Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Τα πυρηνικά στην πρώτη γραμμή;

ΚΑΡΑΤΣΙ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Σε μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη, το Πακιστάν άφησε χτες να εννοηθεί ότι ενδέχεται να τοποθετήσει πυραύλους με πυρηνική γόμωση σε υποβρύχιά του, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης της Ινδίας, η οποία διαμήνυσε ότι θα προχωρήσει σε αντίστοιχα μέτρα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

«Το Πακιστάν μπορεί να εξοπλίσει τα υποβρύχιά του με πυρηνικούς πυραύλους για να υπεραμυνθεί των σημαντικών ναυτικών βάσεών του», είπε ο εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού του Πακιστάν Ροσάν Καγιάλ και η απάντηση ήρθε αμέσως στο Νέο Δελχί από τον Π. Κ. Μπαντοπαντιάι, εκπρόσωπο του υπουργείου Αμυνας της Ινδίας: «Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από αυτούς» (τους Πακιστανούς).

Δεν είναι γνωστό πόσα και τι τύπων πυρηνικά όπλα διαθέτουν οι δύο χώρες, που προχώρησαν σε δοκιμές το 1998 και αυτοανακηρύχτηκαν πυρηνικές δυνάμεις. Πάντως πρόσφατα το Πακιστάν πρόσθεσε τρία υποβρύχια γαλλικής κατασκευής που έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικά στο στόλο της.

Η αναλύτρια αμυντικών θεμάτων Αγιέσα Σίντικα σχολίασε ότι «υπήρχε ήδη μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στην περιοχή και αυτή (η εξέλιξη) μόνο χειρότερα θα κάνει τα πράγματα», είπε.

Η ανακοίνωση του Πακιστάν - η οποία δε συνοδεύτηκε από κάποιο χρονοδιάγραμμα - ήρθε, σύμφωνα με τον αντιναύαρχο Αφζάλ Ταχίρ του Πακιστάν, σε αντίδραση στις «φιλοδοξίες της Ινδίας να δώσει στο στόλο της πυρηνικές δυνατότητες». Πρόσθεσε ότι «τα πυρηνικά όπλα άλλαξαν τη δυναμική των στρατιωτικών ισορροπιών στην περιοχή και το Πακιστάν πρέπει να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επιθετικότητα».

Αν υπάρξει ένας τέταρτος πόλεμος ανάμεσα στο Πακιστάν και την Ινδία, λέει η Σιντίκα, αυτή θα αρχίσει στη θάλασσα. Το Πακιστάν, κατά την ίδια, είναι «ευάλωτο» στο συγκεκριμένο στρατιωτικό τομέα.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μόλις μια ημέρα μετά την ανακοίνωση από την ινδική κυβέρνηση ότι παρατείνει για 3 μήνες τη μονομερή εκεχειρία στο Κασμίρ και την επιστολή του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους που καλεί Ινδία και Πακιστάν να λύσουν τις διαφορές τους με ένα διάλογο που θα πρέπει κατ' αυτόν να (ξανα)ξεκινήσει «σύντομα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ