Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΣΧΟΛΩΝ ΟΑΕΔ
Ετοιμάζονται για «βροντερό παρών» στους αγώνες

Η ανάγκη για πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα των σπουδαστών των Σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ, των καθηγητών και των εργαζόμενων απ' όλη την Ελλάδα, αλλά και η καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στις σχολές, ήταν τα βασικά θέματα της πανελλαδικής συνάντησης εκπροσώπων των σπουδαστών, που πραγματοποιήθηκε προχτές το πρωί στην αίθουσα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων στο ΕΚΑ. Ετσι, οι σπουδαστές της Αθήνας και του Πειραιά θα πραγματοποιήσουν πορεία στο υπουργείο Εργασίας, την Πέμπτη 22/2,στις 10.30 το πρωί από την πλατεία Κάνιγγος. Την ίδια μέρα οι σπουδαστές της υπόλοιπης Ελλάδας προσανατολίζονται για παρόμοιες κινητοποιήσεις.

Σκοπός των σπουδαστών είναι η ανάδειξη των προβλημάτων και η ενημέρωση του κόσμου για την επιχειρούμενη πολυδιάσπαση και το ξεπούλημα του ΟΑΕΔ. Ηδη πάνω από 15 σχολεία της χώρας έχουν βγει στους δρόμους και τουλάχιστον 9 έχουν πραγματοποιήσει καταλήψεις. Ενώ χτες, στη Σχολή Μαθητείας της Λάρισας, οι σπουδαστές πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη και μετά ακολούθησε πορεία προς τη Νομαρχία, όπου επιδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας.

«Το υπουργείο Εργασίας προχωρά με γοργά βήματα στο ξεπούλημα του ΟΑΕΔ, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό ΟΑΕΔ Αθήνας - Πειραιά. Προχωρά στη δημιουργία ενός οργανισμού που στο κέντρο της προσοχής του θα έχει το κέρδος των ιδιωτών σε βάρος των ανέργων και των εργαζομένων. Ξέρουμε λοιπόν ότι όσες υποσχέσεις και αν δώσει η ηγεσία του υπουργείου με τον ΟΑΕΔ - ΑΕ, η δωρεάν, δημόσια παιδεία πάει περίπατο, τα εργασιακά μας δικαιώματα θα εξανεμιστούν, η δημοκρατία στα σχολεία μας θα είναι παρελθόν». Χαρακτηριστική είναι και η άποψη του Γιώργου Παπαδόπουλου, μαθητή του ΟΑΕΔ Λάρισας, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνάντηση: «Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να αποφασίζει χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Θα δώσουμε "βροντερό παρών" σε αγώνες και οποιαδήποτε μορφή κινητοποίησης, προκειμένου να εμποδίσουμε τα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης».

Να σημειωθεί ότι μερικά από τα σημαντικότερα αιτήματα του Συντονιστικού είναι η παραμονή του Οργανισμού ως ενιαίου και δημόσιου φορέα, η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής, να δοθούν, επιτέλους, σύγχρονα βιβλία, η εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των σπουδαστών, η αύξηση του ενσήμου και του μισθού, η αναβάθμιση του πτυχίου και η κατάργηση των εξετάσεων πιστοποίησης, η πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και η αύξηση των δαπανών για την παιδεία με την οικονομική ενίσχυση του ΟΑΕΔ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ