοι μοίραζαν τρικάκια στον Πειραιά, που έγραφαν ανάμεσα σε άλλα: «Ελληνες, νησιώτες και ναυτικοί έρχεται η ώρα να εκδικηθούμε το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ». «Οχι πια στον αριστερο - φασισμό του ΠΑΜΕ. Οχι στους αυτόκλητους προστάτες μας του ΚΚΕ». Ομως αν και οι εμπνευστές του εμετικού κειμένου θέλησαν να κρυφτούν πίσω από την ανωνυμία, δεν μπόρεσαν να κρύψουν ποιων τα συμφέροντα εκφράζουν, αφού αναμασούσε όλα τα επιχειρήματα των εφοπλιστών, των μεγαλοξενοδόχων, των αστικών κομμάτων και των ΜΜΕ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οπότε, τους καταλαβαίνουμε. Περιττές οι συστάσεις.

Το σίγουρο είναι πως η αμείωτη επίθεση στο ΚΚΕ συνεχίζεται και θα συνεχιστεί γιατί πρωτοστατεί αταλάντευτα στην ενίσχυση του δικαίου αγώνα όχι μόνο των ναυτεργατών αλλά και όλων όσοι διεκδικούν ζωή με δικαιώματα. Είναι κι αυτή μια απόδειξη πόσο «ενοχλητικό» είναι το ΚΚΕ για τα μονοπώλια και τους υπηρέτες του. Γιατί η δράση του υποτάσσεται στην ικανοποίηση των εργατικών αναγκών. Και γι' αυτό πρέπει να δυναμώσει με κάθε τρόπο, στους αγώνες και στην κάλπη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ