ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Την «άμεση και πλήρη εφαρμογή» του σχεδίου αποκλιμάκωσης έξι σημείων του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, ζητά από τη συριακή ηγεσία η τελική διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής του Συνδέσμου. Το ζήτημα της Συρίας κυριάρχησε στις τριήμερες εργασίες και αυτό αποτυπώνεται και στο κείμενο της τελικής διακήρυξης που απευθύνει έκκληση «για άμεση έναρξη διαλόγου, για ένωση της συριακής αντιπολίτευσης» και καταδικάζει «τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σε μια γενική αναφορά που μοιάζει να απευθύνεται και στις δύο πλευρές. Τέλος, χαρακτηρίζει «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» τις συγκρούσεις στην συνοικία Μπάμπα Αμρ της Χομς.
Αναλόγου περιεχομένου ήταν οι τοποθετήσεις των ΓΓ του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, που επεσήμαναν τον κίνδυνο «διάχυσης της κρίσης στη Συρία στην ευρύτερη περιοχή». Στο ενδεχόμενο αυτό αναφέρθηκε και ο οικοδεσπότης, Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, επισημαίνοντας ότι «ο εφοδιασμός με όπλα και των δύο πλευρών περικλείει τον κίνδυνο να οδηγηθούμε σε έναν περιφερειακό και διεθνή πόλεμο διά αντιπροσώπου».
Η άρνηση της ιρακινής ηγεσίας ν' ανεβάσει περαιτέρω τους τόνους απέναντι στη Δαμασκό (άποψη που υιοθετούν και άλλες χώρες, όπως οι Αλγερία, Τυνησία, Σουδάν κλπ.) αλλά και η περιθωριοποίηση της σουνιτικής ιρακινής μειοψηφίας είναι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο λόγος που αρκετοί ηγέτες, με πρώτους αυτούς των χωρών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου που δεν μετέβησαν στη Βαγδάτη επιλέγοντας να στείλουν χαμηλότερων επιπέδων αντιπροσωπείες. Μοναδική εξαίρεση ο εμίρης του Κουβέιτ που έγινε δεκτός με τιμές καθώς πρόκειται για την πρώτη υψηλόβαθμη επίσκεψη μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου. Στη Βαγδάτη μετέβησαν οι ηγέτες των Σουδάν, Σομαλίας, Κομόρες, Ντζιμπουτί, Λίβανου, Π. Αρχής, Τυνησίας και Λιβύης.
Η τελική διακήρυξη αναφέρεται επίσης στις εξελίξεις στη Σομαλία, ζητά τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, καταδικάζει το ισραηλινό πυρηνικό πρόγραμμα και τάσσεται υπέρ της δυνατότητας του Ιράν να έχει πυρηνικό πρόγραμμα με αποδεδειγμένα ειρηνικό χαρακτήρα. Η σύνοδος ολοκληρώθηκε χωρίς σοβαρά προβλήματα, παρά την έκρηξη τριών ρουκετών σε διάφορα σημεία της Βαγδάτης, όπου είχαν αναπτυχθεί περισσότεροι από 100.000 άνδρες των σωμάτων ασφαλείας.
Οτι αποδέχεται το σχέδιο Ανάν ανακοίνωσε, χθες, επισήμως ο Σύρος Πρόεδρος ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν και χθες στις επαρχίες Ιντλίμπ, Χομς και Χάμα. Σε κοινή έκθεσή τους, ΟΗΕ και Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, μετά από επίσκεψη στη Συρία, ανακοίνωσαν ότι χρήζουν «άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας» ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Από την άλλη, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι αυξάνει κατά 500.000 στερλίνες τη βοήθειά της προς τη συριακή αντιπολίτευση, εντάσσοντας σε αυτήν και την παροχή «τηλεφώνων».