Τετάρτη 4 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Η ζωή του Πουτσίνι

Την ταινία του Τόνι Πάλμερ «Η ζωή του Πουτσίνι», θα μεταδώσει απόψε στις 22.10 το κανάλι της Βουλής.

Η ταινία παρουσιάζει έναν παραλληλισμό της προσωπικής ζωής του Τζιάκομο Πουτσίνι, γύρω στο 1904, όταν η σύζυγός του τον κατηγόρησε για απιστία, με την τελευταία όπερα του συνθέτη «Τουραντότ». Περιλαμβάνονται και αποσπάσματα από την όπερα «Τουραντότ», παραγωγής της Οπερας της Σκοτίας, με τους Λίντα Εστερ Γκρέι, Εντουάρντο Αλβαρες κ.ά. Διευθύνει ο Σερ Αλεξάντερ Γκίμπσον.

Ο Τζιάκομο Πουτσίνι γεννήθηκε στη Λούκα της Ιταλίας το 1858. Το μελόδραμα «Le Villi» προκάλεσε το ενδιαφέρον, ενώ στη συνέχεια η όπερά του με τον τίτλο «Εντγκαρ» που παρουσιάστηκε στη Σκάλα του Μιλάνου το 1889 δεν είχε την ίδια τύχη. Δημιούργησε οικογένεια, έστω και... παράνομη, με την Ελβίρα Τζεμινιάνι που του χάρισε ένα γιο το 1886, αλλά νομιμοποιήθηκε το 1904 που ο σύζυγος της Ελβίρας πέθανε. Ο γάμος του Πουτσίνι με την αγαπημένη του εξελίχτηκε σε πηγή δυστυχίας για το συνθέτη λόγω των ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η Ελβίρα και της παθολογικής ζήλιας της. Το 1909 η υπηρέτρια του αυτοκτονεί, όταν η Ελβίρα την κατηγορεί για παράνομες σχέσεις με τον άντρα της. Η οικογένεια της νέας κινείται δικαστικώς κατά της Ελβίρας, θεωρώντας την παθολογική ζήλια της αποκλειστικό υπαίτιο της τραγωδίας.

Στα τέλη του 1923 εκδηλώθηκε στον συνθέτη καρκίνος του λάρυγγα. Εκείνη την περίοδο ολοκλήρωνε την όπερα που στη συνέχεια θεωρήθηκε ένα από τα αριστουργήματά του, την «Τουραντότ». Ο θάνατός του στις 29 Νοεμβρίου 1924 άφησε το έργο ημιτελές. Ετσι ημιτελής παρουσιάστηκε η «Τουραντότ» στη Σκάλα του Μιλάνου, στις 25 Απριλίου 1926, υπό τη διεύθυνση του Αρτούρο Τοσκανίνι. Αργότερα παρουσιάστηκε και με το φινάλε που συνέθεσε, βασισμένος στις σημειώσεις του δασκάλου του, ο μαθητής τού Πουτσίνι, Φράνκο Αλφάνο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ