Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι ευνοεί την συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια και παράλληλα δίνει διάφορα μπόνους σε τετραγωνικά μέτρα τσιμέντου και αυξήσεις στο συντελεστή δόμησης υπό τον όρο ότι θα δημιουργούνται μεγάλα οικοδομικά σύνολα. Με τον νέο ΓΟΚ παρέχονται και πρόσθετα πολεοδομικά κίνητρα (πέρα από τα φορολογικά που ισχύουν) στους μεγάλους επιχειρηματίες που αγόρασαν κοψοχρονιά διάφορα κτίρια σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και τώρα θα χτίσουν εκεί πολυτελείς κατοικίες.
Εκτρωμα χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ Θ. Ιγνατιάδης ζητώντας την απόσυρσή του, αφού όπως είπε εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Προωθείται, πρόσθεσε, η πλήρης απελευθέρωση της συγκεκριμένης αγοράς για να ενισχυθεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα αφού, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, μόνο οι μεγάλες εταιρείες θα μπορούν να εφαρμόζουν τις προβλέψεις του και θα επωφελούνται για να φτιάχνουν κατοικίες ή τουριστικά καταλύματα για τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, ενώ και ο ΛΑ.Ο.Σ. δήλωσε ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ν. Σηφουνάκης ισχυρίστηκε ότι στοχεύει στην εξάλειψη του φαινομένου της κατάτμησης και είπε ότι δίνονται κίνητρα σε περιοχές όπου υπάρχει υπερδόμηση να υπάρξει πλέον ένα περιβάλλον καλύτερο.