Σάββατο 4 Φλεβάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
`Η από φωτιά ή από νερό...

Το μουσείο όπως ήταν το καταστροφικό καλοκαίρι του 2007

ICON

Το μουσείο όπως ήταν το καταστροφικό καλοκαίρι του 2007
Μπορεί να γλίτωσε «παρά τρίχα» από την πύρινη λαίλαπα το 2007, αλλά το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, ένα από τα σημαντικότερα της χώρας, κινδυνεύει... και από το νερό! Θυμίζουμε ότι το μουσείο ανακαινίστηκε, πλήρως, προς χάρη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004...

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΤ, «για προληπτικούς λόγους και για την προστασία των αρχαίων αντικειμένων, κρίθηκε σκόπιμη η μεταφορά των εκθεμάτων από την Αίθουσα του Φειδία του Μουσείου Ολυμπίας, σε άλλους χώρους του μουσείου, μετά τη διαπίστωση μικρής εισροής ομβρίων στη γωνία συγκεκριμένης αίθουσας»!

Οπως προκύπτει από ενημερωτικό σημείωμα της διευθύντριας της Ζ ' Εφορείας Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων, Γεωργίας Χατζή - Σπηλιοπούλου, «λόγω έντονων και συνεχών βροχοπτώσεων κατά τις ημέρες των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς διαπιστώθηκε εισροή ομβρίων στην Αίθουσα του Φειδία, σε γωνιακή προθήκη με πήλινα αρχιτεκτονικά μέλη του Εργαστηρίου του Φειδία». Ευτυχώς το νερό δεν έφτασε στην «Ψηφιακή ΄Εκθεση» του υπογείου του κτιρίου. Καλού - κακού... βάλανε και εκεί μια αντλία.

Επιπλέον, η βροχή δεν έλεγε να σταματήσει «και επειδή είχε ήδη διαβρωθεί κατά τόπους η προθήκη στο Νέο Μουσείο, καθώς και οι λεζάντες των εκθεμάτων της, κρίθηκε επιβεβλημένη η άμεση εκκένωσή της, για προληπτικούς λόγους προστασίας των αρχαίων. Η επιφάνεια της προθήκης καλύφθηκε με αδιαφανές υλικό». Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΤ έχει συνταχθεί μελέτη για τη στεγανότητα του μουσείου... μόλις λίγα χρόνια μετά την ανακαίνισή του!

Βέβαια, δεν περιμένουμε απάντηση για το πώς δαπανήθηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού για την ανακαίνιση του μουσείου. Προσβάλλει, όμως, τη στοιχειώδη νοημοσύνη η έμμεση «επίκληση» από το ΥΠΠΟΤ των... «έντονων και συνεχών βροχοπτώσεων» ως «αιτία» της απαράδεκτης αυτής κατάστασης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ