Τρίτη 17 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Στο έλεος της τραπεζικής ασυδοσίας

Εκτιμήσεις της ΕΚΠΟΙΖΩ

Χιλιάδες νοικοκυριά έχουν περιέλθει σε απόγνωση με συσσωρευμένα χρέη απέναντι στις τράπεζες. Την ίδια στιγμή το τραπεζικό κεφάλαιο συνεχίζει και κλιμακώνει την κερδοσκοπική του δράση αξιοποιώντας το καθεστώς πλήρους ασυδοσίας που τους έχει εκχωρήσει η ασκούμενη πολιτική. Σύμφωνα με την Ενωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), είναι ορατό το ενδεχόμενο ο νόμος για τη ρύθμιση χρεών φυσικών προσώπων να ακυρωθεί στην πράξη, δεδομένου ότι τα Ειρηνοδικεία ορίζουν δικάσιμους για τις υποθέσεις αυτές δύο και δυόμισι χρόνια μετά.

Οπως αναφέρει η καταναλωτική οργάνωση, οι λεγόμενες εισπρακτικές εταιρείες συνεχίζουν τη δράση τους για λογαριασμό των τραπεζών, πιέζοντας για την πληρωμή δανείων ακόμα και σε περιπτώσεις που έχουν κατατεθεί αιτήσεις ρύθμισης στα αρμόδια Ειρηνοδικεία. Ως πιο χαρακτηριστική αναφέρεται η περίπτωση της Eurobank που οι εισπρακτικές εταιρείες της δηλώνουν σε οφειλέτες που απαντούν πως περιμένουν τη συζήτηση της αίτησής τους ή έκδοση απόφασης ότι «και μετά την απόφαση εμείς θα συνεχίσουμε να παίρνουμε τηλέφωνο»! Η Εθνική παρακρατεί αυθαίρετα ληξιπρόθεσμες δόσεις δανείων από λογαριασμούς στους οποίους κατατίθενται τα επιδόματα του ΟΑΕΔ. Η Alpha Bank απαντά σε αιτήματα εξωδικαστικού συμβιβασμού 8-9 μήνες μετά την υποβολή της αίτησης, για να προτείνει «ρυθμίσεις» με επιτόκιο 14%. Η Εμπορική αγνοεί εντελώς τις αιτήσεις, ενώ η Citibank προτείνει χαμηλά ποσά δόσεων με επιτόκια μέχρι 20% και αιώνιες δόσεις. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων καθυστερούν να απαντήσουν σε αιτήματα δημοσίων υπαλλήλων για επιμήκυνση σε δάνεια που παρακρατούνται από τη μισθοδοσία τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται πολλοί από αυτούς να περνούν το μήνα με 100 ή 200 ευρώ.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ ζητάει από την κυβέρνηση μεταξύ άλλων να παρατείνει την αναστολή πλειστηριασμών για τα επόμενα τρία χρόνια, να υποχρεώσει τις τράπεζες να απαντούν στις αιτήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό και να αναστέλλεται αυτοδίκαια με την κατάθεση της αίτησης η αναγκαστική εκτέλεση κατά της κύριας ή μοναδικής κατοικίας. Ζητάει, ακόμη, να επιβληθεί η άτοκη αναστολή παρακράτησης δόσεων από τις μισθοδοσίες των δημοσίων υπαλλήλων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το ΤΤ να σταματήσει να παρακρατεί τις δόσεις από τις μισθοδοσίες και να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τα στεγαστικά δάνεια, πρωτίστως αυτά που αφορούν πρώτη κατοικία, για οφειλέτες που αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ