Κυριακή 19 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μαζική και πολύμορφη δράση

Μέσα στη δίνη των νέων αντιλαϊκών μέτρων συνεδρίασε, το Σάββατο, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΓΕ και συζήτησε τις βασικές κατευθύνσεις της δράσης των συλλόγων και των ομάδων. Στην εισήγησή της, η πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου, ξεκαθάρισε πως η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και τη ζωή της λαϊκής οικογένειας δεν αιφνιδιάζει τις δυνάμεις της ΟΓΕ. «Από την πρώτη στιγμή συγκρότησης της συγκυβέρνησης», τόνισε, «την ονομάσαμε κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, γιατί η πολιτική που κλήθηκε να εφαρμόσει στο διάστημα της διακυβέρνησής της θα υποθήκευε τα εργατικά, λαϊκά δικαιώματα για τα επόμενα χρόνια. Και αυτό ακριβώς γίνεται τώρα».

Σχετικά με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, η πρόεδρος της ΟΓΕ ανέφερε: «Ολα τα επιτελεία της αστικής τάξης, κορυφώνουν και πάλι τα εκβιαστικά διλήμματα για την 7η δόση, το PSI, την ελεγχόμενη ή την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, δηλαδή, παραμονή ή όχι στην Ευρωζώνη, τη δραχμή ή το ευρώ, με ή χωρίς επίτροπο. Ετοιμάζονται, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της τρόικας και των άλλων διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, να ικανοποιήσουν όλες τις βάρβαρες αξιώσεις του ΣΕΒ και του κεφαλαίου, που μετατρέπουν τη ζωή μας σε αληθινή κόλαση.

Ετσι, μια σειρά προαποφασισμένων νέων μέτρων μπαίνουν στην τελική διαμόρφωσή τους άμεσα, μετά από συσκέψεις, συμφωνίες, ακόμη και "διαφωνίες" μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και των "κοινωνικών εταίρων"».

Σύνθετα καθήκοντα

Στο έδαφος της καθημερινής χρεοκοπίας των λαϊκών οικογενειών, η πρόεδρος της ΟΓΕ προσδιόρισε την ευθύνη των συλλόγων και των ομάδων: «Να βοηθήσουμε να αφυπνιστούν οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, με βάση τα οξυμένα προβλήματα που ζουν και που δεν είναι προσωρινά αλλά παίρνουν μόνιμο χαρακτήρα, θα είναι και στο μέλλον αν δεν παλέψουν οργανωμένα. Να κατανοήσουν το χαρακτήρα της κρίσης. Να αντέξουν την πολύμορφη ιδεολογική πίεση που δέχονται, την εργοδοτική τρομοκρατία και την κρατική καταστολή». Από το οπτικό πεδίο της ΟΓΕ δεν ξεφεύγουν οι σοβαροί κίνδυνοι μπροστά στους οποίους μπορεί να φέρουν τον ελληνικό λαό η βαθιά καπιταλιστική κρίση και οι έντονοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, με το ενδεχόμενο ξέσπασμα μιας πολεμικής σύγκρουσης στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή και εμπλοκής της χώρας σε αυτή.

Αναλυτικά στάθηκε η εισηγητική ομιλία στην πείρα αλλά και σε ζητήματα που χρειάζονται διευκρίνιση σχετικά με τη δράση των Λαϊκών Επιτροπών, στη συγκρότηση των οποίων έχουν συμβάλει οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ. Στόχος των δυνάμεων της ΟΓΕ είναι η βελτίωση της δράσης αυτής, η μαζικοποίηση των Λαϊκών Επιτροπών με τη συμμετοχή περισσότερων εργαζομένων, ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, νέων γυναικών και φτωχών αγροτισσών.

Δράση σε όλα τα μέτωπα

Οι προτεραιότητες που έχει θέσει η ΟΓΕ σχετικά με τη δράση και τις πρωτοβουλίες των συλλόγων και των ομάδων αφορούν κάθε μέτωπο που ανοίγει η κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων. Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στα χαράτσια και οι πρωτοβουλίες ενάντια στο νομοσχέδιο διάδοσης των ναρκωτικών. Με αμείωτους ρυθμούς εξακολουθεί να εκφράζεται η αλληλεγγύη στον αγώνα των χαλυβουργών και μάλιστα οι σύλλογοι και οι ομάδες διακινούν κουπόνι για την οικονομική στήριξη των απεργών και των οικογενειών τους. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται επίσης τα ζητήματα της Υγείας, της ανεργίας, της εργασιακής ζούγκλας.

Οσον αφορά τις αντιλαϊκές εξελίξεις στην Υγεία, οι σύλλογοι και οι ομάδες οργανώνουν εξορμήσεις, συσκέψεις και κινητοποιήσεις. Προτεραιότητα δίνουν στις άνεργες, στις ανασφάλιστες και στις οικογένειές τους, στις γυναίκες ΑμΕΑ ή με παιδιά ΑμΕΑ, στις γυναίκες που έχουν πρόσφατα δημιουργήσει οικογένεια. Επεξεργάζονται διεκδικητικά πλαίσια πάλης στα οποία λαμβάνουν υπόψη τα προβλήματα που υπάρχουν στις υπηρεσίες Υγείας σε κάθε περιοχή, τις ανάγκες που υπάρχουν και δεν καλύπτονται, τις ελλείψεις σε υποδομές και υγειονομικό προσωπικό, τις συγχωνεύσεις ή το κλείσιμο Κέντρων Υγείας, κλινικών και νοσοκομείων. Προχωρούν σε κινητοποιήσεις με μαζικό χαρακτήρα και ποικίλες μορφές, όπως το μάζεμα υπογραφών, οι παρεμβάσεις σε διοικητές μονάδων Υγείας, οι παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Δήμους και Περιφέρειες, το κλείσιμο των ταμείων των νοσοκομείων.

«Χρειάζεται ιδιαίτερη παρακολούθηση και καταγραφή περιπτώσεων», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΟΓΕ, «για να ξεδιπλώσουμε την αλληλεγγύη μας και τη διεκδίκησή μας για χρόνιους ασθενείς που πρέπει να έχουν συνεχή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τους κόβουν μια σειρά εξετάσεις και φάρμακα, για έγκυες ανασφάλιστες που πρέπει να πληρώσουν για να κάνουν εξετάσεις, να έχουν ιατρική παρακολούθηση ή και να γεννήσουν». Οι σύλλογοι και οι ομάδες κινητοποιούνται για να ανανεώνονται τα βιβλιάρια Υγείας και να μη μένει καμία άνεργη χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για να μην αναγκάζεται καμία ανασφάλιστη να πληρώσει για τις ανάγκες Υγείας, τόσο τις δικές της όσο και των παιδιών της.

Στην εισήγησή της, η Κ. Μπουντούρογλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις επιπτώσεις που έχει στις εργαζόμενες η καταιγίδα των αντεργατικών μέτρων: «Με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την καθιέρωση των ατομικών συμβάσεων, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την αύξηση με ραγδαίους ρυθμούς της ανεργίας, αυξάνονται οι δυσκολίες για ένταξη των γυναικών στην οργανωμένη πάλη. Αυτό καλλιεργεί, ιδιαίτερα στο κομμάτι εκείνο των εργαζόμενων γυναικών που είναι άπειρο, τη μοιρολατρία, την απογοήτευση, το συμβιβασμό. Αυτό το επισημαίνουμε γιατί χρειάζεται καλύτερη οργάνωση της δουλειάς μας. Στοχοπροσηλωμένη περισσότερο σε εργοστάσια, κλάδους, χώρους δουλειάς αλλά και στις γειτονιές που ζουν οι εργαζόμενες. Χρειάζεται αποδεικτική και επιχειρηματολογημένη πολιτική συζήτηση και ένταξη στη δράση με παράλληλη βοήθεια για το ξεπέρασμα δυσκολιών που απορρέουν από ευθύνες στην οικογένεια (μικρά παιδιά, άλλα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας). Μόνο με επιμονή και συνέχεια - όχι αποσπασματικά - σ' αυτήν την κατεύθυνση μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα». Με την ίδια επιμονή και στοχοπροσήλωση χρειάζεται να συνεχιστεί και η δράση για την οργάνωση των άνεργων γυναικών, τη συγκρότηση επιτροπών ανέργων και τη διεκδίκηση μέτρων για την ανακούφισή τους από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Εργασία - ανεργία - μητρότητα

Στο τρίπτυχο εργασία - ανεργία - μητρότητα θα αφιερώσει η ΟΓΕ τις πρωτοβουλίες που θα πάρει, με αφορμή τη φετινή 8η Μάρτη. Το τρίπτυχο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού, όπως επισήμανε η Κ. Μπουντούρογλου, «στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης, έχουμε σοβαρότατες αναδιαρθρώσεις σε πολλούς τομείς, που "σκοπεύουν" τη μητρότητα». Ανάμεσα στους παράγοντες που υπονομεύουν το δικαίωμα των γυναικών στη μητρότητα, κατονόμασε την αύξηση της ανεργίας, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, την κατάργηση των ΒΑΕ σε δεκάδες κλάδους και χώρους που εργάζονται γυναίκες, τις ανατροπές στο ασφαλιστικό, την κατάργηση του επιδόματος τοκετού, τη μείωση των παροχών και την αύξηση των πληρωμών από τους εργαζόμενους, την υποβάθμιση, την ανεπάρκεια των δημοτικών παιδικών σταθμών και τα αυξημένα τροφεία.

«Το μέλλον μας και των παιδιών μας δεν είναι η οργάνωση των συσσιτίων από όλους αυτούς που μας ληστεύουν τον πλούτο που παράγουμε και μας σπρώχνουν στην ανεργία, στην κακοπληρωμένη εργασία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, με ελάχιστη ακριβοπληρωμένη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, που μας χτυπάνε όλα τα δικαιώματά μας, μέχρι και αυτό της μητρότητας», σημείωσε η πρόεδρος της ΟΓΕ. Τόνισε πως χρειάζεται «πρακτική δουλειά, πρωτόγνωρη σε έκταση και βάθος, ώστε ο αγώνας μας να γίνει επιθετικός, να μπουν νέες λαϊκές δυνάμεις που ως τώρα ήταν εγκλωβισμένες στην κυρίαρχη πολιτική. Το μέλλον θα κριθεί από τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου που θα έρθει σε ρήξη και ανατροπή με την εξουσία των μονοπωλίων και θα διαφεντεύει τον παραγόμενο πλούτο, ικανοποιώντας όλες τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Τότε και μόνο τότε εμείς οι γυναίκες θα κατακτήσουμε την ισοτιμία και τη χειραφέτησή μας».


Ευτ. Χαϊντ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ