Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Νέα σύλληψη κατασκόπου της CIA

TEXEΡΑΝΗ - ΡΙΑΝΤ.--

Εναν, ιρανικής καταγωγής, Αμερικανό πολίτη κατονόμασε, χτες, ως κατάσκοπο της CIA η κρατική τηλεόραση του Ιράν. Στο ρεπορτάζ που μετέδωσε εμφανίζεται φωτογραφία ενός νεαρού που αποκαλείται Αμίρ Μιρζάτ Χεκμάτι, ο οποίος, σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, ομολόγησε ότι στόχος του ήταν να παρεισφρήσει στο ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο Χεκμάτι, που μιλά φαρσί και αγγλικά, είχε εντοπιστεί, για πρώτη φορά, στην αμερικανική αεροπορική βάση Μπαγκράμπ, στο Αφγανιστάν, και ότι ήταν μέλος του αμερικανικού στρατού από το 2001 και πέρασε από ειδική εκπαίδευση πριν πάει στο Ιράν.

Τον Μάη επίσης είχε ανακοινωθεί η σύλληψη 30 ατόμων για κατασκοπεία σε βάρος του Ιράν και η σύλληψη άλλων 15 ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο κουβεϊτιανής υπηκοότητας αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού δεν προέκυψε κάτι εναντίον τους τελικά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και η γενικότερη ένταση που υπάρχει στην περιοχή (καλλιεργείται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις) αναμενόταν να συζητηθεί στην 32η ετήσια διήμερη σύνοδο των χωρών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, που άρχισε χτες στο Ριάντ της Σ. Αραβίας. Εκτός από το Ιράν, τα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου θα συζητούσαν, επίσης, τις εξελίξεις στη Συρία και τη συμφωνία μεταβίβασης της εξουσίας στην Υεμένη, που το Συμβούλιο απεργάστηκε.

  • Συμφωνία ενός δισ. δολαρίων υπέγραψε, χτες, το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου με τη ρωσική εταιρεία «Tatneft», για αξιοποίηση του πετρελαϊκού κοιτάσματος Ζάγκχεχ, στο νότιο Ιράν, κοντά στις ακτές του Περσικού Κόλπου. Η συμφωνία έρχεται σε μια στιγμή που ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ενεργούν για περαιτέρω οικονομική πίεση σε βάρος του Ιράν.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ