Κυριακή 8 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΜΕΓΑΛΟΕΚΔΟΤΕΣ - ΜΕΓΑΛΟΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ
Καταργούν τις ΣΣΕ με τις πλάτες των συμβιβασμένων ηγεσιών

Την επιδίωξή τους να μην προχωρήσουν στην υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) επιβεβαίωσαν τόσο οι μεγαλοεκδότες όσο και οι μεγαλοκαναλάρχες σε συναντήσεις που έγιναν την περασμένη βδομάδα με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ αρκείται στον εργοδοτικό ρόλο του απλού παρατηρητή, δίνοντας στην ουσία χώρο και χρόνο στους εκδότες και στους καναλάρχες να επιβάλλουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, μειώσεις μισθών και να καταστρατηγούν στην πράξη κεκτημένα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων δημοσιογράφων στον Τύπο και τα ΜΜΕ.

Στις συναντήσεις που έγιναν, τα προεδρεία της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) και της Ενωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), με βάση τις αξιώσεις που πρόβαλαν, απέδειξαν ότι οι συναντήσεις και οι διαπραγματεύσεις γι' αυτούς είναι εντελώς προσχηματικές, αφού το μόνο που επιδιώκουν είναι να μην υπογραφούν οι συμβάσεις και ταυτόχρονα να μετακυλήσουν την ευθύνη γι' αυτό στην ΕΣΗΕΑ.

Ο πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ στην ουσία το ομολόγησε λέγοντας ότι «εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να επισπεύσουμε, η ΕΣΗΕΑ είναι η επισπεύδουσα». Στην ίδια ρότα κινήθηκαν και οι εκδότες αναφέροντας προκλητικά ότι το κύριο δεν είναι η υπογραφή μιας νέας ΣΣΕ αλλά η «επιβίωση των επιχειρήσεων των ΜΜΕ».

Με δεδομένες τις αντιδραστικές αντεργατικές νομοθετικές ρυθμίσεις, και το γεγονός ότι βλέπουν το θέμα των ισολογισμών να τελειώνει, ενώ οι ίδιοι «βλέπουν» και θέμα αγγελιόσημου, συμφέρον τους είναι να μην υπογράψουν ΣΣΕ. Μάλιστα, οι εκδότες είπαν ότι θα υπέγραφαν μία σύμβαση, που θα ήταν στο «πνεύμα» των ατομικών συμβάσεων που επιβλήθηκαν στον ΔΟΛ και αντίστοιχα, οι καναλάρχες ότι θα αποδέχονταν μία σύμβαση με μεσοσταθμικές μειώσεις της τάξης του 20-25%.

Παράλληλα, οι εκδότες επανέφεραν και τα όσα περιλάμβανε το λεγόμενο «non paper» (όπως μετατροπή των διετιών σε τετραετίες, μειώσεις αμοιβών για εργασία Σάββατο και Κυριακή, επιβολή 5ήμερου κυλιόμενου ωραρίου κλπ). Συγχρόνως και οι δύο πλευρές επικαλούνται τον πρόσφατο αντιδραστικό νόμο για τις ΣΣΕ, απαιτώντας να τεθούν σε εφαρμογή όροι του, όπως κατάργηση επιδομάτων γάμου, κλιμάκια κλπ. Να σημειωθεί ότι στα μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου και στα κανάλια (MEGA, ANTENNA, STAR και ΣΚΑΪ) ήδη έχουν επιβληθεί, με την ανοχή των πλειοψηφιών των διοικήσεων των Ενώσεων, ατομικές συμβάσεις εργασίας με μειώσεις στους μισθούς που ξεπερνούν κατά πολύ το 20%.

Ακολουθώντας την πεπατημένη της υποταγής και της συναίνεσης, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ και στις δύο συναντήσεις αντί να σημάνει συναγερμό και να οργανώσει τον κλάδο, παίρνοντας αποφάσεις οργάνωσης ουσιαστικών αγωνιστικών διεκδικήσεων και κινητοποιήσεων, συμμετέχει στις υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις, που μόνο τα προσχήματα εξυπηρετούν. Η στάση αυτή δεν χαρακτηρίζει μόνο την πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ αλλά και τις διοικήσεις των άλλων Ενώσεων στον Τύπο.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org