Τρίτη 17 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Χωρίς πάτο το βαρέλι των βάρβαρων ανατροπών

Προκαλεί ο Λ. Παπαδήμος, ισχυριζόμενος σε συνέντευξή του ότι ο λαός συμφωνεί με την πολιτική του μαύρου μετώπου

Σήμερα να πλημμυρίσουν με το ΠΑΜΕ οι δρόμοι στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις. Από αύριο, όλοι στη μάχη της κλιμάκωσης, με οργάνωση στους τόπους δουλειάς, συμπόρευση με το ΚΚΕ
Σήμερα να πλημμυρίσουν με το ΠΑΜΕ οι δρόμοι στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις. Από αύριο, όλοι στη μάχη της κλιμάκωσης, με οργάνωση στους τόπους δουλειάς, συμπόρευση με το ΚΚΕ
Να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι τα βάρβαρα μέτρα έχουν προσωρινό χαρακτήρα επιχειρεί ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, στην πρώτη συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στο αμερικανικό δίκτυο «CNBC». Οπως λέει, «η διαδικασία είναι επίπονη, αλλά οι επιπτώσεις αυτές είναι προσωρινές», κρύβοντας ότι τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα ούτε συγκυριακά είναι, αφού έχουν αποφασιστεί εδώ και δεκαετίες από την ΕΕ και τα μονοπώλια, ούτε παροδικά, αφού ήρθαν για να μείνουν και έχουν μόνιμες και τραγικές συνέπειες στους όρους αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης.

Ο Λ. Παπαδήμος προανήγγειλε νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις μέσα στο 2012, ενώ επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να τσακίσει τους μισθούς και τις Συλλογικές Συμβάσεις, με στόχο την «ανταγωνιστικότητα», κοροϊδεύοντας το λαό ότι αν γίνουν ακόμα πιο ισχυρά τα μονοπώλια, θα μειωθεί η ανεργία.

«Τα κέρδη που θα έχουμε από ένα συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και τροποποίησης της αγοράς εργασίας θα είναι πιο μόνιμα και θα αποτελέσουν καλύτερη βάση για μείωση της ανεργίας, βελτίωση των εξαγωγών και βιώσιμη ανάπτυξη σε ορθότερη και πιο μόνιμη βάση», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι τα έως τώρα σαρωτικά μέτρα «στη βάση του κόστους εργασίας δείχνουν ότι έχουμε κερδίσει 5% σε ανταγωνιστικότητα».

Ο ίδιος προανήγγειλε νέες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μέσω κατάργησης Οργανισμών, καθώς και την παραπέρα απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων». Οι μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και η κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών και Οργανισμών τέθηκαν επί τάπητος και στη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρμόδιο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππα.

Δείχνοντας ότι ο στρατηγικός εκβιασμός της κυβέρνησης παραμένει, «ευρώ ή χάος», ο Λ. Παπαδήμος είπε ακόμα στη συνέντευξη πως «από την εμπειρία μας προκύπτει ότι η έξοδος από το ευρώ δεν είναι πραγματικά επιλογή» και προσπάθησε προκλητικά να παρουσιάσει το λαό ότι συναινεί με την πολιτική της συγκυβέρνησης, λέγοντας με θράσος ότι «υπάρχει ισχυρή στήριξη από τους πολίτες, παρά τις αυξανόμενες κοινωνικές εντάσεις».

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Καψής, διαβεβαίωνε ότι το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης είναι αρραγές για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης. «Η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο, στο οποίο θα τη στηρίξουν και τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν κοινοβουλευτικά αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι αυτονόητο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Καίγονται για το «κούρεμα»

Για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων, ο Λ. Παπαδήμος ισχυρίζεται ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται «κοντά σε συμφωνία», ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα δε θα χρειαστεί περισσότερα από τα 130 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτώβρη ή «κούρεμα» του χρέους μεγαλύτερο από το 50%. «Ο πρωθυπουργός, ουσιαστικά, έχει ακυρώσει όλες τις δραστηριότητές του και επικεντρώνεται από εδώ και πέρα στην ιστορία της δανειακής σύμβασης και την προετοιμασία των αλλαγών που θα χρειαστούν», είπε χτες ο Π. Καψής, για να δώσει δραματικούς τόνους στα παζάρια και να κάνει το λαό συμμέτοχο στην αγωνία των αστών.

Για το PSI μίλησε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, μετά τις επαφές που είχε την Κυριακή στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό, Λ. Παπαδήμο, τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, και τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της ΝΔ, Στ. Δήμα. Οπως είπε, «οι συνομιλίες για το PSI είναι δύσκολες, αλλά θα έχουν θετικό αποτέλεσμα». Στο διά ταύτα, εξέφρασε τη στήριξη της καγκελαρίας στο ξεπάτωμα του λαού από τις αποφάσεις κυβέρνησης - τρόικας, ενθαρρύνοντας τις «μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα», για τις οποίες πρόσθεσε ότι «ο δρόμος είναι δύσκολος».

«Για μας Ελλάδα και Ευρώπη είναι μαζί», πρόσθεσε ο Γκ. Βεστερβέλε και ανέδειξε σε κοινό στόχο της αστικής τάξης στις δύο χώρες τη «μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα», που προϋποθέτει «σταθερό νόμισμα, ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων». Δηλαδή, αλλεπάλληλα μέτρα λιτότητας και αντεργατικές ανατροπές, για ακόμα φθηνότερη εργατική δύναμη.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, Α. Μέρκελ, η οποία υποστήριξε σε συνέντευξή της ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα από το πρόγραμμα λιτότητας που ακολουθείται, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη υλοποίησης «δομικών μεταρρυθμίσεων». Πρόσθεσε ακόμα ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα χωρών όπου υλοποιήθηκαν τα προγράμματα του ΔΝΤ και πέρασαν σε πολύ «ισχυρές φάσεις ανόδου μετά από μία φάση ύφεσης», κρύβοντας ότι σ' αυτές τις χώρες δεν έμεινε τίποτα όρθιο από εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και ότι η ανάπτυξη που επικαλείται η Μέρκελ αφορά μόνο στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Η Μέρκελ είπε ακόμα ότι στην Ελλάδα «έχει γίνει πρόοδος» και ασκώντας πιέσεις για μεγαλύτερη πυγμή απέναντι στο λαϊκό κίνημα που βάζει εμπόδια, παρατήρησε πως ένα ιδιαίτερο πρόβλημα στην Ελλάδα «είναι ότι όταν συμφωνούνται εισπρακτικά μέτρα, όπως από την αύξηση φόρων, δεν μπαίνουν στα ταμεία χρήματα γιατί η είσπραξη φόρων είναι πρόβλημα στην Ελλάδα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ