Οικιακός φούρνος |
Συγκεκριμένα, στο λόφο του Αγίου Αντωνίου στον Ποτό της Θάσου αποκαλύφθηκαν σημαντικά ευρήματα που ανήκουν σε ακμαίο οικισμό της Εποχής του Χαλκού. Ερευνήθηκε ένα σύνολο εννέα κτισμάτων με λίθινα θεμέλια, ανωδομή από πλίνθους και πηλοκατασκευές στο εσωτερικό και στις αυλές τους. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, «βασικό κίνητρο για την εγκατάσταση του πληθυσμού ήταν η γειτνίαση με τη θάλασσα και οι δυνατότητες άσκησης θαλάσσιου εμπορίου». Επιπλέον, «η άμεση γειτνίαση των κτιρίων και η χρήση μεσοτοιχίας μαρτυρούν τους ισχυρούς ενδοκοινοτικούς δεσμούς των κατοίκων».
Μεταξύ άλλων, βρέθηκε μυκηναϊκή κεραμική που «μαρτυρά τις έντονες εμπορικές σχέσεις του οικισμού με τη Νότια Ελλάδα», ενώ, εντυπωσιακό εύρημα αυτής της εποχής είναι ένας τριποδικός υποστάτης με συμβολικά εγχάρακτα θέματα. Εντοπίστηκε, επίσης, προϊστορική ελεύθερη ταφή με το νεκρό τοποθετημένο σε συνεσταλμένη στάση μέσα σε λάξευμα του βράχου, και δίπλα του αγγείο τοποθετημένο, επίσης, σε κοιλότητα του εδάφους. Με την ανασκαφή στον Αγιο Αντώνιο προσθέτουμε μια νέα θέση της Εποχής του Χαλκού στις ήδη γνωστές μας της Θάσου: Αγιο Ιωάννη, Σκάλα Σωτήρος, Καστρί Θεολόγου.
Στο βόρειο τμήμα του οικισμού εντoπίστηκαν τάφοι που ανήκουν σε νεκροταφείο του 2ου, 3ου και 4ουαιώνα μ.Χ. Ηταν ακτέριστοι αλλά με σκελετικά λείψανα ενήλικων σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης.
Τέλος, ένα πρόγραμμα διαμόρφωσης, ανάδειξης και προβολής του αρχαιολογικού χώρου του Περιγιαλίου, ο οποίος αποτελεί το μοναδικό προϊστορικό οικισμό στην περιοχή της Καβάλας, δρομολόγησε η ΙΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Σε δύο σημεία που είχαν γίνει λαθρανασκαφές έγινε ανασκαφική έρευνα από την Εφορεία φέρνοντας στο φως τμήμα νεκροταφείου της Υστερης Αρχαιότητας στην κορυφή του λόφου και τμήμα του προϊστορικού οικισμού στο πρανές. Στην περιοχή του προϊστορικού οικισμού αποκαλύφθηκε ο λιθόκτιστος περίβολος της εγκατάστασης και τμήματα κατοικιών, με δάπεδα και αποθηκευτικούς λάκκους. Πλούσια υπήρξε η έρευνα ως προς τα κινητά της ευρήματα: Αγγεία, λίθινα και οστέινα εργαλεία, ειδώλια αλλά και αντικείμενα σχετικά με την πυροτεχνολογία του μετάλλου.