Τετάρτη 11 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ
Πακτωλός χρημάτων για την καταστολή μεταναστών

Μετανάστες παγιδευμένοι σε νησίδα του Εβρου. Εντοπίστηκαν από τους μηχανισμούς καταστολής. Μετά την παροχή πρώτων βοηθειών, ακολουθεί απέλαση...
Μετανάστες παγιδευμένοι σε νησίδα του Εβρου. Εντοπίστηκαν από τους μηχανισμούς καταστολής. Μετά την παροχή πρώτων βοηθειών, ακολουθεί απέλαση...
Πακτωλός κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων δαπανώνται για το ανθρωποκυνηγητό μεταναστών σε καιρούς γενικευμένης ανέχειας και φτώχειας για τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην ευρωβουλή, η επίτροπος, αρμόδια για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων, Σ. Μάλμστρομ είπε ότι η κατανομή των κονδυλίων προς την Ελλάδα, βάσει του προσωρινού προϋπολογισμού των τεσσάρων Ταμείων του γενικού ευρωενωσιακού προγράμματος «Αλληλεγγύη και διαχείριση μεταναστευτικών ροών», για το 2012 πλησιάζει τα 90 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα κονδύλια για το 2012 κατανέμονται ως εξής: Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων 44.745.804 ευρώ, Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής 37.357.612 ευρώ, Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες 3.601.857 ευρώ, Ευρωπαϊκό Ταμείο Ενταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών 4.106.402 ευρώ. Από αυτά τα 90 εκατ., το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσό, τα 82 εκατ. ευρώ, πάνε για καταστολή και απελάσεις.

Ειδικότερα, βάσει των σκοπών λειτουργίας του, το ευρωενωσιακό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων με αυτά τα προϋπολογιζόμενα 44,7 εκατ. για την Ελλάδα το 2012 χρηματοδοτεί αποστολές ελέγχου και επιτήρησης στα εξωτερικά σύνορα, περιπολίες στα θαλάσσια σύνορα, ενίσχυση των μηχανισμών φακελώματος και διασταύρωσης στοιχείων για εντοπισμό πλαστών ή παραποιημένων εγγράφων κ.λπ. Σημειωτέον ότι ήταν σε αυτό το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων που η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα να της χρηματοδοτήσει την κατασκευή του διαβόητου φράκτη στον Εβρο. Επειδή, όμως, η σχετική έγκριση από την Κομισιόν - κατά τους κυβερνώντες - «καθυστερούσε» (δόθηκε «μόλις» στις 25/11/2011) η κυβέρνηση αποφάσισε τη χρηματοδότηση του φράκτη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ωστόσο, υπέβαλε στο Ταμείο άλλο αίτημα, για χρηματοδότηση προμήθειας έξι επιπλέον σκαφών θαλάσσιας περιπολίας για το Λιμενικό Σώμα, σκάφη που επίσης θα ριχτούν στο κυνήγι εναντίον των μεταναστών.

Το δε Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής με τα 37,3 εκατ. που προορίζει φέτος για τους εδώ μηχανισμούς καταστολής, καλύπτει π.χ. το κόστος των απελάσεων που το τελευταίο διάστημα οργανώνονται και εκτελούνται συνεχώς από τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ