Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμορφώθηκαν τα κράτη της χερσονήσου των Βαλκανίων, αλλά και οι κοινωνικοοικονομικές ανακατατάξεις, οι καταστροφικοί πόλεμοι που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να ταλανίζουν την ευρύτερη περιοχή, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που απασχολούν τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Βαλκάνια - Ηφαίστειο Πολιτισμών». Η σειρά θα αρχίσει να προβάλλεται στην ΕΤ - 1, από τις 4 του Μάρτη και κάθε Κυριακή στις 12.45.
Η σειρά που Θα ολοκληρωθεί σε 10 επεισόδια, παρουσιάστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με τους συντελεστές της βασίζεται σε μια διεπιστημονική θεώρηση της εποχής και της περιοχής, κάνοντας ένα συγκερασμό αφ' ενός της πολιτικής, θρησκευτικής και κοινωνικής θεωρίας, αφ' ετέρου της κοινωνικής ανθρωπολογίας, της εθνολογίας και της θεωρίας της λογοτεχνίας. Γκραβούρες, φωτογραφίες και σπάνιο αρχειακό υλικό, καθώς και γυρίσματα σε όλο το χώρο της Βαλκανικής, αποτελούν τη μαρτυρία της εικόνας στη νέα αυτή σειρά.
Τη σκηνοθεσία της σειράς έκανε ο Αγγ. Κοβότσος και ο Στ. Χαραλαμπόπουλος, παραγωγός είναι ο Θ. Λαμπρόπουλος, διευθυντής φωτογραφίας ο Γ. Βαρβαρίγος και η μουσική είναι του Γ. Παπαδάκη, ενώ κορυφαίοι ιστορικοί και επιστήμονες από όλα τα κράτη της Βαλκανικής βοήθησαν στην υλοποίηση του παραπάνω έργου.
Η νέα αυτή σειρά εκπομπών για τα Βαλκάνια αναφέρεται στους Βαλκανικούς πολέμους των αρχών του αιώνα αλλά και στον πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο - που η αυλαία του άνοιξε στο Σαράγεβο - οι οποίοι έβγαλαν στο φως τις υποβόσκουσες αντιθέσεις και άφησαν «λογαριασμούς» ανοιχτούς που ακόμα και σήμερα ταλανίζουν την περιοχή.
Τα Βαλκάνια έχουν χαρακτηριστεί σαν «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης» και οι συντελεστές αναζητώντας τα «πρώτα» σημάδια των αιτιών ανατρέχουν πίσω στα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται σε δύο υποθέσεις εργασίας που διαμορφώνουν αντίστοιχα και τους δύο κύκλους εκπομπών. Ο πρώτος κύκλος αφορά την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και πριν το σχηματισμό των βαλκανικών κρατών, όπου αναζητείται η ταυτότητα της περιοχής και των σχηματισμών (λαοί, φυλές, δόγματα, γλώσσες, νοοτροπίες). Ο δεύτερος κύκλος αφορά την περίοδο που δημιουργούνται τα νέα Βαλκανικά κράτη και μέχρι τους Βαλκανικούς πολέμους των αρχών του αιώνα, και ανιχνεύονται οι μηχανισμοί εκείνοι που εμφυτεύονται στις χώρες της Βαλκανικής για να τις εντάξουν στο νεοπαγή χάρτη των διεθνών οικονομικών σχέσεων και ανταλλαγών.