Σάββατο 11 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ «Η 7η πλατιά ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ 18-24 Φλεβάρη 1957 (Πρακτικά)». Η 7η πλατιά ολομέλεια συνήλθε στη Ρουμανία για να εξετάσει την κατάσταση στην Ελλάδα και τα καθήκοντα του Κόμματος, να συζητήσει επί του σχεδίου της Προγραμματικής Διακήρυξης για τους εθνικούς σκοπούς του ΚΚΕ, να το εγκρίνει και να καθορίσει τα οργανωτικά καθήκοντα. Η ολομέλεια αυτή καθαίρεσε από την ΚΕ και διέγραψε από μέλος του Κόμματος τον ήδη καθαιρεμένο από τη θέση του Γενικού Γραμματέα, Νίκο Ζαχαριάδη και αποφάσισε να εξεταστεί από επιτροπή η κατηγορία που του είχε αποδώσει επιτροπή έξι κομμμουνιστικών κομμάτων ότι ήταν πράκτορας του εχθρού. Στην έκδοση της «ΣΕ» περιλαμβάνονται οι εισηγήσεις, οι αποφάσεις, οι ομιλίες και η τοποθέτηση του παρόντα -στην 7η Ολομέλεια- Ν. Ζαχαριάδη σχετικά με την κατηγορία εναντίον του.

-- «Printa»: Φ. Ντοστογιέφσκι «Εγώ ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι (Εκμυστηρεύσεις και στοχασμοί)». Εισαγωγή, επιλογή, μετάφραση Πάνου Σταθογιάννη. Στο βιβλίο ανθολογούνται επιστολές του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα σε συγγενείς, φίλους, ομοτέχνους, θαυμαστές αλλά και επικριτές του. Επίσης, άρθρα και κείμενά του στο περίφημο περιοδικό που εξέδιδε λίγα χρόνια πριν το θάνατό του, «Ημερολόγιο του συγγραφέα». Κείμενα που καταδεικνύουν ότι ο Ντοστογιέφσκι κατανόησε, πόνεσε, έκρινε, συγχώρησε και αγάπησε τον βασανισμένο άνθρωπο, γιατί και η δική του ζωή ήταν πολύ βασανισμένη.

-«Μεταίχμιο»: Μαρία Πολυδούρη «Μόνο γιατί μ' αγάπησες - Τα ποιήματα». (Εισαγωγή, επιμέλεια Γιάννη Η. Παππά. Η έκδοση περιλαμβάνει τις ποιητικές συλλογές της σπουδαίας, αδικοχαμένης στα 28 χρόνια της ποιήτριας, «Οι τρίλιες που σβύνουν» και «Ηχώ στο χάος», τα ανέκδοτα ποιήματά της και εργοβιογραφία της). Κοσμάς Χαρπαντίδης «Κρυφές αντοχές» (διηγήματα). Ντίνος Σιώτης «Μαύρο χρήμα» (ποίηση). Λοράν Γκοντέ «Στο έλεος του κυκλώνα» (μετάφραση Κλαιρ Νεβέ - Εύη Σιούγγαρη, μυθιστόρημα).

-- Ινστιτούτο του Βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα: Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης «Εντυπα Μέσα Επικοινωνίας και Λαϊκός Πολιτισμός (Νεώτερα Λαογραφικά)». Ερευνα - μελέτη του καθηγητή Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σχετικά με λαογραφικού περιεχομένου κείμενα και μελετήματα, δημοσιευμένα σε ελληνικές εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, λευκώματα, καρτ ποστάλ, φωτογραφήματα και άλλα έντυπα μέσα.

-- Γαβριηλίδης: Γρηγόρης Βασδέκης «Θείο δράμα και μητριαρχία στην "Οδύσσεια" (Μια σύγκριση του έπους με την Καινή Διαθήκη)» (μελέτη, δεύτερη έκδοση). Ελλη Καρανίκα «Ιστορίες της Ελλης» (μικρά αυτοβιογραφικά και ετερογραφικά κείμενα). Δημήτρης Γιατρέλλης «Το τραγούδι του κούκου» (μυθιστόρημα). Λουκάς Κούσουλας «Και μόνος και μετά πολλών (Γ' κύκλος)» (μικρά κείμενα αναμνήσεων, κρίσεων και αναφορών σε μεγάλους δημιουργούς και δημιουργήματα διαφόρων καλών τεχνών). Χρήστος Ζάχος «Οι εμπειρίες ενός πνιγμένου» (νουβέλα). Μαρία Α. Ιωάννου «Η γιγαντιαία πτώση μιας βλεφαρίδας» (νουβέλα). Βάλια Καραμάνου «Το πηγάδι» (διηγήματα). Γκέρχαρντ Φάλκνερ «Πόλη αμφίδρομης επικοινωνίας - Ground zero» (εισαγωγή, μετάφραση Μαρίνας Αγαθαγγέλου. Το βιβλίο περιελαμβάνει δύο ποιητικές συλλογές του σύγχρονου Γερμανού ποιητή).

- Ρωμύλος Αβδής «Τι ήθελε ο Δίας κάθε βράδυ στου Τσιτσάνη; (Μια εκδοχή της ελληνικής μυθολογίας για τους μύστες του ρεμπέτικου και ανθρώπους με φαντασία και αίσθηση του λεπτού χιούμορ)» (λάτρης του ρεμπέτικου, ο συγγραφέας με γνώση της αρχαιοελληνικής μυθολογίας, αλλά και πολλή φαντασία και χιούμορ «μπλέκει» και μεθερμηνεύει μύθους για θεούς, ημίθεους και ήρωες με αθάνατα ρεμπέτικα τραγούδια του Τσιτσάνη και «μυθικές» φωνές σαν της Μπέλλου.

-«Οδός Πανός»: Ζαχαρίας Γ. Λαουτίδης «Ιων» (ποίηση). Επίσης κυκλοφόρησε το 154ο τεύχος του ομώνυμου περιοδικού, που, εκτός της άλλης ενδιαφέρουσας ύλης, περιλαμβάνει αφιέρωμα για τον Σκοτσέζο ποιητή Λούις Στίβενσον.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ