Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Δεύτερη ημέρα των παρατηρητών στη Χομς

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε συνοικίες της πόλης Χομς βρέθηκε, χτες, η μία ομάδα των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου με τον επικεφαλής όλης της αποστολής, τον βετεράνο στρατηγό Σουδανό Μουχάμαντ Αχμαντ Μουστάφα αλ Ντάμπι. Τόσο τα επίσημα συριακά ΜΜΕ όσο και βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από πηγές προσκείμενες σε αντικαθεστωτικές δυνάμεις, δείχνουν τόσο τον αλ Ντάμπι, αλλά και όλη την ομάδα να περπατά σε δρόμους συνοικιών της Χομς και να συνομιλεί με κατοίκους.

Εκπρόσωπος των Αράβων παρατηρητών υποστήριζε ότι, μέχρι στιγμής, οι συριακές αρχές συνεργάζονται χωρίς να προβάλλουν εμπόδια στους παρατηρητές και χαρακτήριζε «μη βαθιά ανησυχητικά τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι παρατηρητές». Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της συριακής αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα από το Εθνικό Συμβούλιο, που στήθηκε στην Τουρκία μετά από πολλές αποτυχημένες απόπειρες και εκφράζει κυρίως τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και τις φίλα προσκείμενες σε αυτούς πολιτικές δυνάμεις. Εκπρόσωπος του Συμβουλίου εξέφρασε «φόβους» ότι η παρουσία των παρατηρητών «είναι φάρσα με στόχο να αποπροσανατολίσει», εκτιμώντας ότι «η αντιπροσωπεία δεν έχει ούτε τη δικαιοδοσία, ούτε την εξουσία, ούτε το στόχο να κάνει κάτι πραγματικά». Αντίθετα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Λαβρόφ, εκτίμησε ότι η αποστολή του Αραβικού Συνδέσμου, εφόσον ολοκληρώσει ομαλά την αποστολή της, «θα μπορούσε να καταστήσει άχρηστη τη λήψη επιπλέον μέτρων από τον ΟΗΕ».

Κατά το Συμβούλιο και άλλες αντικαθεστωτικές πηγές, η στάση των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου έχει απογοητεύσει και τον κόσμο, γι' αυτό και τουλάχιστον σε μία συνοικία, στο Μπάμπαμ Αμρ, αρκετοί κάτοικοι αρνήθηκαν να μιλήσουν στην αντιπροσωπεία επειδή συνοδευόταν από αυτοκίνητα του στρατού για ασφάλεια. Η πληροφορία αυτή δε διασταυρώνεται από άλλη πηγή, ούτε οι πληροφορίες που μιλούν για καταστολή μεγάλης διαδήλωσης στη Χάμα με αρκετούς νεκρούς και τραυματίες.

Οι συριακές αρχές, μέχρι χτες βράδυ, δεν είχαν επιβεβαιώσει ούτε την ενέδρα σε βάρος δυνάμεων του στρατού που είχαν στήσει ένοπλοι του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» που διατείνεται ότι αποτελείται από λιποτάκτες, στη νότια επαρχία της Ντεράα, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία. Σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, στρατιωτική αυτοκινητοπομπή δέχεται σφοδρά πυρά και τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες σκοτώνονται.

Αντίθετα, επιβεβαιώθηκε η απελευθέρωση 755 συλληφθέντων, στις διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών. Οι συριακές αρχές δεν έχουν σχολιάσει τις καταγγελίες οργανώσεων ανθρωπιστικών οργανώσεων ότι οι συλληφθέντες, συνολικά, είναι πολύ περισσότεροι από όσοι αναγνωρίζονται επισήμως.

Οι παρατηρητές είναι 60 και έχουν μοιραστεί σε πέντε ομάδες οι οποίες είναι προγραμματισμένο να επισκεφθούν τις περιοχές Χάμα, Χομς, Ντεράα, Ιντλίμπ, Χαλέπι. Εκτός από το κεντρικό κλιμάκιο που βρίσκεται στη Χομς, δεν έχουν δοθεί πληροφορίες για το πού βρίσκονται οι άλλοι παρατηρητές ούτε για το χρονοδιάγραμμα των επισκέψεών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ