Τετάρτη 14 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση διαχείρισης απορριμμάτων

Αναβλήθηκε, για τρίτη φορά χτες, η συνεδρίαση του ΔΣ του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής (ΕΔΣΝΑ), με αντικείμενο την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εξω από το κτίριο του υπουργείου Υποδομών βρίσκονταν εργαζόμενοι της ΠΟΕ ΟΤΑ, μερίδα των οποίων μπήκε μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων περίπου μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη ώρα συνεδρίασης. Εντονη ήταν η παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ, οι οποίες μάλιστα απαγόρευσαν την είσοδο στους συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», από τους οποίους ζητούσαν ...πιστοποίηση ότι όντως είναι σύμβουλοι. Την παρουσία των δυνάμεων καταστολής τόσο έξω από το κτίριο, αλλά και μέσα στην αίθουσα κατήγγειλε η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η αναβολή της συνεδρίασης έγινε διά τηλεφώνου από το γραφείο του προέδρου του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Σγουρού. Θυμίζουμε ότι ο ΕΔΣΝΑ προτείνει την κατασκευή 4 εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός, μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Την παραχώρηση δηλαδή της διαχείρισης περίπου 1.355.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως σε ιδιώτες για 23 έως 27 χρόνια. Τα έργα προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς πόρους κατά ποσοστό 30-40% και από εθνικούς. Φωτογραφίζεται δε η επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον μέθοδος της καύσης.

Καλλιεργούν αυταπάτες

Στη συγκέντρωση οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον ΕΔΣΝΑ μοίρασαν ανακοινώσεις για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης και αποκαλύπτοντας το ρόλο που παίζουν οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε τη στάση της ΠΑΣΚΕ Συνεργασίας (της μιας από τις δύο ΠΑΣΚΕ) στο Σωματείο Εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ. Ο επικεφαλής της και πρόεδρος του Σωματείου Γιώργος Ζαχαρόπουλος σε ανακοίνωσή του, στην οποία μιλά τάχα εκ μέρους των εργαζομένων, λέει: «Δεν παρεμβαίνουμε και δεν εμπλεκόμαστε στις αποφάσεις του ΔΣ για τα ΣΔΙΤ (...) Αυτό που μας ενδιαφέρει και μας απασχολεί είναι η διατήρηση και αναβάθμιση του ΕΔΣΝΑ και η κατοχύρωση των θέσεων εργασίας μας». Τάσσεται, δηλαδή, καθαρά υπέρ της ιδιωτικοποίησης και ταυτόχρονα καλλιεργεί την αυταπάτη ότι μπορεί έτσι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Στην πράξη, την ίδια στάση έχει και η «επίσημη» ΠΑΣΚ και στην ΠΟΕ ΟΤΑ. Οσο και αν καμώνεται ότι είναι κατά της ιδιωτικοποίησης, είναι αυτή που όλα τα χρόνια στηρίζει την πολιτική ιδιωτικοποίησης συνολικά στην Τοπική Διοίκηση, τη λογική του ανταγωνισμού. Αποδέχεται δηλαδή τους όρους που οδηγούν και στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οι ταξικές δυνάμεις δηλώνουν ρητά την αντίθεσή τους στα ΣΔΙΤ και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης στην αποκομιδή και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Καλούν τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να παλέψουν ενάντια στις ελαστικές μορφές εργασίας και τις απολύσεις, για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους.

Στο μεταξύ από νωρίς χτες το πρωί συμβασιούχοι (συνολικά φθάνουν τους 190) στο Σταθμό Μεταφόρτωσης στο Σχιστό προχώρησαν σε αποκλεισμό του σταθμού καθώς είναι απλήρωτοι από τρεις έως πέντε μήνες. Πιθανότατα η κινητοποίηση θα συνεχιστεί και σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ