Πέμπτη 26 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΘΝΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ»
Μπαράζ μέτρων, με φόντο το «μεσοπρόθεσμο»

«Συνάντηση εργασίας» του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.

Με πατρόν τις σημερινές ανάγκες των μονοπωλίων, στις προδιαγραφές και του «μεσοπρόθεσμου στρατηγικού πλαισίου», της νέας δανειακής σύμβασης και του μνημονίου τους είναι και το λεγόμενο «εθνικό φορολογικό σύστημα» που βάζει στα σκαριά η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου.

Συνεργασία για την προετοιμασία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου είχαν χτες ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος με τους εκπροσώπους των κομμάτων που συναπαρτίζουν τη συγκυβέρνηση, από την πλευρά της ΝΔ με τον βουλευτή και αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας Ι. Βρούτση και από τον ΛΑ.Ο.Σ. τον βουλευτή Α. Χρυσανθακόπουλο. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση συμφώνησαν για τη «μέθοδο εργασίας και για τα βασικά αντικείμενα» και αποφάσισαν να προχωρήσουν με εντατικούς ρυθμούς εργασίας.

Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο έχουν ήδη συμφωνήσει στα επόμενα βήματα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, με τις όποιες δήθεν «εναλλακτικές» λύσεις και σενάρια να κινούνται ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, στη λογική του «ισοδύναμου αποτελέσματος», για την «αντικατάσταση» ενός χαρατσιού από άλλο, ακόμη και χειρότερου. Στα πλάνα τους για τα επόμενα χρόνια και για την ενίσχυση των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων είναι οι παραπέρα τρανταχτές φοροελαφρύνσεις για τα επιχειρηματικά κέρδη.

Στους σχεδιασμούς τους, έχουν περιλάβει τα παρακάτω:

  • Αποχαρακτηρίζουν όλους τους αγρότες «ειδικού καθεστώτος», τους υποχρεώνουν να κρατούν λογιστικά βιβλία και να αποδίδουν ΦΠΑ στην Εφορία! Δρομολογούν και για τους αγρότες του «ειδικού καθεστώτος» το λεγόμενο «τέλος επιτηδεύματος», δηλαδή το χαράτσι με τα 400 ευρώ το χρόνο, που θα το παίρνουν «βρέξει - χιονίσει», ακόμη και για μηδενικούς τζίρους και εισοδήματα!
  • Η λεγόμενη «εισφορά αλληλεγγύης», το ετήσιο χαράτσι που μπαίνει σε όλα τα λαϊκά εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, θα το εφαρμόζουν σε όλα τα εισοδήματα πάνω από το ύψος του σημερινού καρατομημένου αφορολόγητου ορίου, δηλαδή από τα 5.000 ευρώ!
  • Νέο τσεκούρι πέφτει πάνω στις «φοροελαφρύνσεις» για τις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών (νοίκια, δίδακτρα, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.ά.).
  • Καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν σε νησιά του Αιγαίου και εξισώνονται με τους «κανονικούς». Σχεδιάζουν και κατάργηση «φοροελαφρύνσεων» που ισχύουν σε νησιά του Αιγαίου με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους (προσαύξηση αφορολόγητου μισθωτών - συνταξιούχων, μειωμένοι συντελεστές για γονικές παροχές ακινήτων κ.ά.).
  • Καταργούν πλήρως το αφορολόγητο όριο για τους μικροεπαγγελματίες, τους φορολογούν δηλαδή για «εισοδήματα» από το πρώτο ευρώ! Για την απογείωση της ληστείας βάζουν στα σκαριά την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή φορολόγησης, πιθανόν στο 20% (!) ταυτόχρονα με τα νέας σοδειάς από «αντικειμενικά κριτήρια», δρομολογούν δηλαδή όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για ακόμη περισσότερα λουκέτα, προκειμένου να αφήσουν ελεύθερο το πεδίο στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Προχωρούν σε παραπέρα μειώσεις και στα αφορολόγητα όρια για γονικές παροχές, κληρονομιές κ.ά.
Η Νέα Δημοκρατία

Το «εθνικό φορολογικό σύστημα» που σχεδιάζουν είναι όχημα για την «εξειδίκευση» μέρους από τα «πακέτα» της επόμενης περιόδου, αυτά που αυτές τις μέρες κλειδώνουν σε συνεργασία με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών. Από την πλευρά της, η ΝΔ βγαίνει μπροστά αξιώνοντας τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα επιχειρηματικά κέρδη κατά 5 επιπλέον μονάδες από το 20% στο 15%. Συμφωνούν απόλυτα με το ΠΑΣΟΚ και για την εξομοίωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, για την απογείωση των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών. Το «αίτημα» της ΝΔ για «μείωση» του ΦΠΑ στα προηγούμενα επίπεδα προαπαιτεί αντίστοιχο μέτρο «ισοδύναμου αποτελέσματος», δηλαδή άλλο χαράτσι για 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο. Αντίστοιχο «εναλλακτικό» χαράτσι προϋποθέτει και η «μη συμφωνία» από την πλευρά της ΝΔ στην αύξηση του «χαμηλού» ΦΠΑ που ισχύει σε νησιά του Αιγαίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ