Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ - ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Πολεμική ατμόσφαιρα στη μεθόριο

XΑΡΤΟΥΜ - ΤΖΟΥΜΠΑ.--

Στο «χείλος του πολέμου» βρίσκονται το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν που ανεξαρτητοποιήθηκε, επισήμως, μόλις τον περασμένο Ιούλιο. Αυτό υποστήριξε, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών του δεύτερου, κατηγορώντας την πάλαι ποτέ κεντρική κυβέρνηση στο Χαρτούμ ότι «πυροδοτεί περαιτέρω την ένταση στη μεθόριο στέλνοντας χερσαίες δυνάμεις». Ο Νχιάλ Ντενγκ Νχιάλ ισχυρίστηκε ότι οι χερσαίες δυνάμεις του βορρά είναι έτοιμες, αν δεν έχουν ακόμη εισβάλλει στην περιοχή Τζάου και απηύθυνε εκ νέου έκκληση στη «διεθνή κοινότητα» να παρέμβει. Η Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες μετακινούσε, χτες, περίπου 20.000 πρόσφυγες από τη μεθόριο, ενώ το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανέστειλε τη δραστηριότητά του κοντά στα σύνορα.

Οι συγκρούσεις που συνεχίζονταν, με μικρά διαλείμματα, στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών από το καλοκαίρι ανάμεσα στους επίσημους στρατούς και σε αντάρτικες ομάδες εκατέρωθεν έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες βδομάδες. Καθοριστικό ρόλο φαίνεται ότι διαδραμάτισε η ανανέωση, στις αρχές Νοέμβρη, των κυρώσεων κατά του Χαρτούμ από την Ουάσιγκτον παρά τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις ότι θα αρθούν αν ο βορράς αποδεχτεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που διεξάχθηκε στις αρχές του χρόνου, και είχε ως αποτέλεσμα την απόσχιση του νότου.

Η πλειοψηφία των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Σουδάν βρίσκονται στο νότο, αλλά οι αγωγοί περνούν από το βορρά, ενώ μεγάλο τμήμα των πετρελαιοπηγών βρίσκεται κοντά στη μεθόριο. Οι δύο πλευρές δεν έχουν επισήμως ορίσει σύνορα, ούτε έχουν συμφωνήσει στο πώς θα διαχειριστούν τον πετρελαϊκό πλούτο, τον οποίο εποφθαλμιούν, φυσικά, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Γι' αυτό και «ενδιαφέρθηκαν» για την απόσχιση του νότου, που ήταν ο βασικός λόγος ενός πολύχρονου εμφυλίου με 1,5 εκατομμύριο νεκρούς και τεράστιες ανθρωπιστικές τραγωδίες, όπως ο λιμός στο Νταρφούρ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ