Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συμφωνία με τον Αραβικό Σύνδεσμο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Το πρωτόκολλο συμφωνίας με τον Αραβικό Σύνδεσμο, προκειμένου να αναπτύξει παρατηρητές που θα επιβλέψουν την εφαρμογή του σχεδίου αποκλιμάκωσης που αυτός έχει εκπονήσει, υπέγραψε, χτες, η συριακή ηγεσία, μετά από παρότρυνση - όπως επισήμως ειπώθηκε από τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών - της Ρωσίας. Το πρωτόκολλο υπογράφτηκε στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου, στο Κάιρο, από τον Σύρο υφυπουργό Εξωτερικών, Φαϊσάλ Μεκντάντ, και ο ΓΓ Ναμπίλ αλ Αράμπι εκτιμούσε ότι περίπου εντός 72 ωρών οι πρώτοι παρατηρητές του Συνδέσμου θα βρίσκονται στη Συρία.

Ο αρχικός αριθμός των παρατηρητών φθάνει τους 100, και θα συνοδεύονται, όπως ο αλ Αράμπι υποστήριξε, και από δημοσιογράφους. Η Δαμασκός εγγυήθηκε την «ελεύθερη μετακίνησή τους και την ασφάλειά τους» με εξαίρεση τις ευαίσθητες στρατιωτικές της εγκαταστάσεις. Το σχέδιο προβλέπει, σε γενικές γραμμές, τερματισμό της βίας από όλες τις πλευρές αμέσως, απόσυρση του στρατού και όλων των ενόπλων από τους δρόμους της χώρας, απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων και έναρξη διαλόγου. Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της ηγεσίας Ασαντ κατέκλυσαν το κέντρο της Δαμασκού εκφράζοντας την υποστήριξή τους όταν γνωστοποιήθηκε η υπογραφή του πρωτοκόλλου.

Η Ρωσία, την οποία η Δαμασκός παρουσίασε ως κομβικό παράγοντα στην υπογραφή του πρωτοκόλλου, δεν είχε, μέχρι χθες βράδυ, προβεί σε σχόλιο. Το Ιράν υποστήριξε ότι «είναι αποδεκτό οτιδήποτε αποδέχεται η κυβέρνηση Ασαντ». Αντίθετα, «ελιγμό» και «προσπάθεια αποφυγής μιας σκληρής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας σε βάρος της ηγεσίας Ασαντ» χαρακτήρισε τη χθεσινή εξέλιξη το «Συριακό Εθνικό Συμβούλιο» που στήθηκε, υπό τουρκική αιγίδα, μετά από πολλές προσπάθειες και αποτελείται κυρίως από δυνάμεις προσκείμενες στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Το Συμβούλιο πραγματοποιεί το πρώτο του συνέδριο στην Τυνησία υπό την αιγίδα του εκεί παρακλαδιού των «Αδελφών Μουσουλμάνων», του κόμματος «Ενάχντα», που αναδείχτηκε πρώτο στις πρόσφατες εκλογές.

Η αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προφανώς, προέκυψε από το γεγονός ότι της υπογραφής του Πρωτοκόλλου προηγήθηκε σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου εγκρίθηκε με 133 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 43 αποχές γαλλο-βρετανο-γερμανικό σχέδιο απόφασης που καταδικάζει τη συριακή ηγεσία για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς να ζητά τερματισμό της βίας εκατέρωθεν, όπως έχει προτείνει σε δικό της σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ