Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Διαφωνία με τους επιθεωρητές

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε, τελικά, και η τελευταία διήμερη επίσκεψη ομάδας υψηλόβαθμων επιθεωρητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στην ιρανική πρωτεύουσα. Μετά την αποχώρηση της ομάδας από την Τεχεράνη, της οποίας επικεφαλής ήταν ο υποδιευθυντής του Συμβουλίου της ΔΕΑΕ και επικεφαλής όλων των επιθεωρητών, Χέρμαν Νακάερτς, εκδόθηκε ανακοίνωση από τα κεντρικά της Επιτροπής στη Βιέννη, όπου εκφράζεται «λύπη για τη μη κατάληξη σε συμφωνία και αυτού του γύρου επαφών, αν και το πνεύμα των συναντήσεων ήταν εποικοδομητικό».

Στο ίδιο κείμενο, που φέρει την υπογραφή του επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Γιουκίγια Αμάνο, επισημαίνεται ότι δεν επιτράπηκε στην αντιπροσωπεία, για άλλη μια φορά, να εισέλθει στις πυρηνικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν μέσα στο στρατόπεδο Παρσίν και αφήνεται να εννοηθεί ότι για άλλη μια φορά δεν απαντήθηκαν τα ερωτήματα σχετικά με τις υπόνοιες ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει στρατιωτικό χαρακτήρα. Η ανακοίνωση κλείνει αναφέροντας ότι εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος «θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα». Στις 5 Μάρτη θα συνεδριάσει το συμβούλιο κυβερνητών της ΔΕΑΕ, όπου αναμένεται να τεθεί εκ νέου το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Από την πλευρά της, η ιρανική ηγεσία, διά του Αγιατολάχ Χαμενεΐ, επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις της ότι «δεν επιδιώκει απόκτηση πυρηνικών όπλων γιατί είναι αντίθετα με την ισλαμική θρησκεία». Επίσης, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήριζε «ικανοποιητικά» τα αποτελέσματα των επαφών και εκτιμούσε ότι «η συνεργασία με τη ΔΕΑΕ βαίνει πολύ καλά».

Νέες ρωσικές επισημάνσεις

Μια επίθεση κατά του Ιράν «θα είναι καταστροφική για την περιοχή αλλά και για ολόκληρο το σύστημα διεθνών σχέσεων παγκοσμίως», δήλωνε κατηγορηματικά ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ, καθιστώντας ξεκάθαρη τη ρωσική διαφωνία σε μια τέτοια προοπτική. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι η αμερικανική βάση Μανάς στο Κιργιστάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ σε περίπτωση επίθεσης κατά του Ιράν ως ορμητήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ