Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αντίσταση στο καθεστώς γαλέρας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΠΟ-Τ και πορεία στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου) διοργανώνουν τα σωματεία των καλλιτεχνών και εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού, στις 13 Φλεβάρη, 12 το μεσημέρι

Η κρίση, τις συνέπειες της οποίας βιώνουν οι εργαζόμενοι, κρίση υπερπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης, βρίσκει τους καλλιτέχνες να εργάζονται σε καθεστώς γαλέρας. Με εκτεταμένη την ανεργία, η «μαύρη» εργασία πρυτανεύει. Οι καλλιτέχνες στα θέατρα, στα κανάλια, τις μουσικές σκηνές, αναγκάζονται να εργάζονται, πλέον, χωρίς ασφάλιση. Και όταν συνάπτουν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, δύσκολα θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, λόγω της ανεργίας, της ετεροαπασχόλησης, των ελαστικών σχέσεων εργασίας και των απολύσεων που κυριαρχούν και στον καλλιτεχνικό χώρο. Αυτήν τη βαρβαρότητα και την απαράδεκτη κατάσταση στην ασφάλιση και την υγειονομική περίθαλψη καταγγέλλουν τα Σωματεία των καλλιτεχνών και εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού, στις 13 Φλεβάρη, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν έξω από το υπουργείο Πολιτισμού στις 12 μ. και πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα:

«Η κατάσταση, που ήταν ήδη κακή από τη δεκαετία του 1990, με την ψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, επιδεινώθηκε πολύ με τα μέτρα που παίρνουν σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ με την αύξηση των απαιτούμενων ενσήμων που ψηφίστηκε για την κάλυψη του τομέα της Υγείας, ακόμα και όσοι είναι ασφαλισμένοι δεν έχουν σε ισχύ ούτε το βιβλιάριο υγείας. Ηδη, με το νόμο Σιούφα ανέβηκαν τα όρια ηλικίας στους κλάδους των χορευτών, τραγουδιστών, μουσικών πνευστών οργάνων κλπ.

Οι δημιουργοί (εικαστικοί καλλιτέχνες, ζωγράφοι, γλύπτες, μουσουργοί, μουσικοσυνθέτες, σκηνογράφοι, χορογράφοι, συγγραφείς, ποιητές κλπ) παραμένουν ανασφάλιστοι. Η συνταξιοδότηση και ασφάλιση των δημιουργών καλυπτόταν, μερικώς, με τη χορήγηση των «συντάξεων καλλιτεχνών λογοτεχνών» του ΥΠΠΟΤ, συντάξεων που δεν λύνουν το θέμα της ασφάλισης, αφού δεν αφορούν στο σύνολο των καλλιτεχνών που εργάστηκαν, αλλά σε ένα μικρό μέρος τους. Μάλιστα, το 2011 δεν δόθηκαν, παρά τη σχετική νομοθεσία.

Οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στο χώρο του Πολιτισμού παλεύουν για τη δημιουργία προϋποθέσεων για ανεμπόδιστη καλλιτεχνική δημιουργία (ανεμπόδιστη στην παραγωγή, στη διακίνηση και στην επαφή της με το λαό). Το πρόβλημα της ασφάλισης και συνταξιοδότησης των καλλιτεχνών επιδεινώνει την κατάστασή τους και αποτελεί παράγοντα που αναστέλλει την ίδια την καλλιτεχνική δημιουργία. Ο αγώνας για το ασφαλιστικό, συνδέει τους καλλιτέχνες με τους αγώνες της υπόλοιπης εργατικής τάξης και σηματοδοτεί ένα σημαντικό πεδίο αντίστασης στην ολοκληρωτική εμπορευματοποίηση της τέχνης. Το ότι υπάρχουν ανασφάλιστοι καλλιτέχνες, υποαπασχολούμενοι, ή άνεργοι, και το ότι οι μεσάζοντες λυμαίνονται το χώρο της τέχνης, είναι μια βαρβαρότητα».

Τα αιτήματα διεκδίκησης περιλαμβάνουν: Βασική αξιοπρεπή σύνταξη για όλους, ακόμα και όσων έχουν από την τέχνη μηδενικά έσοδα, σε βάση συλλογική και αναλογική των εσόδων των καλλιτεχνών, και βάσει του τρόπου εργασίας τους, με δωρεάν τον κλάδο της Υγείας. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Κανένα εισοδηματικό κριτήριο για τα Βιβλιάρια της Πρόνοιας που δίνονται σε ανασφάλιστους καλλιτέχνες. Ενίσχυση των ανέργων. Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού, χωρίς όρους, αποκλεισμούς κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ