Χτες, οι γιατροί έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας για το νομοσχέδιο «της απόκτησης ιατρικής ειδικότητας και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των ιατρών», που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Στη συνέχεια, πήγαν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, όπου υπό την ηγεσία του υπουργείου Υγείας γινόταν σύσκεψη με το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), μερικούς ιατρικούς συλλόγους και επιστημονικές εταιρείες με αντικείμενο το νομοσχέδιο για την ειδικότητα.
Οι γιατροί μπήκαν μέσα στην αίθουσα και απαίτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο ενώ κατήγγειλαν τις μεθοδεύσεις της συγκυβέρνησης για τη μείωση των χρηματοδοτήσεων και τη σύνθλιψη των υπηρεσιών Υγείας με τις συγχωνεύσεις. Μετά την παρέμβαση των γιατρών ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος διέκοψε τη σύσκεψη, καθώς, όπως είπε, υπ' αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί.
Σήμερα, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στις 11 π.μ., θα κάνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας και στις έδρες των Υγειονομικών Περιφερειών. Ο Σύλλογος Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» θα κάνει συγκέντρωση στο νοσοκομείο και στη συνέχεια στο υπουργείο Υγείας. Επίσης, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς έχει προκηρύξει για σήμερα τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, ώρα 11 π.μ.
Σε ανακοίνωσή της για το νομοσχέδιο η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, μεταξύ των άλλων, σημειώνει:
«Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για τη βαθύτερη προσαρμογή του συστήματος ιατρικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης στις ανάγκες εμπορευματοποίησης της Υγείας, έντασης της επιχειρηματικότητας και του ανταγωνισμού, μονοπώλησης του χώρου της Υγείας και της μέγιστης δυνατής εκμετάλλευσης των εργαζόμενων γιατρών. Είναι βήμα προσαρμογής στις κατευθύνσεις της Μπολόνια, στην αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, στην κινητικότητα γιατρών και υγειονομικών γενικότερα, στη μετανάστευση νέων κυρίως γιατρών. Η απαλοιφή των εξετάσεων στο σκέλος της "έναρξης της ειδικότητας", σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο, δεν αλλάζει την παραπάνω κατεύθυνση. Πρόκειται για ελιγμό και ανέξοδη "υποχώρηση". Σε αυτό η συγκυβέρνηση βοηθήθηκε απ' όλες τις άλλες παρατάξεις, γιατί στην πράξη περιόρισαν την κριτική στην κατάργηση των εξετάσεων, αφήνοντας στο απυρόβλητο το συνολικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου».