Πέμπτη 15 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πέτυχαν για τρίτη φορά τη ματαίωση των εκλογών
  • Παραιτήθηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής
  • Ματαιώθηκαν οι εκλογές και στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη...

Motion Team

Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη...
Τη ματαίωση των εκλογών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, κατάφεραν και χτες, για τρίτη φορά, διδάσκοντες, εργαζόμενοι και φοιτητές, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέσα από δυναμική και μαζική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στην είσοδο της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΝΟΠΕ), όπου ήταν προγραμματισμένο να γίνουν οι εκλογές. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής των Εκλογών υπέβαλαν την παραίτησή τους στον υπουργό Παιδείας.

Διδάσκοντες, διοικητικοί εργαζόμενοι και φοιτητές, που με αποφάσεις των συλλόγων τους πραγματοποίησαν τη χτεσινή κινητοποίηση στο κτίριο της ΝΟΠΕ, διαδήλωσαν την απόφασή τους να μπλοκάρουν τη διαδικασία των εκλογών, καταφέροντας ένα σημαντικό πλήγμα στο νέο νόμο - πλαίσιο και ξεκαθάρισαν πως θα κλιμακώσουν τον αγώνα, ώστε να μην εφαρμοστεί αυτός ο νόμος που ενισχύει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των ιδρυμάτων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και την άλωση κάθε πτυχής της ακαδημαϊκής λειτουργίας από την επιχειρηματική δράση.

Από τις 6 το πρωί ξεκίνησε η συγκέντρωση στην είσοδο του κτιρίου. Μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν μπήκαν για να στήσουν τις κάλπες. Στις 9 το πρωί, μικρή ομάδα καθηγητών υποψηφίων στις εκλογές και υπερασπιστών του νόμου και της κυρίαρχης πολιτικής, επιχείρησε να μπει στη ΝΟΠΕ βρίζοντας και προπηλακίζοντας συναδέλφους τους, φοιτητές και εργαζόμενους. Προκαλούσαν, προκειμένου να δημιουργηθεί ένταση και να εμφανισθούν στη συνέχεια, όπως άλλωστε έκαναν, ως θύματα των «τραμπούκων» φοιτητών που δεν επιτρέπουν τη «δημοκρατία» να λειτουργήσει. Θυμίζουμε ότι μερίδα τέτοιων πανεπιστημιακών καλούσε την εισαγγελία να παρέμβει και να διασφαλίσει τη διεξαγωγή των εκλογών.

...και στην Πάτρα
...και στην Πάτρα
Την ίδια ώρα συνεδρίαζε η Σύγκλητος του ΑΠΘ, η οποία προκειμένου να κρατήσει ισορροπίες και να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο αποδοκιμάζει «οποιαδήποτε πράξη παρεμπόδισης έκφρασης της ελεύθερης γνώμης στον ακαδημαϊκό χώρο», αντιτίθεται στην εισαγγελική και αστυνομική παρέμβαση, σημειώνει ότι «όλες οι πλευρές έχουν ευθύνη να συμβάλουν», ώστε «μια μεταρρύθμιση στο πανεπιστήμιο να μην έχει ως ορόσημο διχασμό και συγκρούσεις». Τέλος, σημειώνει πως «η Οργανωτική Επιτροπή για τις εκλογές Συμβουλίου του ΑΠΘ έχει περατώσει το έργο της και ότι οι σχετικές διαδικασίες θα πρέπει να ανασταλούν μέχρι την ολοκλήρωση του διαλόγου».

Στην επιστολή παραίτησή τους τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Εκλογών, αφού αναγνώρισαν ότι η «περαιτέρω παραμονή της στερείται αντικειμένου και νοήματος», καθώς η προβλεπόμενη από το νόμο ημερομηνία για την ολοκλήρωση του έργου της έχει λήξει εδώ και δύο μήνες, επαναλαμβάνουν τους απαράδεκτους ισχυρισμούς για συκοφαντίες, απειλές και άσκηση βίας σε βάρος τους που προκάλεσαν την αυτεπάγγελτη παρέμβαση και τις διώξεις εκλεγμένων μελών του ΕΣΔΕΠ και του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του ΑΠΘ.

Με ανακοίνωσή της, η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ χαιρετίζει τους εργαζόμενους, καθηγητές και φοιτητές που, με όπλο τις συλλογικές αποφάσεις των σωματείων και των συλλόγων τους, αντέδρασαν για ακόμα μια φορά στην προσπάθεια επιβολής του νόμου, ενώ παράλληλα «την προσπάθεια για στημένα επεισόδια από μερίδα "προθύμων" καθηγητών του ΑΠΘ, μόνιμων χειροκροτητών της αντιλαϊκής πολιτικής στην ανώτατη εκπαίδευση. Οι συγκεκριμένοι, με εμφανείς προθέσεις για τη δημιουργία κάλπικης έντασης και με τη συνοδεία τηλεοπτικών καμερών, έφτασαν μέχρι το σημείο να προπηλακίσουν φοιτητές, κατά τη διάρκεια αποφασισμένης συγκέντρωσης ενάντια στην εφαρμογή του νόμου - πλαίσιου. Η συγκέντρωση με αφορμή τις εκλογές του Συμβουλίου του ΑΠΘ ήταν απόφαση των συλλογικών οργάνων των μελών ΔΕΠ και των εργαζομένων στο ΑΠΘ, αλλά και φοιτητικών συλλόγων. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής πηγαίνει χέρι - χέρι με την προβοκάτσια και την προσπάθεια τρομοκράτησης του οργανωμένου κινήματος. Δεν θα τους περάσει», καταλήγει η Αχτίδα του ΚΚΕ.

Στα άλλα ιδρύματα

Οι εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησης δεν έγιναν ούτε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μετά από κινητοποιήσεις φοιτητών και διδασκόντων, οι οποίοι με αποφάσεις Συλλόγων είχαν αποφασίσει να μπλοκάρουν τη διαδικασία, ενάντια και γενικότερα στην εφαρμογή του νόμου - πλαίσιου. Οι κινητοποιήσεις έγιναν νωρίς το πρωί, στην πρυτανεία, όπου αναμενόταν να διεξαχθούν οι εκλογές.

Θυμίζουμε ότι για χτες είχαν οριστεί εκλογές και στο Πάντειο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά από προχτές οι Οργανωτικές Επιτροπές ανακοίνωσαν την αναβολή τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ