Τρίτη 20 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τελευταίο «αντίο» στον Ν. Βασταρδή

Σήμερα, στις 3 το μεσημέρι, συγγενείς και φίλοι θα συνοδεύσουν στην τελευταία του κατοικία, στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου, τον ηθοποιό Νίκο Βασταρδή, που έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Κυριακής, 18 Μαρτίου, στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες. Ο Νίκος Βασταρδής γεννήθηκε στον Πειραιά το 1924 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, του Κάρολου Κουν. Παρέμεινε κοντά στον δάσκαλό του και πρωτοεμφανίστηκε το 1942 στην «Αγριόπαπια» του Ιψεν. Μέχρι το 1944, εμφανίστηκε επίσης στα έργα: «Για ένα κομμάτι γης» του Κόντγουελ, όπου ερμήνευσε το ρόλο του Ντιουντ, «Στέλλα Βιολάντη» του Γρ. Ξενόπουλου, «Χαρούμενα νιάτα» του Πιζέ.

Μετά το «Θέατρο Τέχνης» συνεργάστηκε με το «Θέατρο του Λαού» και τους «Ενωμένους Καλλιτέχνες» (1945-1946), παίζοντας στον «Ιούλιο Καίσαρα» του Σαίξπηρ, στο «Μακρινό δρόμο» του Αρμπούζωφ και στο έργο του Μπ. Σω «Πάνω στα βράχια»". Το 1947 συμμετείχε στο θίασο του Γιώργου Παππά και το 1948 στο θίασο Βασίλη Λογοθετίδη. Στη συνέχεια, στράφηκε προς το μουσικό θέατρο όπου εργάστηκε για αρκετά χρόνια. Το 1953, μάλιστα, συγκρότησε δικό του θίασο οπερέτας, ενώ το 1955 ανέβασε διάφορες επιθεωρήσεις. Το 1956 επιστρέφει στην πρόζα και ερμηνεύει το Βοναπάρτη στο έργο του Τσβάιχ «Του φτωχού τ' αρνί» με το θίασο Τζ. Καρούσου - Μαίρης Λεκκού.

Από το 1958 μέχρι το 1962 συνεργάστηκε το το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» του Μ. Κατράκη και έπαιξε στα έργα «Βασίλισσα Αμαλία» του Γ. Ρούσσου (Οθων), «Το τέλος του ταξιδιού» του Ρ. Σέρριφφ (Ιμπερ), «Εμπορος της Βενετίας» του Σαίξπηρ (Βασσάνης) , κ.ά.

Το 1965, ως συνθιασάρχης με τον Κατράκη και τη Βεργή, περιόδευσε στην Ευρώπη, παρουσιάζοντας αρχαίες τραγωδίες. Το 1982 ίδρυσε το Θέατρο «Θεμέλιο», όπου σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε σε πολλά έργα: «Τα διαστημικά χρυσάνθεμα» του Ζίντελ, «Κλειστές πόρτες» του Σαρτρ, Μάκβεθ του Σαίξπηρ, «Ταξίδι μακριάς μέρας μέσα στη νύχτα» του Ο' Νηλ, κ.ά.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε στις ταινίες «Χωρίς συνείδηση», «Ιπποκράτης και Δημοκρατία», «Παύλος Μελάς» κ.ά., ενώ στην τηλεόραση: «Εν τούτω νίκα», «Ανακριτικό γραφείο», «Πορφύρα και αίμα» ή «Ρωμανός Διογένης» κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ