Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Τσακίζουν χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα

Υλοποιώντας την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ για «κλειστά σύνορα», η συγκυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» οδηγεί βασανισμένους ανθρώπους στο χαμό

Associated Press

Ενα απάνθρωπο ανθρωποκυνηγητό εκτυλίσσεται αυτήν τη στιγμή στον Εβρο σε βάρος των προσφύγων του ιμπεριαλισμού. Υλοποιώντας την αντιδραστική αντιμεταναστευτική πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων, χιλιάδες άντρες υπηρεσιών συνοριοφύλαξης με τη συνδρομή του ευρωενωσιακού οργανισμού FRONTEX, χρήση υπερσύγχρονων τεχνολογικών μέσων, κλείνουν κάθε πέρασμα σε ανθρώπους βασανισμένους από πόλεμο και πείνα που ο καπιταλισμός έσπειρε στους πατρίδες τους. Η κατάσταση δυσκολεύει παραπέρα με την επικείμενη ύψωση του επαίσχυντου φράκτη που δυσχεραίνει κι άλλο τις προσπάθειες των βασανισμένων, οδηγώντας τους σε απελπισμένες απόπειρες και μαζικούς θανάτους από πνιγμό στο ποτάμι ή υποθερμία. Ηδη ανασύρονται πτώματα.

Τελευταία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, στη Βουλή παρουσίασε στοιχεία για όσα συμβαίνουν στον Εβρο. Προκύπτει ότι από 1/1/2010 έως 31/10/2011 συνελήφθησαν στην περιοχή, για «μη νόμιμη είσοδο» στην Ελλάδα, 94.258 αλλοδαποί. 1.163 επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία, 1.268 απελάθηκαν στις χώρες καταγωγής τους. Στο 10μηνο του 2011, από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν για «παράνομη είσοδο» στη χώρα 21.697 και 23.473 αντίστοιχα «μη νόμιμοι μετανάστες». Απελάθηκαν 394 και 245 αντίστοιχα. Ταυτόχρονα «(...) η χώρα μας, συμμορφούμενη και με το κεκτημένο SCHENGEN, λαμβάνει μια σειρά αλληλοσυμπληρούμενων μέτρων πρόληψης και καταστολής της μη νόμιμης μετανάστευσης» όπως:

  • «H συγκρότηση Υπηρεσίας Συνοριακής Φύλαξης με 58 Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Λαθρομετανάστευσης, που στελεχώθηκαν με 4.950 αστυνομικούς και συνοριακούς φύλακες, εκ των οποίων τα 31 Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης δραστηριοποιούνται κατά μήκος των χερσαίων συνόρων».
  • «Η εγκατάσταση θερμικών καμερών και παρακολούθηση σημείων εισόδου στη χώρα. Σε περιπτώσεις εντοπισμού ομάδων παράνομων μεταναστών στο τουρκικό έδαφος, ενημερώνεται το σημείο επαφής της Τουρκικής Αστυνομίας, προκειμένου ο τουρκικός στρατός να προβεί στη σύλληψή τους».
  • «Η εντατικοποίηση των ελέγχων και η δραστηριοποίηση στο έπακρο των αστυνομικών που υπηρετούν στις μεθοριακές διαβάσεις, καθώς και πλησίον του ποταμού Εβρου».
  • «Η διεξαγωγή, από το μήνα Μάρτιο του τρέχοντος έτους, στην περιοχή του Εβρου, Κοινής Επιχείρησης ΠOΣΕΙΔΩΝ 2011-LAND, με τη συμμετοχή προσωπικού και τη χρήση κατάλληλου τεχνικού εξοπλισμού (εναέρια, θαλάσσια και χερσαία μέσα) που διατίθενται από τα κράτη μέλη της ΕΕ, υπό την αιγίδα, χρηματοδότηση και συντονισμό του Οργανισμού FRONTEX, που έχουν συμβάλει σημαντικά στον εντοπισμό μη νόμιμων μεταναστών».
  • «Η συνεργασία, από το μήνα Απρίλιο του τρέχοντος έτους, των Αστυνομικών Διευθύνσεων Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας με την Τουρκική Αστυνομία, μέσω των ορισθέντων εκατέρωθεν σημείων επαφής (Contact point). H συνεργασία αυτή αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος, με την αποτροπή εισόδου στη χώρα μας μη νόμιμων μεταναστών από την Τουρκία, κατόπιν έγκαιρης και άμεσης διαβίβασης πληροφοριών, όλες τις ώρες του 24ώρου, σχετικών με τον εντοπισμό ομάδων των εν λόγω προσώπων στο τουρκικό έδαφος, χρησιμοποιούμενα από τους διακινητές γεωγραφικά σημεία των ποτάμιων συνόρων, τρόπων διακίνησης αυτών κλπ».
Ο επαίσχυντος φράκτης


Motion Team

Εξάλλου οι κυβερνώντες τονίζουν την απόφασή τους για ύψωση φράκτη μήκους 10,3 χλμ κατά μήκος της μεθοριακής γραμμής Καστανιών - Ν. Βύσσας στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, «σε συνδυασμό με τις θερμικές κάμερες, προκειμένου να αποτρέπεται η προσέγγιση των μη νόμιμων μεταναστών και να ειδοποιούνται οι τουρκικές Αρχές». Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 5.498.000,00 ευρώ. Στο χώρο που θα υψωθεί ήδη εκτελούνται εργασίες για την εγκατάσταση τεχνικών μέσων επιτήρησης συνόρων. Με την ανάδειξη του αναδόχου κατασκευαστή, οι εργασίες κατασκευής ολοκληρώνονται εντός πέντε μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Ηδη, προχωρούν όλα τα έργα τα οποία χρειάζονται για τις υποστηρικτικές υποδομές του έργου.

Ταυτόχρονα η «Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου» χρεώθηκε την «εξεύρεση κατάλληλων κτιριακών χώρων στην περιοχή του Βορείου Εβρου για τη στέγαση (...) Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου και Γραφείων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού FRONTEX» που... κατσικώνεται για τα καλά στην περιοχή.

Στα επιχειρησιακά ζητήματα η επιτήρηση των παραποτάμιων ελληνοτουρκικών συνόρων, πραγματοποιείται με την εμφανή παρουσία αστυνομικών πλησίον του ποταμού Εβρου, τη χρήση τεχνικών μέσων επιτήρησης (κάμερες θερμικής απεικόνισης, διόπτρες ημέρας - νύχτας κ.ά.), και αεροσκάφη. Θα εξοπλιστούν παραπέρα: «(...) στον τομέα της επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων οι Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης και Ελέγχου Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Εβρου, πρόκειται στο άμεσο μέλλον να ενισχυθούν με, επιπλέον, υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όπως συστήματα επιτήρησης της μεθοριακής γραμμής και σταδιακή ανάπτυξη σε ολόκληρη την παρέβρια περιοχή σταθερών καμερών θερμικής παρατήρησης, οχήματα τύπου van με ενσωματωμένες θερμικές κάμερες, αστυνομικούς σκύλους κλπ.».

«Επίσης, αναμένεται βελτίωση της συνεργασίας με την τουρκική πλευρά, για την πιο αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών και αξιοποίησής τους, τη συστηματικότερη διεξαγωγή συναντήσεων τοπικού περιφερειακού χαρακτήρα προς επίλυση τυχόν προβλημάτων, τη διεξαγωγή ταυτόχρονων επιχειρήσεων, ώστε να αποτρέπεται η παράνομη έξοδος από τη χώρα αυτή μη νόμιμων μεταναστών και τη συνεργασία στον τομέα των επιστροφών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ