Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ «ACTA»
Εργαλείο για θωράκιση μονοπωλιακών συμφερόντων

Προωθείται η προσχώρηση των 27 κρατών - μελών της ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την ένταξη των 27 κρατών - μελών της ΕΕ στη λεγόμενη «Εμπορική Συμφωνία Κατά της Πλαστογραφίας» (ACTA), προωθεί το Συμβούλιο της ΕΕ, με πρόσχημα την «προστασία της πατέντας» και την αποτροπή της παραγωγής προϊόντων και φαρμάκων - «μαϊμού». Η ACTA ήταν πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας το 2006 και υπεγράφη επίσημα την 1η Οκτώβρη στο Τόκιο. Το εύρος των υπηρεσιών και των προϊόντων που καλύπτει είναι τεράστιο: Ποικίλα εμπορικά βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες, από κινηματογραφικές ταινίες και μουσική, έως γενόσημα φάρμακα και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο ίντερνετ.

Χώρες όπως η Ελβετία, το Μεξικό και οργανισμοί όπως η ΕΕ, ήταν παρούσες στην τελετή υπογραφής τον περασμένο Οκτώβρη ως παρατηρητές, με τις κυβερνήσεις τους να προωθούν το πλαίσιο για την παράκαμψη διεθνών οργανισμών και νόμων που ισχύουν σήμερα και αφορούν στην προστασία πνευματικών δικαιωμάτων και πατέντας (ευρεσιτεχνίας). Στόχος τους είναι να επιβάλουν ένα δικό τους, ιδιόμορφο καθεστώς, που θα δημιουργήσει μηχανισμούς εξασφάλισης των συμφερόντων των μονοπωλίων σε βάρος λαϊκών δικαιωμάτων, όπως η υγεία και καθεστώς ασφυκτικής παρακολούθησης των επικοινωνιών.

Στη συμφωνία «ACTA», συντάκτες της οποίας ήταν ακόμη και διοικητικά στελέχη πολυεθνικών εταιρειών, μπορούν να προσχωρήσουν «σε εθελοντική βάση» χώρες έως το Μάρτη του 2013. Σε ό,τι αφορά την Ευρωένωση, χαρακτηριστική ήταν η απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ να συμπεριλάβει σε 43σέλιδο Δελτίο Τύπου της συνεδρίασης περίπου 40 υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στα μέσα Δεκέμβρη (15 - 16/12) σχετικά με αποφάσεις για την αλιεία, τον εμβολιασμό βοοειδών και την καλλιέργεια κίτρων, την ακόλουθη λιτή, αλλά «ζουμερή» παράγραφο, με τίτλο «Εμπορική πολιτική»:

«Το Συμβούλιο υιοθέτησε απόφαση με την οποία εξουσιοδοτεί την υπογραφή Εμπορικής Συμφωνίας Κατά της Πλαστογραφίας (ACTA) με την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ν. Κορέα, το Μεξικό, το Μαρόκο, τη Ν. Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη, την Ελβετία και τις ΗΠΑ. Η ACTA αποσκοπεί στη θέσπιση ενός διεθνούς πλαισίου για τη βελτίωση της επιβολής προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων και δημιουργίας βελτιωμένων διεθνών κριτηρίων για δράσεις κατά της μεγάλης κλίμακας παραβίασης πνευματικής ιδιοκτησίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ