Σάββατο 31 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ: «Επεσαν για τη ζωή (Ηρωες - μάρτυρες λαϊκών, απελευθερωτικών αγώνων. Τόμος έβδομος Ε')». Ο τόμος αυτός, συνέχεια μακρόχρονης έρευνας για συλλογή, τεκμηρίωση και καταγραφή βιογραφικών και ιστορικών στοιχείων για πεσόντες -ατομικά ή ομαδικά- αγωνιστές του λαϊκού, εργατικού και απελευθερωτικού αγώνα του ΕΑΜ και του ΔΣΕ, για βασανισμένους, εκτελεσμένους και πεθαμένους σε «κολαστήρια», αφορά σε εγκλήματα του μοναρχοφασισμού και αγγλοαμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Στον τόμο, που αρχίζει με το συνταρακτικό τραγούδι των μελλοθανάτων γυναικών -τραγουδιόταν σε όλες τις εμφυλιοπολεμικές και μετεμφυλιακές φυλακές- περιλαμβάνονται με βιογραφικά στοιχεία και φωτογραφίες πολλές εκατοντάδες ονόματα ηρωϊκά πεσόντων- ανδρών και γυναικών.

- «University Studio Press»: Αντώνης Κωτίδης «Μοντερνισμός και "Παράδοση" στην ελληνική μεταπολεμική Τέχνη (Τόμος Β')». Ο καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο ΑΠΘ, συγγραφέας πολλών σημαντικών μελετών για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη και μονογραφιών για μεγάλους ζωγράφους, σ' αυτό τον τόμο με εννέα κεφάλαια και επίλογο εξετάζει το «πέρασμα» της μεταπολεμικής τέχνης μας στην εποχή της λεγόμενης «παγκοσμιοποίησης», τις μεταπολεμικές καλλιτεχνικές «ηγεμονίες», την εξέλιξη της «παράδοσης» σε όλες τις εικαστικές τέχνες, την έκφραση και εξέλιξη του μοντερνισμού, την κοινωνική διάσταση της Τέχνης, τη διεθνή παρουσία της ελληνικής Τέχνης, τον ελληνικό «μεταμοντερνισμό», τη σχέση Τέχνης - δημόσιου χώρου και τις εξελίξεις της δεκαετίας 2000-2010.

- «Αγρα»: Ολιβερ Σακς «Ιστορίες για τη μουσική και τον εγκέφαλο (Μουσικοφιλία)» (μετάφραση: Κώστας Πόταγας- Αννυ Σπυράκου, επιμέλεια μετάφρασης μουσικών όρων και ακουστικής: Γιώργος Παπαδέλης). Καθηγητής Νευρολογίας και Ψυχιατρικής, γνώστης και λάτρης της μουσικής, ο συγγραφέας αποδεικνύει με συγκεκριμένα παραδείγματα την άρρηκτη σχέση του ανθρώπινου είδους -από τις απαρχές του μάλιστα- με τη μουσική, τη δύναμη της μουσικής να ενεργοποιεί τον εγκέφαλο, και τις ευεργετικές για τον άνθρωπο ιδιότητές της εναντίον διαφόρων νόσων. Λ.χ πάρκινσον, αλτσχάιμερ, σχιζοφρένεια, κ.ά. Θοδωρής Γκόνης «Ο ύπνος της Ανδριανουπόλεως (Κείμενα της θητείας στο Βορρά)». Μικρά, ποιητικής διάθεσης, κείμενα -με σκέψεις,μνήμες, αισθήσεις, συναισθήματα- του γνωστού πολύ καλού ποιητή, στιχουργού και σκηνοθέτη. Ζορζ Σιμενόν «Το χιόνι ήταν βρώμικο» (μετάφραση: Αργυρώ Μακάρωφ). Φημισμένο μυθιστόρημα του κορυφαίου Γάλλου συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας, που εκτυλίσσεται στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου). Βικτόρ Μπεράρ - Φρεντ Μπουασσονά «Ακολουθώντας το πλοίο του Οδυσσέα». Λεύκωμα με 165 φωτογραφίες του Φρεντ Μπουασσονά, συνοδευόμενες με στίχους από την ομηρική «Οδύσσεια», οι οποίες «καταγράφουν» τη διαδρομή του Οδυσσέα από την Τροία στην Ιθάκη. Ρομπέρτο Μπλάνο «2666» (μετάφραση Κρίτωνα Ηλιόπουλου, μυθιστόρημα). Κλεοπάτρα Λυμπέρη «Επταετές κοράσιον» (ημερολογιακά καταγραμμένα αποφθέγματα της ποιήτριας για την ποίηση και γενικότερα την τέχνη). Ελενα Πέγκα «Σφιχτές ζώνες και άλλα δέρματα» (μικρά πεζά, ποικίλου περιεχομένου).

-Γαβριηλίδης: Ρόμπερτ Βάλζερ «Ο περίπατος» (εισαγωγή, μετάφραση: Τεό Βότσος - Αγορίτσα Μπακοδήμου). Ποιητικό πεζογράφημα του μοναχικού, βασανισμένου από τη φτώχεια και την ψυχοπάθεια, Ελβετού ποιητή και πεζογράφου, 1878-1956, το οποίο θαύμασαν μεγάλοι συγγραφείς και θεωρείται κορυφαίο δείγμα του λογοτεχνικού μοντερνισμού. Δίγλωσση έκδοση. Γουόλε Σογίνια «Η Σαμαρκάνδη (και άλλα ποιήματα)» (μετάφραση Ελένης Χατζή). Ποιήματα του νομπελίστα Νιγηριανού ποιητή και δραματουργού. Δίγλωσση έκδοση. Ελένη Λόππα «Τ' άσπρο χαρτί σκληρός καθρέφτης» (μυθιστόρημα, με αυτοβιογραφικά χαρακτηριστικά). Ελένη Χατζή «Ο μάγος» (μυθιστόρημα).

- «Διαβάζω» (μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου. Τεύχη 525, 526).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ