Εκτεταμένες αναδιαρθρώσεις και μαζικές αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων
Τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης των τραπεζών στο πακέτο με τις κεφαλαιακές ενισχύσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παζαρεύουν οι μερίδες των τραπεζιτών με τη συγκυβέρνηση και τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η έκθεση για τη «βιωσιμότητα» του τραπεζικού συστήματος, που συντάσσεται από την τρόικα, με βάση την οποία ο κάθε τραπεζικός όμιλος καλείται να εκπονήσει τα επιχειρηματικά πλάνα για τα επόμενα χρόνια.
Το μεταξύ τους παζάρι έχει να κάνει με τις εκτενείς αναδιαρθρώσεις των μετοχικών κεφαλαίων τους, με το γεγονός ότι σημερινοί μεγαλομέτοχοι θα βρεθούν με πολύ χαμηλότερα ποσοστά, σε μια διαδικασία που τροφοδοτεί τη «φιλολογία» περί... «κρατικοποίησης» των τραπεζών. Είναι απόλυτα βέβαιο πως οι ερχόμενες τεράστιες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων θα καλυφθούν κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι από τον πακτωλό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, τα οποία φορτώνουν στις λαϊκές πλάτες. Οι μεγαλομέτοχοι ενδιαφέρονται για το πώς και με ποιους όρους θα ανακτήσουν μελλοντικά τις μετοχές που θα αναλάβουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Ταυτόχρονα, άδηλο είναι το μέλλον που επιφυλάσσουν για συγκεκριμένα πιστωτικά ιδρύματα, όπως η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για το εάν και το κατά πόσον θα έχουν πρόσβαση στις προβλεπόμενες κεφαλαιακές ενισχύσεις. Σε κάθε περίπτωση επέρχονται εκτεταμένες αναδιαρθρώσεις, οι οποίες θα κριθούν και από τους τελικούς όρους που θα πάρει η κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το θέμα συζητήθηκε ξανά χτες από το λεγόμενο Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, όπου μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, και επικεφαλής των τραπεζικών ομίλων.
Τα τμήματα του ντόπιου κεφαλαίου συντάσσονται απόλυτα με τα αδέλφια τους τους τραπεζίτες. Ανάλογο υπόμνημα με αυτό του ΣΕΒ υπέβαλαν και οι μεγαλοεπιχειρηματίες του ΕΒΕΑ, ο επικεφαλής του οποίου, Κ. Μίχαλος, σε επιστολή του προς τη συγκυβέρνηση υπογραμμίζει την «ανάγκη άμεσης και επιτυχούς ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών», με τη «διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με την ενθάρρυνση συμμετοχής των ιδιωτών στη διαδικασία».