Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κατέθεσε τις προτάσεις για τα οικονομικά των κομμάτων

Ετοιμάζει προσχέδιο νόμου για τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και άλλα μέτρα

Τις προτάσεις του για τα οικονομικά των κομμάτων παρουσίασε χτες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, ανακοινώνοντας ότι θα ετοιμάσει προσχέδιο νόμου για τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του υπουργού, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι το ύψος της χρηματοδότησης θα είναι συγκεκριμένο και σταθερό για μια πενταετία και θα διαμορφωθεί με βάση τα έσοδα που θα εισέπρατταν τα κόμματα, αν η ρύθμιση εφαρμοζόταν απολογιστικά για το 2010 και το 2011, μειωμένα κατά περίπου 20%. Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις του υπουργείου, η επιχορήγηση θα ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια περίπου, από τα 54 εκατομμύρια που ήταν το 2011.

Προτείνεται επίσης μείωση κατά 30% στην επιχορήγηση που δίνεται στα κόμματα για επιμορφωτικούς σκοπούς, καθώς και η έκτακτη εκλογική επιχορήγηση να δίνεται μόνο κάθε τέσσερα χρόνια, ακόμα και εάν γίνουν νωρίτερα οι εκλογές. Σύμφωνα με την πρόταση, η τακτική χρηματοδότηση των κομμάτων πρέπει να συσχετιστεί με τη συμμετοχή του εκλογικού σώματος στις εκλογές, να δοθεί η δυνατότητα επιχορήγησης κομμάτων από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου με φοροαπαλλαγές και να ρυθμιστεί το θέμα με τα υπερχρεωμένα στις τράπεζες κόμματα.

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής υπενθύμισε για μια ακόμα φορά ότι η κύρια πηγή εσόδων του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι οι συνδρομές των μελών του και οι εισφορές και ενισχύσεις των φίλων και των οπαδών. Δεν είμαστε κόμμα κρατικοδίαιτο, είπε χαρακτηριστικά. Ο Σ. Χαλβατζής συμφώνησε στη μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα κόμματα και τόνισε ότι απαιτείται η ισότιμη προβολή των κομμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα όλο το χρόνο και όχι μόνο τις λίγες εβδομάδες της προεκλογικής περιόδου.

Διαφώνησε με την πρόταση για τη θέσπιση φοροαπαλλαγών για τις ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων και ζήτησε να παραμείνει η έκτακτη χρηματοδότηση όταν γίνονται εκλογές. Διαφώνησε επίσης με την συνάρτηση του ύψους της χρηματοδότησης με τη συμμετοχή του εκλογικού σώματος στις εκλογές. Χαρακτήρισε δε επαρκή την ισχύουσα διαδικασία ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και επανέλαβε τις προτάσεις του ΚΚΕ για την άρση του φορολογικού, του τραπεζικού, του εμπορικού και επιχειρηματικού απορρήτου.

Καταλήγοντας τόνισε ότι, παρότι στην υπουργική πρόταση αναφέρεται ότι οι αλλαγές δε θίγουν την εσωτερική λειτουργία των κομμάτων, μόνιμα τα τελευταία χρόνια γίνονται συστηματικές προσπάθειες από μηχανισμούς της ΕΕ και άλλων διεθνών οργάνων να παρέμβουν στις εσωτερικές λειτουργίες των κομμάτων. Ξεκαθάρισε δε ότι για το ΚΚΕ είναι αδιανόητο υπηρεσίες και μηχανισμοί να έχουν την δυνατότητα να παρεμβαίνουν στη λειτουργία των κομμάτων, η οποία ορίζεται από τα καταστατικά, τα συνέδρια και τα προγράμματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ